Naar de navigatie Naar de inhoud

Nu schenken of laten erven

-

Schenken: nu schenken of straks een erfenis nalaten

Als uw kinderen uw vermogen erven, dan krijgen zij een groot bedrag ineens. Zij komen dan al snel in aanraking met erfbelasting die oploopt tot 20%. Om deze belasting te beperken, kunt u besluiten om een deel van uw vermogen tijdens uw leven aan uw kinderen te schenken. Het meest gunstig is om dit te doen met jaarlijkse schenkingen. Uw kinderen houden dan een groter deel van uw vermogen over.

Schenken van geld

De meest eenvoudige methode om te schenken, is door geldbedragen over te boeken naar uw (klein)kinderen. Hiervoor gelden vrijstellingen. Treft u geen regelingen zoals een bewind, dan kunnen uw kinderen direct over het geld beschikken. Deze vorm van schenken komt vaak voor als ouders hun kinderen willen ondersteunen op het moment dat zij een belangrijke financiële stap maken; bij het starten van een studie of de verbouwing van een huis. Het voordeel voor uzelf is dat u kunt zien wat uw kind met uw schenking gaat doen.

Schenken op papier

Niet iedereen heeft zijn of haar geld direct beschikbaar voor een schenking. Bijvoorbeeld omdat uw vermogen uit uw huis of een onderneming bestaat. Een schenking op papier kan dan een oplossing zijn. Hierbij schenkt u aan uw kind, maar leent u dat direct weer terug zonder dat er geld over tafel gaat. U krijgt een schuld aan uw kind, die u inlost op een moment dat u zelf bepaalt, zoals bij uw overlijden of als uw kind 35 jaar oud is.

Een schenking op papier moet verplicht worden vastgelegd in een notariële akte. Verder moet u aan uw kind jaarlijks 6% rente over de schuld betalen. Ook als u het hele schenkingsbedrag dus niet contant heeft, kunt u met een schenking op papier toch schenken. Deze schenking kan voordelig zijn voor uw kinderen. Op de lange termijn bespaart u erfbelasting voor hen, en op dit moment krijgen zij de rente van u. Deze rente moet u natuurlijk wel makkelijk kunnen betalen, nu en in de toekomst.

180-dagen-regeling

Komt u binnen 180 dagen te overlijden nadat u een schenking heeft gedaan, dan moeten uw kinderen in bepaalde gevallen toch erfbelasting betalen over die schenking. Deze regeling is er om te voorkomen dat mensen erfbelasting besparen door te schenken, in de wetenschap dat zij snel zullen overlijden. Let op, ook als het overlijden onverwacht is, geldt de regeling. De betaalde schenkbelasting kan dan natuurlijk wel verrekend worden.

Stel een vraag aan een adviseur

email facebook twitterVia e-mail
 Via Facebook
 Via Twitter

Verder praten over schenken


Bij grote financiële beslissingen is het fijn als iemand met verstand van zaken met u meedenkt. De adviseurs van ABN AMRO helpen u hier graag bij. Wij gaan samen met u op zoek naar de oplossing die het beste bij u past.

Hulp nodig? 
U kunt ons 24/7 bereiken.

Bel met onze medewerkers

Tip: al uw rekeningen in beeld

Toegang tot al uw rekeningen via de app

In de mobiel bankieren app ziet u al uw rekeningen bij elkaar.

Met de Mobiel Bankieren app heeft u toegang tot uw betaal-, spaar- of beleggingsrekeningen. Ook de betalingen van uw ABN AMRO Credit Card kunt u bekijken. Zo heeft u altijd overzicht, waar en wanneer u wilt.

Blijf op de hoogte via

  • Volg ons via Facebook
  • Volg ons via Twitter
  • Volg ons via Linkedin
  • Volg ons via YouTube
  • Nieuwsbrief