Naar de navigatie Naar de inhoud

Belastingvrij schenken

Ik wil € 5.000,- aan mijn zoon schenken, en zijn vrouw ook € 2.000,- geven. Kan dat belastingvrij?

Nee, dat kan niet. Althans niet in één kalenderjaar. Voor de schenkbelasting worden echtgenoten namelijk gezien als één persoon.

Als uw zoon en zijn vrouw allebei een schenking van u krijgen, dan worden de bedragen bij elkaar opgeteld. Er geldt in 2015 een vrijstelling voor van € 5.277,- per kind. Schenkt u in totaal € 7.000,-, dan betalen zij 10% schenkbelasting over het bedrag boven deze vrijstelling, dus 10% over € 1.723,-.

Wilt u deze belasting voorkomen? Mogelijk is de eenmalig verhoogde vrijstelling nog beschikbaar.

Maar als u in de toekomst eventueel grotere bedragen wilt schenken, is het niet gunstig om deze eenmalige vrijstelling te gebruiken voor een relatief laag bedrag. Bent u niet van plan om volgend jaar nog eens te schenken, dan kunt u overwegen om nu het vrijgestelde bedrag te schenken en volgend jaar het resterende deel.

Stel een vraag aan een adviseur

email facebook twitterVia e-mail
 Via Facebook
 Via Twitter

Verder praten over schenken


Bij grote financiële beslissingen is het fijn als iemand met verstand van zaken met u meedenkt. De adviseurs van ABN AMRO helpen u hier graag bij. Wij gaan samen met u op zoek naar de oplossing die het beste bij u past.

Hulp nodig? 
U kunt ons 24/7 bereiken.

Bel met onze medewerkers

Uw Financieel Jaaroverzicht

Het jaaroverzicht voor uw belastingaangifte

Het financieel jaarovericht voor uw belastingaangifte

Uw Financieel Jaaroverzicht over 2016 zetten wij tussen eind januari en eind februari voor u klaar in Internet Bankieren. U krijgt een Bankmail zodra u dit overzicht kunt downloaden.

Blijf op de hoogte via

  • Volg ons via Facebook
  • Volg ons via Twitter
  • Volg ons via Linkedin
  • Volg ons via YouTube
  • Nieuwsbrief