Naar de navigatie Naar de inhoud

Nu of straks schenken

Wie weet wat de toekomst brengt? Voorspellen is lastig. Dat geldt ook voor uw financiële toekomst. Als u wilt schenken, kan het nog best lastig zijn om het juiste moment te bepalen. Want u heeft te maken met allerlei onzekerheden. Denk maar aan pensioenen en zorgkosten. Is uw pensioen waardevast, krijgt u te maken met hoge zorgkosten en hoeveel moet u dan zelf bijdragen? Het veiligste is om helemaal niets weg te geven, maar u wilt uw kinderen misschien wel helpen. Wat kunt u dan het beste doen: nu schenken of pas later?

 

Korte versus lange termijn

Om een goed antwoord te geven op dit dilemma, is het belangrijk dat u zowel naar de korte als de lange termijn kijkt. Wat speelt er nu, wat speelt er straks? En hoe wegen die zaken tegen elkaar op? 

Uw huidige uitgavenpatroon is een voorbeeld van wat nu relevant voor u is. Wilt u wonen in een prettig huis, zo af en toe een mooie reis maken en een lekker hapje kunnen eten in uw favoriete restaurant? Dan kunt u uw geld misschien zelf goed gebruiken. Aan de andere kant heeft u de huidige situatie van degenen aan wie u gaat schenken. Hebben zij het geld snel nodig? Bijvoorbeeld voor de aankoop van een nieuwe woning bij een gezinsuitbreiding of om zonder schulden de studie door te komen? Naast het bekijken van de huidige stand van zaken van uzelf en degenen aan wie u schenkt, neemt u ook de lange termijn onder de loep. Hoe ziet uw opgebouwde pensioen eruit, moet u nog veel aflossen van uw eventuele hypotheek en hoeveel reserveert u voor mogelijke zorgkosten? Al met al zijn de belangrijkste vragen die u uzelf moet stellen:

  • Heeft u het geld zelf nodig of kunt u het missen?

  • Hebben de ontvangers het geld direct nodig of heeft het geen haast?

Inzicht in uw financiële situatie

Onze adviseurs helpen u graag antwoorden te geven op bovenstaande vragen. Maar hoe gaat dat precies? Een van onze adviseurs legt uit wat u kunt verwachten: 

'Het is belangrijk om inzicht in uw financiële situatie te krijgen. Daarom maken we samen met u een financieel plan. De basis voor elk financieel plan is het netto besteedbaar inkomen. Dit is uw totale inkomen na aftrek van belastingen, hypotheeklasten en levensverzekeringspremies. Vervolgens zetten we dat af tegen uw gewenste netto besteedbaar inkomen. Dit is het bedrag wat u denkt nodig te hebben voor eten, drinken, leuke dingen en overige vaste lasten. Als het werkelijke netto besteedbaar inkomen hoger is dan het gewenste netto besteedbaar inkomen, en u dit overschot op een later tijdstip niet alsnog nodig hebt, kunt u er voor kiezen om het overschot alvast te schenken. Hiermee kunt u mogelijk erfbelasting beperken. Veranderingen in uw situatie, zoals pensionering, moeten natuurlijk ook in het verhaal worden meegenomen.'

 

Aandachtspunten

Zelfs bij zo'n gedetailleerde berekening is het belangrijk om te bedenken dat we alleen kunnen uitgaan van bestaande regelgeving. Toekomstige veranderingen kunnen een grote impact op uw financiën hebben. 

Onze adviseur hierover: 'Waar u als schenker rekening mee moet houden, is dat u niet het vermogen weggeeft dat u zelf nodig heeft voor uw toekomstige levensonderhoud. U kunt daarom beter alleen een schenking doen als u met grote zekerheid kunt zeggen dat u dit bedrag zelf niet nodig heeft. Nu niet, en in de toekomst ook niet. Daarnaast moet u rekening houden met de verschillende vormen van schenken, zoals contant, op papier of onder bewind. U moet ook bekijken welke gevolgen elke schenkingsvorm heeft op uw financiële positie'. 

Denkt u erover om te schenken, maar weet u nog niet op welk moment? Een adviseur van ABN AMRO neemt graag uw persoonlijke situatie met u door.

Verder praten over schenken

Bij grote financiële beslissingen is het fijn als iemand met verstand van zaken met u meedenkt. De adviseurs van ABN AMRO helpen u hier graag bij. Wij gaan samen met u op zoek naar de oplossing die het beste bij u past.

Hulp nodig? 
U kunt ons 24/7 bereiken.

Bel met onze medewerkers

Weet u precies wat u besteedt?

Meer controle op uw geld met Grip

Met Grip weet je precies wat je per maand aan koffie uitgeeft

Een kop koffie to go, een lunch in de stad of een extra zak chips in uw boodschappenmand. Naast uw vaste lasten kunnen de kosten van kleine uitgaven snel oplopen. Met de Grip app weet u precies waar uw geld naartoe gaat en houdt u de controle.