Naar de navigatie Naar de inhoud

Schenkbelasting betalen

Uw kind is 30 jaar geworden en u pakt eens flink uit. U doet dit jaar iets extra's in de verjaardagsenvelop. Uw kind reageert zoals gehoopt: aangenaam verrast. 'Hadden jullie niet hoeven doen zeg!' Moet uw kind dit cadeau nu aangeven bij de Belastingdienst? Een verjaardagscadeau is toch geen schenking? Of wel?

Om te bepalen of er sprake is van een schenking moet u 3 vragen positief beantwoorden:

  1. Wordt u armer?

  2. Wordt uw kind rijker?

  3. Is dit ook de bedoeling?

Er is sprake van een schenking omdat het verjaardagscadeau voldoet aan de 3 schenkingsvoorwaarden.

 

Wanneer moet er schenkbelasting worden betaald?

Als u als schenker in Nederland woont, moet uw kind schenkbelasting betalen. De woonplaats van uw kind is voor de Nederlandse schenkbelasting niet van belang. En de schenking moet de vrijstelling overtreffen; voor een schenking van u aan uw kind is de vrijstelling in 2017 € 5.320,-. Onder voorwaarden kan deze vrijstelling verhoogd worden tot € 53.176,- of €100.000. Uw kind moet dan ouder zijn dan 18 jaar en jonger dan 40 jaar. Over het gedeelte van uw schenking dat de vrijstelling overtreft moet door uw kind schenkbelasting worden betaald. Bij een schenking door u aan uw kind is dat 10% over € 122.269,- en 20% over het meerdere. 

 

Kosten van levensonderhoud

Maar wat als u uw kind nu een bedrag geeft als bijdrage in zijn kosten van levensonderhoud? Soms bent u hiertoe wettelijk verplicht. Dat is zo als uw kind minderjarig is of meerderjarig maar onder de 21 jaar en studerend. Geeft u dit kind een bedrag, dan kan gesteld worden dat u dit verplicht doet. En dan is er dus geen sprake is van een (belaste) schenking. Het bedrag moet wel in verhouding staan tot de kosten van levensonderhoud. Is uw kind ouder dan 18 jaar maar niet studerend, dan hoeft u alleen maar bij te dragen als uw kind het echt nodig heeft ('behoeftig' is). Het hangt in dat geval dus van de omstandigheden af of u met uw bijdrage voldoet aan een wettelijke verplichting of dat het als een schenking gezien kan worden. Kan uw kind in zijn eigen onderhoud voorzien? Dan wordt het bedrag dat u gegeven heeft, mogelijk gezien als een schenking (die eventueel belast kan worden).

 

Kindvriendelijke lening?

Wat nu als u uw kind geld leent? Is er dan sprake van een schenking? Dat kan. Bijvoorbeeld als u kijkt naar de rente. Het uitgangspunt is dat er geen sprake is van een schenking als u een zakelijke rente rekent. Bovendien hebben rechters een marge van 25% toegestaan op de zakelijke rente. Wat een zakelijke rente is, hangt af van de leningvoorwaarden. Als sprake is van een lening voor de eigen woning, wil de bank bijvoorbeeld een hypotheekrecht. Als u ook een hypotheekrecht vraagt, wordt uw lening vergelijkbaar met een lening van de bank. Voor de hoogte van de rente kunt u dan kijken naar de rente die de bank rekent. Voor een goede vergelijking zijn overigens meer zaken van belang dan alleen het hypotheekrecht. 

In veel gevallen zal het voor u en uw kind duidelijk zijn dat het om een belaste schenking gaat. Maar in sommige gevallen ligt het dus moeilijker. Dan is het niet meteen duidelijk of iets een schenking is of niet. Laat u hierover goed adviseren.

Verder praten over schenken

Bij grote financiële beslissingen is het fijn als iemand met verstand van zaken met u meedenkt. De adviseurs van ABN AMRO helpen u hier graag bij. Wij gaan samen met u op zoek naar de oplossing die het beste bij u past.

Hulp nodig? 
U kunt ons 24/7 bereiken.

Bel met onze medewerkers

Liever 4G dan openbare wifi

Bedenk welk netwerk u gebruikt

10 tips voor Veilig Mobiel Bankieren

Wist u dat slimme criminelen makkelijk kunnen 'meekijken' op openbare wifi, en wifi waarvan iedereen het wachtwoord kan krijgen? Gebruik liever uw eigen 4G netwerk. Dat is vaak nog sneller ook.