Naar de navigatie Naar de inhoud

Schenken en de aangepaste Wlz

-

De Wlz concreet gemaakt

Door Mr. Tjarko Denekamp, Specialist Estate Planning
ABN AMRO MeesPierson

De politiek raakt niet uitgepraat over de Wet langdurige zorg (Wlz, voorheen AWBZ) en de media dus net zo min. Maar of het daar nu veel duidelijker door wordt voor betrokkenen blijft de vraag. Regelmatig vragen klanten mij om de recente wijzigingen nog een keer te bespreken, aangezien het voor hen niet duidelijk is wat voor invloed die op hen hebben. Ik zie een trend dat mensen maatregelen willen treffen om de Wlz te verminderen, maar u moet zich op dat moment goed realiseren wat hier de consequenties van zijn. Hieronder de belangrijkste aspecten van de Wlz op een rijtje.

Wat is er veranderd?

Onder meer verpleeg- en verzorgingshuizen worden betaald vanuit de Wlz. Via de belasting betaalt iedereen daaraan mee, maar degenen die worden opgenomen in deze huizen betalen daarnaast ook een inkomensafhankelijke eigen bijdrage. Het verzamelinkomen van de inkomstenbelasting is het uitgangspunt. Sinds 1 januari 2013 is het zo dat u voor de Wlz wordt geacht 8% extra inkomen uit vermogen (beleggingen en spaargelden) te krijgen. Samen met de bestaande vermogensrendementsheffing van 4% wordt u per saldo dus geacht twaalf procent inkomen uit spaarmiddelen en beleggingen te krijgen. Hierdoor betaalt u eerder de maximale eigen bijdrage.

Hoeveel eigen bijdrage moet ik betalen?

Uw financiële situatie is bepalend voor de hoogte van uw eigen bijdrage. De zorgindicatie, uw gezinssituatie en uw inkomen zijn van invloed op deze bijdrage. Ook is het zo dat deze bijdrage verandert op het moment dat u zorg met verblijf nodig heeft. Om u toch een indicatie te geven van de eigen bijdrage, staat hieronder een overzichtelijk schema. Het overzicht is gebaseerd op de situatie van een alleenstaande 65-plusser, die naast de AOW een eigen vermogen heeft en zorg met verblijf ontvangt:

AOWVermogenEigen bijdrage per maand
14.17050.000700*
14.170150.0001.461
14.170250.0002.285
14.170500.0002.285

* Door het algemene heffingsvrije vermogen en de ouderentoeslag telt het vermogen in deze situatie niet mee. In andere situaties is er een vrijstelling van afgerond € 50.000,- in box 3.

Deze becijfering is indicatief. Er is gerekend met het inkomen en de belasting van 2015. De WLZ kijkt naar het inkomen van twee jaar geleden. Voor 2015 is dus eigenlijk het inkomen van 2013 beslissend. De berekeningen zijn gemaakt met het berekeningsprogramma van het Centraal Administratiekantoor.

Op het moment dat u een groter vermogen heeft, is de kans groot dat u de maximale eigen bijdrage van € 2.284,60 per maand moet betalen. Is er geen vermogen, maar wel een aanvullend pensioen? Dan geldt de maximale eigen bijdrage vanaf een bruto inkomen van circa € 60.000,- per jaar.

Uit deze becijferingen kan ik u twee vuistregels geven. De maximale eigen bijdrage geldt als:

  1. U een vermogen heeft van € 250.000,- of meer; of

  2. U een bruto inkomen heeft van € 60.000,- of meer.

Let op! Op het moment dat uw vermogen en inkomen lager zijn dan deze bedragen, maar in combinatie wel hoger zijn dan deze grenzen, kan het zijn dat u toch de maximale eigen bijdrage moet betalen.

Kan ik de eigen bijdrage betalen?

De eigen bijdrage is al snel een stevig bedrag. Mensen vragen zich soms af of ze dat wel kunnen betalen. Bedacht moet worden dat u hiervoor wel kost, inwoning en zorg krijgt. Komt u in een Wlz-instelling terecht, dan komt een deel van de lasten die u had te vervallen. Uit bovenstaand schema blijkt wel dat de eigen bijdrage de AOW kan overtreffen. Kan de bijdrage in dat geval wel worden betaald? Dat zal afhangen van de mate waarin uw vermogen inkomen oplevert of makkelijk kan worden aangesproken. Dat is namelijk niet altijd het geval.

De eigen bijdrage beïnvloeden

U heeft een optie om de eigen bijdrage te beïnvloeden, maar of u hierdoor beter af bent is de vraag. Op het moment dat u uw eigen vermogen wilt verminderen, bijvoorbeeld door te schenken, wordt u namelijk beperkt in uw financiële mogelijkheden. Ik adviseer u dan ook om een goede afweging te maken in de zorg die u nodig heeft, voordat u probeert om uw vermogen te verlagen. Denk bijvoorbeeld aan de optie om thuis zorg te krijgen of om in een particuliere woon-zorginstelling te verblijven. Mocht u toch afstand willen doen van uw vermogen om de eigen bijdrage te beïnvloeden, raad ik u aan ik u om contact op te nemen met uw adviseur.

Bent uw bang om uw eigen huis op te moeten eten? Dat is niet nodig! Lees meer over de Wlz en uw eigen huis.

Stel een vraag aan een adviseur

email facebook twitterVia e-mail
 Via Facebook
 Via Twitter

Verder praten over schenken


Bij grote financiële beslissingen is het fijn als iemand met verstand van zaken met u meedenkt. De adviseurs van ABN AMRO helpen u hier graag bij. Wij gaan samen met u op zoek naar de oplossing die het beste bij u past.

Hulp nodig? 
U kunt ons 24/7 bereiken.

Bel met onze medewerkers

Uw Financieel Jaaroverzicht

Het jaaroverzicht voor uw belastingaangifte

Het financieel jaarovericht voor uw belastingaangifte

Uw Financieel Jaaroverzicht over 2016 zetten wij tussen eind januari en eind februari voor u klaar in Internet Bankieren. U krijgt een Bankmail zodra u dit overzicht kunt downloaden.

Blijf op de hoogte via

  • Volg ons via Facebook
  • Volg ons via Twitter
  • Volg ons via Linkedin
  • Volg ons via YouTube
  • Nieuwsbrief