Naar de navigatie Naar de inhoud

Wie betaalt de schenkbelasting?

Een vader heeft lachend een arm om de schouder van zijn zoon geslagen en heeft het met hem over wie de schenkbelasting betaalt

Wilt u geld schenken aan uw kinderen? Dan betalen zij daarover eventueel schenkbelasting. De hoogte hiervan hangt af van het schenkbedrag. Wist u dat u ervoor kunt kiezen om die belasting zelf te betalen? Een extra voordeel voor uw kinderen. We leggen graag met voorbeelden uit hoe dat werkt.

 

Bruto of netto schenken?

Normaal gesproken betalen uw kinderen schenkbelasting over het bedrag dat ze van u ontvangen. Het totale bedrag dat ze aan uw schenking overhouden is dan dus lager. We noemen dat een bruto schenking. Wilt u dat uw kinderen het hele bedrag overhouden? Dat kan met een netto schenking, ook wel schenking ‘vrij van recht’ genoemd. In dit geval betaalt u zelf de schenkbelasting.

 

Rekenvoorbeeld verschil bruto en netto schenking

Om te berekenen wat uw kinderen overhouden als u bruto schenkt, wordt er gekeken naar de schenkbelasting én de vrijstelling. Bij schenken aan kinderen gelden deze tarieven en vrijstellingen schenkbelasting.  

Kiest u voor een netto schenking? Dan betaalt u zelf wel (iets) meer schenkbelasting dan uw kinderen zouden betalen bij een bruto schenking. Dat komt omdat zij een hoger bedrag overhouden. Het is niet zo dat u extra schenkbelasting betaalt. Onderstaande voorbeelden maken dit duidelijk.

 

Bruto schenking

  • U schenkt uw kind € 100.000
  • Uw kind betaalt over dit bedrag € 9.463 schenkbelasting (€ 100.000 min de vrijstelling van € 5.363 = € 94.637 x 10% schenkbelasting = € 9.463)
  • Uw kind houdt van de schenking dus netto € 90.537 over (€ 100.000 min € 9.463)

 

Netto schenking

  • U wilt dat uw kind € 100.000 netto krijgt? Schenk dan € 100.000 ‘vrij van recht’.
  • U betaalt over dit bedrag € 10.515 schenkbelasting (€ 110.515 min de vrijstelling van € 5.363 = € 105.152 x 10% schenkbelasting = € 10.515)
  • Uw kind houdt van de schenking netto € 100.000 over

Bent u er uit wie de schenkbelasting betaalt: u of uw kind? Download dan de aangifte schenkbelasting van de Belastingdienst.

De Belastingdienst helpt u graag verder

ABN AMRO geeft geen belastingadvies. Wilt u specifiek advies over schenken en/of erven en belasting? Neem dan contact op met de Belastingdienst of uw belastingadviseur. 

Weet u precies wat u besteedt?

Meer controle op uw geld met Grip

Met Grip weet je precies wat je per maand aan koffie uitgeeft

Een kop koffie to go, een lunch in de stad of een extra zak chips in uw boodschappenmand. Naast uw vaste lasten kunnen de kosten van kleine uitgaven snel oplopen. Met de Grip app weet u precies waar uw geld naartoe gaat en houdt u de controle.