Naar de navigatie Naar de inhoud

Schenken en de Wlz-bijdrage

Kan ik door een schenking mijn Wlz-bijdrage verlagen?

Sinds 1 januari 2013 zijn de regels over de eigen bijdrage in de Wet langdurige zorg (Wlz, voorheen AWBZ) veranderd. Als u een eigen vermogen heeft, betaalt u door deze wetwijziging mogelijk een hogere eigen bijdrage.

Als u Wlz-zorg ontvangt, betaalt u hiervoor een inkomensafhankelijke eigen bijdrage. Deze bijdrage wordt berekend en in rekening gebracht door het Centraal Administratie Kantoor (CAK). Naast uw fiscaal inkomen telt ook een extra fictief rendement mee over uw vermogen in Belastingbox 3 voor de berekening. Op de website van het CAK leest u hier meer over.

Bestaat uit spaargeld, overige beleggingen en eventueel een tweede woning, verminderd met lopende schulden.
Schenken en de Wlz-bijdrage

Houd er rekening mee dat niet uw hele vermogen in Belastingbox 3 wordt belast. Er geldt bijvoorbeeld een heffingsvrij vermogen van € 25.000,- (cijfer 2017) per persoon en een vrijstelling voor groene beleggingen. Ook kunst is vrijgesteld, tenzij de kunst een belegging is.

Hoe kunt u het vermogen in box 3 verminderen? U kunt uw hypotheek aflossen, maar ook schenken aan uw meerderjarige kinderen. Er zijn wel een aantal randvoorwaarden waar u rekening mee moet houden, want een schenking is niet per definitie een passende oplossing om de maximale eigen bijdrage te verlagen.

De eigen bijdrage wordt berekend op basis van uw fiscale inkomen van 2 jaar geleden. Een verandering in dit inkomen (bijvoorbeeld door nu een schenking te doen) heeft dus pas 2 jaar later effect. Mogelijk kunt u een herziening aanvragen, waardoor eerder met een lager inkomen rekening wordt gehouden. U betaalt maximaal een eigen bijdrage van € 2.313,- per maand (cijfer 2017). Voor de eerste 6 maanden in een verzorgingstehuis betaalt u per maand maximaal € 843,-. Ontvangt u de zorg thuis? Dan geldt steeds de maximale bijdrage van € 843,- per maand.

Het is van belang om niet alleen te kijken naar de eigen bijdrage. Zo is het de bedoeling dat ouderen zo lang mogelijk zelfstandig thuis wonen. Misschien moet u dan wel kosten maken voor woningaanpassingen of het inschakelen van hulp. Ook zijn er mogelijkheden om zorg thuis te organiseren of om in een particuliere woon-zorginstelling te verblijven. U moet dan wel over voldoende financiële middelen beschikken. Tot slot is het zo dat het leven niet ophoudt als u in een verzorgingstehuis zit. Ook dan is het fijn om geld te hebben voor leuke dingen. Uitstapjes kosten dan ook vaak iets meer, bijvoorbeeld omdat u rolstoelvervoer of een begeleider nodig heeft.

Verder praten over schenken

Bij grote financiële beslissingen is het fijn als iemand met verstand van zaken met u meedenkt. De adviseurs van ABN AMRO helpen u hier graag bij. Wij gaan samen met u op zoek naar de oplossing die het beste bij u past.

Hulp nodig? 
U kunt ons 24/7 bereiken.

Bel met onze medewerkers

Liever 4G dan openbare wifi

Bedenk welk netwerk u gebruikt

10 tips voor Veilig Mobiel Bankieren

Wist u dat slimme criminelen makkelijk kunnen 'meekijken' op openbare wifi, en wifi waarvan iedereen het wachtwoord kan krijgen? Gebruik liever uw eigen 4G netwerk. Dat is vaak nog sneller ook.