Naar de navigatie Naar de inhoud

Persoonlijk financieel plan voor later

Inzicht, overzicht en rust

Veel mensen vinden een persoonlijk financieel plan niet nodig of te ingewikkeld. Jammer, want een goed financieel plan is je huishoudboekje voor nu én straks.

Verder kijken dan 10 jaar vooruit

'Nederlanders zijn financieel redelijk voorbereid op de korte termijn, maar we kijken niet graag naar de lange termijn'. Deze woorden sprak minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem tijdens 'Later', het event over de financiële toekomst.

'De meeste mensen denken niet verder dan 10 jaar vooruit. Ze weten niet wat financieel plannen is en denken dat dat alleen iets voor de rijken is,' weet ook Anneke Janssen (49), Financieel Planner bij ABN AMRO. Financieel plannen is eigenlijk heel eenvoudig. Bovendien is het nodig als u inzicht, overzicht en rust wil rond uw financiële situatie. 'Want zonder financieel plan blijft altijd de gedachte knagen: is mijn appeltje voor de dorst wel voldoende?'

Persoonlijk financieel plan voor later

Stappenplan

Een financiële planning start met het formuleren en opschrijven van een wens, een financieel doel of een toekomstdroom. Stap 2 is het in kaart brengen van de huidige persoonlijke situatie. De derde stap is het maken van een overzicht met aan de ene kant alle inkomsten en uitgaven, en aan de andere kant al het vermogen en de schulden.

Met de cijfers kunt u een tijdslijn uitzetten. Daarmee zet u uw netto-inkomen dat u heeft tegenover het inkomen dat u nodig heeft. Janssen: 'Zo ziet u direct wanneer uw inkomen voldoende is voor de vaste uitgaven en wanneer u een hapje moet nemen uit een appeltje voor de dorst.'

Kwestie van doen

Een financieel plan opstellen is eigenlijk niets meer of minder dan het maken van het huishoudboekje voor de lange termijn. 'Het begint met bewustwording: je realiseren dat het belangrijk is. En daarna is het vooral een kwestie van doen.'

Vragen over later?

Heeft u vragen over later? U kunt ze aan ons stellen op Facebook, Twitter of LinkedIn. Wij pikken uw vraag op en we gaan ermee aan de slag. We zorgen dat u een antwoord krijgt waar u iets aan heeft. Voor nu en voor later.

Verder praten over later

Wilt u direct dieper ingaan op uw financiële toekomst? Over wat u moet aanpakken om later nu beter te maken? De adviseurs van ABN AMRO helpen u graag. Wij gaan samen met u op zoek naar de oplossing die het beste bij u past.

Hulp nodig? 
U kunt ons 24/7 bereiken.

Bel met onze medewerkers

Weet u precies wat u besteedt?

Meer controle op uw geld met Grip

Met Grip weet je precies wat je per maand aan koffie uitgeeft

Een kop koffie to go, een lunch in de stad of een extra zak chips in uw boodschappenmand. Naast uw vaste lasten kunnen de kosten van kleine uitgaven snel oplopen. Met de Grip app weet u precies waar uw geld naartoe gaat en houdt u de controle.