Naar de navigatie Naar de inhoud

Schenken en de fiscus

Uitgelicht

-

Tarieven en vrijstellingen van schenkbelasting

Er kunnen vele redenen zijn om een schenking aan een ander te doen en het kan op vele manieren. Wie de regels van het schenken kent, kan daarop inspelen en het minste schenkbelasting (laten) betalen.

 

Netto of bruto schenken

Het uitgangspunt is dat uw kind de schenkbelasting moet betalen. U kunt er ook voor kiezen om de schenkbelasting voor uw kind te betalen, als onderdeel van de schenking. Een extra voordeel voor uw kind.

-
 
-

Schenken en de aangepaste Wlz

De politiek raakt niet uitgepraat over de Wet langdurige zorg (Wlz, voorheen AWBZ) en de media dus net zo min. Maar of het daar nu veel duidelijker door wordt voor betrokkenen blijft de vraag. Regelmatig vragen klanten mij om de recente wijzigingen nog een keer te bespreken, aangezien het voor hen niet duidelijk is wat voor invloed die op hen hebben.

Vragen van klanten

Hoe zit het met schenkingen aan stiefkinderen?

Voor de schenk- en erfbelasting zijn stiefkinderen gelijk aan eigen kinderen. Onder voorwaarden kan dit ook het geval zijn als u niet gehuwd bent. Voor een schenking van u aan uw stiefkind geldt dus ook de jaarlijkse vrijstelling van € 5.277,-.

Wanneer doe ik aangifte van de schenkbelasting?

U moet aangifte doen van schenkingen die de vrijstelling overtreffen. Wilt u een beroep doen op de eenmalige verhoogde vrijstelling, dan moet u dit ook aangeven bij de Belastingdienst.

Ik wil € 5.000,- aan mijn zoon schenken en zijn vrouw € 2.000,-. Kan dat belastingvrij?

Nee, dat kan niet. Althans niet in één kalenderjaar. Voor de schenkbelasting worden echtgenoten namelijk gezien als één persoon

Video's over schenken en de fiscus

Stel een vraag aan een adviseur

email facebook twitterVia e-mail
 Via Facebook
 Via Twitter

Verder praten over schenken


Bij grote financiële beslissingen is het fijn als iemand met verstand van zaken met u meedenkt. De adviseurs van ABN AMRO helpen u hier graag bij. Wij gaan samen met u op zoek naar de oplossing die het beste bij u past.

Hulp nodig? 
U kunt ons 24/7 bereiken.

Bel met onze medewerkers

Uw Financieel Jaaroverzicht

Het jaaroverzicht voor uw belastingaangifte

Het financieel jaarovericht voor uw belastingaangifte

Uw Financieel Jaaroverzicht over 2016 zetten wij tussen eind januari en eind februari voor u klaar in Internet Bankieren. U krijgt een Bankmail zodra u dit overzicht kunt downloaden.

Blijf op de hoogte via

  • Volg ons via Facebook
  • Volg ons via Twitter
  • Volg ons via Linkedin
  • Volg ons via YouTube
  • Nieuwsbrief