Naar de navigatie Naar de inhoud

De herroepelijke schenking

Wanneer is een schenking definitief?

Een schenking is definitief op het moment dat deze wordt gedaan. Of dit nu een contante schenking of een 'schenking op papier' is.

Het uitgangspunt 'eens geschonken, altijd geschonken' geldt echter niet altijd. U heeft namelijk de mogelijkheid om een zogeheten 'herroepelijke schenking' te doen. Dan kunt u de schenking terugdraaien. Wanneer u dit doet, mag u zelf bepalen. Meestal worden concrete situaties genoemd. Bijvoorbeeld de situatie dat uw kind onverhoopt eerder dan u overlijdt. Maar dat is niet verplicht. U kunt ook vastleggen dat u op elk moment en zonder reden de schenking kan terugdraaien. Dit is natuurlijk een belangrijke beperking voor uw kind.

De herroepingsclausule wordt vaak gehanteerd bij grote schenkingen aan jonge kinderen. Het is dan nog niet duidelijk hoe zij zich gaan ontwikkelen. Acht u uw kind niet in staat om vanaf zijn of haar achttiende verjaardag verstandig met een groot geldbedrag om te gaan, dan kan de herroepings- clausule worden ingeroepen.

Een herroepelijke schenking is een ingrijpende regeling met fiscale gevolgen. Wilt u deze clausule toepassen, laat u dan adviseren door bijvoorbeeld een notaris.

Verder praten over schenken

Bij grote financiële beslissingen is het fijn als iemand met verstand van zaken met u meedenkt. De adviseurs van ABN AMRO helpen u hier graag bij. Wij gaan samen met u op zoek naar de oplossing die het beste bij u past.

Hulp nodig? 
U kunt ons 24/7 bereiken.

Bel met onze medewerkers

Weet u precies wat u besteedt?

Meer controle op uw geld met Grip

Met Grip weet je precies wat je per maand aan koffie uitgeeft

Een kop koffie to go, een lunch in de stad of een extra zak chips in uw boodschappenmand. Naast uw vaste lasten kunnen de kosten van kleine uitgaven snel oplopen. Met de Grip app weet u precies waar uw geld naartoe gaat en houdt u de controle.