Naar de navigatie Naar de inhoud

Schenken en de fiscus

Uitgelicht

Welke vrijstellingen gelden er bij een schenking?

Tarieven en vrijstellingen van schenkbelasting

Er kunnen vele redenen zijn om een schenking aan een ander te doen en het kan op vele manieren. Wie de regels van het schenken kent, kan daarop inspelen en het minste schenkbelasting (laten) betalen.

 

Netto of bruto schenken

Het uitgangspunt is dat uw kind de schenkbelasting moet betalen. U kunt er ook voor kiezen om de schenkbelasting voor uw kind te betalen, als onderdeel van de schenking. Een extra voordeel voor uw kind.

Bruto of netto schenken?
 
Er is een eenmalig verhoogde vrijstelling als u schenkt aan uw kind.

Verhoogde vrijstelling als u schenkt aan uw kind

Als u in 2017 wilt schenken aan uw Kind(eren), geldt een eenmalige verhoogde vrijstelling. Uw kind betaalt dan minder schenkbelasting. Het maakt wel uit of u in vorige jaren al een schenking heeft gedaan.

Vragen van klanten

Wanneer doe ik aangifte van de schenkbelasting?

U moet aangifte doen van schenkingen die de vrijstelling overtreffen. Wilt u een beroep doen op de eenmalige verhoogde vrijstelling, dan moet u dit ook aangeven bij de Belastingdienst.

Kan ik schenken aan mijn partner?

Ja dat kan. Er gelden wel een paar voorwaarden. Niet alle bedragen die u aan uw partner 'geeft' worden als schenking gezien. Ook moet uw partner waarschijnlijk belasting betalen over de schenking.

Wat is het verschil tussen bruto schenken en netto schenken?

Wie een schenking ontvangt, betaalt waarschijnlijk schenkbelasting. Degene die schenkt, kan er ook voor kiezen zelf de schenkingsbelasting te betalen. In dat geval krijgt de ontvanger een netto schenking.

Verder praten over schenken

Bij grote financiële beslissingen is het fijn als iemand met verstand van zaken met u meedenkt. De adviseurs van ABN AMRO helpen u hier graag bij. Wij gaan samen met u op zoek naar de oplossing die het beste bij u past.

Hulp nodig? 
U kunt ons 24/7 bereiken.

Bel met onze medewerkers

Liever 4G dan openbare wifi

Bedenk welk netwerk u gebruikt

10 tips voor Veilig Mobiel Bankieren

Wist u dat slimme criminelen makkelijk kunnen 'meekijken' op openbare wifi, en wifi waarvan iedereen het wachtwoord kan krijgen? Gebruik liever uw eigen 4G netwerk. Dat is vaak nog sneller ook.