Naar de navigatie Naar de inhoud

Schenken aan uw partner

Wie schenkt aan zijn of haar partner, betaalt misschien schenkbelasting. Maar ook als beide partners zelf schenken aan een ander of een schenking krijgen, heeft dat gevolgen voor de schenkbelasting. We lichten het graag toe. 

 

Vrijstellingen bij schenken aan partner

Wilt u een bedrag schenken aan uw partner? Dan geldt de vrijstelling voor schenken aan ‘andere ontvangers’. En gaat u meer schenken dan de vrijstelling? Dan betaalt uw partner een bepaald tarief schenkbelasting. U vindt een overzicht op tarieven en vrijstellingen schenkbelasting
Ook kan uw partner gebruikmaken van de verhoogde schenkingsvrijstelling voor de eigen woning.

 

Wie zijn partners voor de schenkbelasting?

U bent partner voor de schenkbelasting als u bent getrouwd of een geregistreerd partnerschap heeft. Woont u ongehuwd samen? Dan bent u alleen partner voor de Belastingdienst als u voldoet aan deze voorwaarden voor samenwonenden.
Partner zijn heeft gevolgen voor de hoogte van de eventuele schenkbelasting die u betaalt. De Belastingdienst ziet u en uw partner namelijk als 1 persoon. Schenkt u bijvoorbeeld allebei een bedrag aan dezelfde persoon? Dan worden de schenkingen bij elkaar opgeteld. Krijgt u beiden een schenking van dezelfde schenker? Dan is dat voor de Belastingdienst een schenking aan 1 persoon.

 

Wanneer is het een schenking, wanneer niet?

Als u een flink bedrag geeft aan uw partner wordt dat niet meteen gezien als schenking. Bijvoorbeeld als alleen u werkt en u uw salaris deelt met uw partner. Hierbij is ook van belang of en hoe u bent getrouwd. Is dat bijvoorbeeld op huwelijkse voorwaarden? Dan ziet de Belastingdienst het misschien als een schenking. Maar dat hangt af van de afspraken die u met elkaar heeft gemaakt.

We helpen u graag verder

Wilt u schenken aan uw partner en heeft u daarover nog vragen? Onze adviseurs zijn er voor u.

Weet u precies wat u besteedt?

Meer controle op uw geld met Grip

Met Grip weet je precies wat je per maand aan koffie uitgeeft

Een kop koffie to go, een lunch in de stad of een extra zak chips in uw boodschappenmand. Naast uw vaste lasten kunnen de kosten van kleine uitgaven snel oplopen. Met de Grip app weet u precies waar uw geld naartoe gaat en houdt u de controle.