Naar de navigatie Naar de inhoud

Hulp bij schenken en erven

-

Schenken, erven en de bank

Voor de onderwerpen schenken en erven kunt u terecht bij ABN AMRO. Soms leidt dat tot verwondering. De reactie is dan: Daarvoor moet ik toch bij de notaris zijn? Vaak wel, maar niet altijd. En soms moet u bij beide zijn.

Bij schenken en erven spelen vaak ingewikkelde vraagstukken. ABN AMRO helpt u graag. De bank verstrekt informatie, geeft persoonlijk advies, reikt hulpmiddelen aan en verwijst soms door naar een specialist.

Hulpmiddelen

Vaak willen schenkers dat hun gift alleen ten goede komt aan de ontvanger. Stel, u wilt aan uw kinderen schenken die in gemeenschap van goederen getrouwd zijn. Dan wordt uw schenking eigendom van uw kinderen én schoonkinderen. Met een uitsluitingsclausule regelt u dat het geld alleen bij uw kinderen terecht komt.

Bij een schenking aan jonge kinderen, wil de schenker meestal niet dat het kind het geld al op 18-jarige leeftijd in handen krijgt. Dan is schenken onder bewind een uitkomst. Zowel uitsluitingsclausules als schenken onder bewind kunt u bij ons regelen. Het is verstandig om hiervoor een schenkingsakte te maken. Bekijk de voorbeeldaktes voor contant schenken.

Advies

Het is belangrijk om goed inzicht te hebben in uw financiële positie. Met een Persoonlijk Financieel Plan kunnen wij u daarbij helpen. Voor een schenking zijn onder meer de volgende vragen van belang:

  • Wat is de verwachte ontwikkeling van uw vermogen?

  • Wat is de invloed van schenkingen op uw vermogen?

  • Wat is uw inkomen nu en straks?

  • Bent u een stel: wat is de situatie na het overlijden van één van u?

  • Is uw pensioen zeker?

  • Hoe lost u uw hypotheek in de toekomst af?

Vooruitkijkend naar uw erfenis is het van belang om (als u een stel bent) de positie van de langstlevende partner te bezien. Volgens de wettelijke verdeling, die geldt als er geen testament gemaakt is, gaat 'alles' naar de langstlevende partner. Maar is 'alles' ook voldoende om op dezelfde voet verder te kunnen leven?

Om dat vast te stellen is het vaak nodig om niet alleen naar het vermogen te kijken, maar ook naar het inkomen. Weet u welke gevolgen het overlijden heeft voor het inkomen van de achtergebleven partner? En heeft u een hypotheek? Dan is het verstandig om eens te kijken of die voor uw partner betaalbaar is als u er niet meer bent. U heeft hier vast uitgebreid naar gekeken toen u de hypotheek regelde. Maar wellicht is uw situatie veranderd? Soms is een partner minder gaan werken, bijvoorbeeld omdat er kinderen zijn gekomen. Weet u of de hypotheek soepel kan worden voortgezet als uw partner als langstlevende achterblijft?

Doorverwijzen

Er zijn twee redenen waarom wij u mogelijk moeten doorverwijzen naar een andere adviseur. Zo gelden er soms vormvoorschriften. Een testament bijvoorbeeld moet verplicht worden vastgelegd in een notariële akte. Dat geldt ook voor een schenking op papier. Hiervoor moet u naar de notaris. Wij kunnen u doorverwijzen naar een partij die u kan helpen met het opstellen van een akte voor schenken op papier.

Een andere reden is dat u regelingen wilt treffen die zeer gecompliceerd (kunnen) zijn. Bijvoorbeeld de mogelijkheid om een schenking te kunnen herroepen, vermogen in de familie te houden of een kind te onterven. We weten dat deze opties er zijn, maar het is specialistenwerk om die te realiseren. Vergelijk het met de verschillen tussen een huisarts en een medisch specialist.

Het leven is geen rekensom

Voordat u zaken kunt vastleggen, moet u weten wat u wilt. Weten wat er mogelijk is, is stap één. Maar vaak zijn er meerdere mogelijkheden. Elk met eigen voordelen en nadelen. Rest de vraag: Welke vorm van schenken past het beste in uw situatie? Aarzel dan niet om er eens met een adviseur van de bank over te praten. Beter een uurtje meer tijd hieraan besteed dan te weinig. Ziet u iets over het hoofd, dan kunnen de consequenties heel groot zijn. 

De eerste stap

Geen goed huis zonder goed fundament, zou een bouwvakker zeggen. Wij vertalen dat als: geen beslissingen met financiële impact, zonder goed inzicht te hebben in uw financiële positie. Lees de brochure Schenken en neem gerust contact op met een van onze adviseurs.

Verder praten over schenken

Bij grote financiële beslissingen is het fijn als iemand met verstand van zaken met u meedenkt. De adviseurs van ABN AMRO helpen u hier graag bij. Wij gaan samen met u op zoek naar de oplossing die het beste bij u past.

Hulp nodig? 
U kunt ons 24/7 bereiken.

Bel met onze medewerkers

Weet u precies wat u besteedt?

Meer controle op uw geld met Grip

Met Grip weet je precies wat je per maand aan koffie uitgeeft

Een kop koffie to go, een lunch in de stad of een extra zak chips in uw boodschappenmand. Naast uw vaste lasten kunnen de kosten van kleine uitgaven snel oplopen. Met de Grip app weet u precies waar uw geld naartoe gaat en houdt u de controle.