Naar de navigatie Naar de inhoud

Netto of bruto schenken

Wie betaalt de schenkbelasting?

Het uitgangspunt is dat uw kind de schenkbelasting moet betalen. U kunt er ook voor kiezen om de schenkbelasting voor uw kind te betalen, als onderdeel van de schenking. Een extra voordeel voor uw kind.

Netto schenking

Er is dan sprake van een 'netto schenking' in plaats van een 'bruto schenking'. De aanslag schenkbelasting komt wel op naam van uw kind te staan, maar u betaalt de schenkbelasting. De Belastingdienst houdt rekening met dit extra voordeel voor uw kind. De schenkbelasting is daardoor dan ook hoger.

Een voorbeeld

U schenkt uw kind € 100.000,-. Uw kind moet over dit bedrag € 9.468,- schenkbelasting betalen (€ 100.000,- min de vrijstelling van€ 5.320,-= € 94.680,- x 10% schenkbelasting = € 9.468,-). Uw kind houdt van de schenking dus netto € 90.532,- over. Betaalt u zelf de schenkbelasting, dan wordt dit bedrag van € 9.468,- onderdeel van de schenking.

Deze belasting neemt u voor uw rekening en dus zal de Belastingdienst dit grotere voordeel belasten. In totaal schenkt u hierdoor € 110.520,-. Hierover bent u € 10.520,- schenkbelasting verschuldigd. Uw kind krijgt een bedrag van € 100.000,- in handen.

Netto of bruto schenken

Een netto schenking wordt ook wel een schenking 'vrij van recht' genoemd. Wilt u met een schenking precies binnen een vrijstelling blijven, dan moet u met een netto schenking rekening houden met het extra voordeel voor uw kind.

Van de website van de Belastingdienst kunt u een aangifte schenkbelasting downloaden.

Verder praten over schenken

Bij grote financiële beslissingen is het fijn als iemand met verstand van zaken met u meedenkt. De adviseurs van ABN AMRO helpen u hier graag bij. Wij gaan samen met u op zoek naar de oplossing die het beste bij u past.

Hulp nodig? 
U kunt ons 24/7 bereiken.

Bel met onze medewerkers

Liever 4G dan openbare wifi

Bedenk welk netwerk u gebruikt

10 tips voor Veilig Mobiel Bankieren

Wist u dat slimme criminelen makkelijk kunnen 'meekijken' op openbare wifi, en wifi waarvan iedereen het wachtwoord kan krijgen? Gebruik liever uw eigen 4G netwerk. Dat is vaak nog sneller ook.