Naar de navigatie Naar de inhoud

Schenken en de Wlz-bijdrage

Kan ik door een schenking voorkomen dat ik een hogere Wlz-bijdrage moet betalen?

Sinds 1 januari 2013 zijn de regels over de eigen bijdrage in de Wet langdurige zorg (Wlz, voorheen AWBZ) veranderd. Als u een eigen vermogen heeft, betaalt u door deze wetwijziging mogelijk een hogere eigen bijdrage.

Als u Wlz-zorg ontvangt, betaalt u hiervoor een inkomensafhankelijke eigen bijdrage. Deze bijdrage wordt berekend en in rekening gebracht door het Centraal Administratie Kantoor (CAK). Naast uw fiscaal inkomen telt ook een extra fictief rendement mee over uw vermogen in box 3 voor de berekening. Op de website van het CAK leest u hier meer over.

Belasting box die bestaat uit spaargeld, overige beleggingen en eventueel een tweede woning, verminderd met lopende schulden.
-

U moet er rekening mee houden dat niet al het vermogen in box 3 daadwerkelijk wordt belast. Er geldt bijvoorbeeld een heffingsvrij vermogen van € 21.330,- (cijfer 2015) per persoon en een vrijstelling voor groene beleggingen. Ook kunst is vrijgesteld, tenzij de kunst een belegging is.

Daarnaast is het mogelijk om het vermogen in deze box te verminderen, onder meer door uw hypotheek af te lossen.

Schenken aan meerderjarige kinderen zorgt ook voor verlagen van het vermogen in box 3, maar er zijn een aantal randvoorwaarden waar u rekening mee moet houden als u een schenking doet. Een schenking is niet per definitie een passende oplossing om de maximale eigen bijdrage te verlagen.

De eigen bijdrage wordt berekend op basis van uw fiscale inkomen van twee jaar geleden. Een verandering in dit inkomen (bijvoorbeeld door nu een schenking te doen) heeft dus pas twee jaar later effect. Mogelijk kunt u een herziening aanvragen, waardoor eerder met een lager inkomen rekening wordt gehouden. U betaalt maximaal een eigen bijdrage van € 2284,60 per maand (cijfer 2015).

Krijgt u op dit moment nog geen Wlz-zorg? Dan kunt u anticiperen op de gevolgen van de wetswijziging. Door een financieel plan kunt u inzicht krijgen in uw vermogensperspectieven.

Stel een vraag aan een adviseur

email facebook twitterVia e-mail
 Via Facebook
 Via Twitter

Verder praten over schenken


Bij grote financiële beslissingen is het fijn als iemand met verstand van zaken met u meedenkt. De adviseurs van ABN AMRO helpen u hier graag bij. Wij gaan samen met u op zoek naar de oplossing die het beste bij u past.

Hulp nodig? Bel met onze medewerkers. Dat kan 24 uur per dag, 7 dagen per week.

0900 - 00 24 (gebruikelijke belkosten)

Identificatiecode vergeten?

Maak eenvoudig een nieuwe code aan

Sneller inloggen en uw saldo bekijken met uw persoonlijke identificatiecode

Bent u uw identificatiecode vergeten? Maak dan in Internet Bankieren een nieuwe code aan en u kunt direct weer inloggen. Voor de Mobiel Bankieren app gebruikt u dezelfde code.

Blijf op de hoogte via

  • Volg ons via Facebook
  • Volg ons via Twitter
  • Volg ons via Linkedin
  • Volg ons via YouTube
  • Nieuwsbrief