Naar de navigatie Naar de inhoud

De zes risicoprofielen van ABN AMRO

Als u begint met beleggen en kiest voor beleggingsadvies of vermogensbeheer, is het belangrijk om te weten hoeveel risico u kunt en wilt nemen. Daarom bepaalt u een risicoprofiel. Dit betekent dat u bekijkt welke stijl van beleggen het beste bij uw financiële situatie, uw beleggingsdoel, uw beleggingshorizon en uw risicobereidheid past. Er zijn zes verschillende risicoprofielen. Het verschil tussen deze profielen zit vooral in het risico dat u wilt en kunt nemen met uw geld.

Tijdsduur tot de afgesproken pensioendatum.
 

De zes risicoprofielen

1. Zeer defensieve portefeuille
2. Defensieve portefeuille
3. Matig defensieve portefeuille


4. Matig offensieve portefeuille
5. Offensieve portefeuille
6. Zeer offensieve portefeuille

 

Hoe werkt het?

Door uw risicoprofiel te bepalen, krijgt u een idee van de verdeling van vermogenscategorieën binnen uw portefeuille. Dit noemen we de strategische verdeling. Wilt en kunt u bijvoorbeeld heel veel risico nemen? Dan komt u uit bij risicoprofiel 6 (zeer offensief). Uw portefeuille bestaat dan bijna helemaal uit aandelen. Dit zijn namelijk de beleggingen waar het meeste risico bij komt kijken. Wilt u zo min mogelijk risico nemen? Dan komt u uit bij risicoprofiel 1 (zeer defensief). Uw portefeuille bestaat dan bijna helemaal uit obligaties en liquiditeiten. Dit zijn dan ook de beleggingen waar het minste risico bij komt kijken.

 

Wie stelt uw portefeuille samen?

Dit ligt aan de beleggingsvorm waar u voor kiest. Bij beleggingsadvies en vermogensbeheer bekijkt het Expert Center elke vier weken de verdeling van elk risicoprofiel. Past het risico van het percentage obligaties bijvoorbeeld nog steeds bij risicoprofiel 1? Zo niet, dan past de beleggingsexpert de verdeling binnen het risicoprofiel aan aan de actualiteit. Dit heet de actuele verdeling.

 

Risicoprofiel 1 | De zeer defensieve portefeuille

Wilt u meer rendement dan met een spaarrekening en grote risico's zo veel mogelijk vermijden? Dan past een zeer defensieve portefeuille het beste bij u. U belegt in de vermogenscategorieën obligaties en liquiditeiten. Niet in aandelen. De aanbevolen minimale periode om uw geld te beleggen is twee jaar.


Risicoprofiel 2 | De defensieve portefeuille

U wilt en kunt iets meer risico nemen en u heeft wat meer tijd? Dan kunt u kiezen voor de defensieve portefeuille. U belegt dan vooral in obligaties en liquiditeiten. Een zeer klein deel van uw portefeuille zit in aandelen en alternatieve beleggingen. De aanbevolen minimale periode om uw geld te beleggen is vijf jaar.

 

Risicoprofiel 3 | De matig defensieve portefeuille

U bent bereid wat meer risico te nemen in uw portefeuille maar wel binnen bepaalde grenzen en over een langere periode. Bij u past een gespreide portefeuille met het accent op obligaties en een beperkter deel in aandelen. De aanbevolen minimale periode om uw geld te beleggen is zeven jaar.

Risicoprofiel 4 | De matig offensieve portefeuille

U kunt de beleggingsrisico's van het beleggen in aandelen goed inschatten en u weet welke kansen daartegenover staan. U bent bereid meer risico te nemen. Met de matig offensieve portefeuille belegt u meer van uw vermogen in aandelen dan in obligaties. De aanbevolen minimale periode om uw geld te beleggen is tien jaar.

 

Risicoprofiel 5 | De offensieve portefeuille

Streven naar hoger rendement is voor u belangrijk. Met de offensieve portefeuille kiest u voor een portefeuille met het accent op aandelen, minder op obligaties. U accepteert het risico dat daarbij hoort. De aanbevolen minimale periode om uw geld te beleggen is twaalf jaar.

Risicoprofiel 6 | De zeer offensieve portefeuille

Het streven naar rendement is voor u de belangrijkste overweging om te beleggen. Met de zeer offensieve portefeuille belegt u bijna helemaal in aandelen. U kunt op de langere termijn een hoog rendement halen en u accepteert de forse risico's die hieraan verbonden zijn. De aanbevolen minimale periode om uw geld te beleggen is vijftien jaar.

 

Strategische vermogensverdeling

Bij elk risicoprofiel hoort een strategische vermogensverdeling. Deze verdeling van de vermogenscategorieën is voor elk risicoprofiel afgestemd op de lange termijn.

Aandelen Alternatieve
beleggingen
Obligaties Liquidi-
teiten
Risicoprofiel 1 0%  0% 60% 40%
Risicoprofiel 2 15%  5% 50% 30%
Risicoprofiel 3 30%  10% 50% 10%
Risicoprofiel 4 50%  10% 35% 5%
Risicoprofiel 5 70%  10% 15% 5%
Risicoprofiel 6 100%  0% 0% 0%
 

Actuele vermogensverdeling

Elke 4 weken bekijkt het Expert Center de vermogensverdeling per risicoprofiel en stelt deze zo nodig bij. Zie hier de meest actuele verdeling van 15 februari 2018.

Aandelen Alternatieve
beleggingen
Obligaties Liquidi-
teiten
Risicoprofiel 1 0% 0% 44% 56%
Risicoprofiel 2 19% 8% 35% 38%
Risicoprofiel 3 35% 12% 36% 17%
Risicoprofiel 4 55% 12% 25% 8%
Risicoprofiel 5 75% 12% 11% 2%
Risicoprofiel 6 100% 0% 0% 0%

Vragen? Bel op werkdagen van 8 tot 21 uur, zaterdag van 9 uur tot 17.30 uur.

0900 - 9215  ( uitleg belkosten )