Naar de navigatie Naar de inhoud

Verruimde schenkingsvrijstelling: welkom terug

Verruimde schenkingsvrijstelling voor woning keert terug

Door: Mr. Tjarko Denekamp, specialist schenken en erven

Het kabinet stelt voor om de schenkingsvrijstelling voor de eigen woning vanaf 1 januari 2017 weer te verruimen naar € 100.000. Het gaat dan niet om een tijdelijke verruiming zoals in 2013 en 2014 maar om een permanente verruiming. Een schenking kan starters op de woningmarkt helpen. De vrijstelling moet dat stimuleren. Dat is een positieve ontwikkeling.

Hoe zit net nu?

Op dit moment is de 'woningvrijstelling' een onderdeel van de eenmalig verhoogde vrijstelling voor kinderen ouder dan 18 jaar en jonger dan 40 jaar. Deze vrijstelling houdt in dat de jaarlijkse vrijstelling van € 5.227,- eenmalig € 25.322,- bedraagt of zelfs € 52.752,- als de ontvanger de schenking besteedt aan de eigen woning (bedragen 2015). Onder het begrip eigen woning valt onder meer de aankoop of verbouwing van een woning en aflossing van een eigenwoningschuld

De eigenwoningschuld is het bedrag dat u hebt geleend voor uw woning en waarover u de rente mag aftrekken plus uw schuld voor de financieringskosten.

Een tijdelijke 'actievrijstelling'

In het laatste kwartaal van 2013 en in 2014 gold een tijdelijke verruiming van de vrijstelling. De vrijstelling werd opgetrokken tot € 100.000,-. Bovendien: hij gold voor iedereen en er was geen leeftijdseis. Deze vrijstelling werd een onverwacht groot succes. 

Voor wie gaat de nieuwe vrijstelling gelden?

De nieuwe vrijstelling geldt niet alleen voor ouders die aan kinderen schenken. Ook grootouders, ooms, tantes en de buurman kunnen schenken binnen deze vrijstelling. Maar de ontvanger mag niet jonger dan 18 jaar en ouder zijn dan 40 jaar.

Wat blijft is dat het een eenmalige vrijstelling is. Heeft u de vrijstelling in het verleden al benut? Dan ontstaat er voor u geen extra ruimte.

Overgangsperiode

Om te voorkomen dat iedereen in 2015 en 2016 wacht met schenken tot 2017, komt er voor deze jaren overgangsrecht. Benut u de vrijstelling van € 52.752,- in 2015 of 2016? Dan geldt in 2017 of 2018 een aanvullende vrijstelling van maximaal € 47.248,-, zodat u tot maximaal een belastingvrije ton kunt komen (als u inmiddels niet ouder bent dan 40).

3 suggesties

Het duurt nog even voordat de vrijstelling wordt ingevoerd. Er is dus tijd om naar een aantal zaken te kijken. Ik breng graag deze 3 punten naar voren:

1. Is het niet beter als de leeftijdsgrens vervalt?
De vrijstelling is bedoeld om starters te ondersteunen. Vaak zijn die jonger dan 40 jaar, maar niet altijd. Of denk aan een 'herstarter'. Iemand die na een verbroken relatie opnieuw begint. Die kan vaak ook wat ondersteuning gebruiken. Of denk aan de doorstromer. In de starterswoning passen de kinderen niet meer, dus gaan ze op zoek naar iets groters. Een leeftijdsgrens in een gezin kan ook lastig zijn als er meerdere kinderen zijn. Denk aan 40-plussers en 40-minners. Of gaat dat teveel geld kosten? De verruiming van de vrijstelling zal de schatkist namelijk geld kosten. Ik vraag me af of dat zo is als de overheid niet alleen rekening houdt met de schenk- en erfbelasting die ze ontvangt, maar ook met de hypotheekrente die ze minder hoeft terug te betalen. Houd dat elkaar  in evenwicht? Zo ja, dan is het alleen al voor de eenvoud handiger de leeftijdsgrens te laten vervallen.

2. Mag het wat minder ingewikkeld?
De vorige verruiming van de schenkingsvrijstelling was een snelle geboorte (aangekondigd op 16 september 2013 en ingevoerd op 1 oktober 2013). Gaandeweg kwamen we er achter dat het een ingewikkelde regeling was. De schenkingsvrijstelling staat in de Successiewet. Allerlei definities over de eigen woning staan in de inkomstenbelasting. Deze regelingen sloten niet altijd goed op elkaar aan. Dat maakte de vrijstelling nog behoorlijk ingewikkeld. Hopelijk neemt het kabinet nu de tijd genomen om een overzichtelijke regeling te maken.

3. Is een periodevrijstelling niet handiger?
Ofwel, is het niet handiger als de ouder over een langere periode in totaal € 100.000,- kan schenken? Niet elke ouder kan zomaar € 100.000,- schenken. De huidige vrijstelling is echter een eenmalige vrijstelling. Dit betekent dat de schenker deze maar één keer kan inzetten. Ook als deze niet het volledige bedrag schenkt. Een ‘periodevrijstelling’ kan hieraan tegemoetkomen.

Stel een vraag aan een adviseur

email facebook twitterVia e-mail
 Via Facebook
 Via Twitter

Verder praten over schenken


Bij grote financiële beslissingen is het fijn als iemand met verstand van zaken met u meedenkt. De adviseurs van ABN AMRO helpen u hier graag bij. Wij gaan samen met u op zoek naar de oplossing die het beste bij u past.

Hulp nodig? 
U kunt ons 24/7 bereiken.

Bel met onze medewerkers

Uw Financieel Jaaroverzicht

Het jaaroverzicht voor uw belastingaangifte

Het financieel jaarovericht voor uw belastingaangifte

Uw Financieel Jaaroverzicht over 2016 zetten wij tussen eind januari en eind februari voor u klaar in Internet Bankieren. U krijgt een Bankmail zodra u dit overzicht kunt downloaden.

Blijf op de hoogte via

  • Volg ons via Facebook
  • Volg ons via Twitter
  • Volg ons via Linkedin
  • Volg ons via YouTube
  • Nieuwsbrief