Naar de navigatie Naar de inhoud

Schenken: de keuze

Schenken aan uw kinderen of toch aan een goed doel

Schenken: aan uw kinderen of toch aan een goed doel?

Veel Nederlanders schenken wel eens. Daar kunt u er een van zijn. De reden om te schenken is voor iedereen verschillend. En aan wie er geschonken wordt ook. Toch zien we bepaalde trends. Hier bespreken we de top 3.

(Klein)kinderen

De meeste mensen schenken aan hun kinderen of kleinkinderen. Schenken aan deze groep wordt gezien als een financieel steuntje in de rug. De schenking wordt dan ook vaak gebruikt voor het betalen van een studie, aanschaffen van een auto, kopen van een huis of aflossen van een hypotheeklening. De schenkingen die aan deze groep gedaan worden, vallen meestal binnen de jaarlijkse vrijstelling. Dat wil zeggen dat de meeste schenkingen op jaarbasis niet hoger zijn dan € 5.320,-.

U bouwt dagelijks rente op over het geld op uw spaarrekening. Wij maken de rente die u heeft opgebouwd één keer per jaar naar u over. In een jaar (365 dagen) bouwt u iedere dag 1/365e van de spaarrente op. U krijgt rente over het werkelijk aantal dagen dat het geld op uw rekening heeft gestaan.

Goede doelen

Op nummer twee staat schenken aan goede doelen. Om precies te zijn gaat het om 'Algemeen Nut Beogende Instellingen' ofwel ANBI's. Dit zijn door de Belastingdienst erkende goede doelen. Schenken aan dergelijke instellingen is fiscaal gunstig. Jaarlijks schenken Nederlandse huishoudens bijna 2 miljard aan goede doelen (cijfer: 2013). Wanneer u schenkt aan een goed doel, hoeft de ANBI hier geen schenkbelasting over te betalen. Hierdoor komt uw schenking in zijn geheel ten goede aan het goede doel.

Een extra voordeel is dat uw schenking aan een ANBI fiscaal aftrekbaar kan zijn voor de inkomstenbelasting. Voor eenmalige schenkingen geldt een drempelbedrag en een maximumbedrag, waardoor niet het volledige bedrag aftrekbaar is. Voor periodieke schenkingen gelden deze beperkingen niet. U verplicht zich daarbij wel om gedurende vijf jaar aan dezelfde ANBI te schenken. Deze schenking moet worden vastgelegd. U kunt kiezen of u de gift via de notaris wilt vastleggen of via een schriftelijke overeenkomst met de ontvangende ANBI. Lees meer over schenken aan een goed doel.

Tip:
Wilt u weten of de Belastingdienst uw goede doel als een Algemeen Nut Beogende Instelling heeft aangemerkt? Raadpleeg dan deze pagina op de website van de Belastingdienst.

Overige

De top 3 van ontvangers wordt afgesloten door de groep 'overige'. Daaronder vallen onder andere ouders, vrienden, buren, neefjes en nichtjes en andere ontvangers die niet tot de directe familie behoren. Vaak gaat het bij een schenking aan deze doelgroep om kleine bedragen, aangezien de schenkbelasting start bij 30% en oploopt tot 40%. De jaarlijkse vrijstelling voor de schenkbelasting bedraagt € 2.129.

Verder praten over schenken

Bij grote financiële beslissingen is het fijn als iemand met verstand van zaken met u meedenkt. De adviseurs van ABN AMRO helpen u hier graag bij. Wij gaan samen met u op zoek naar de oplossing die het beste bij u past.

Hulp nodig? 
U kunt ons 24/7 bereiken.

Bel met onze medewerkers

Weet u precies wat u besteedt?

Meer controle op uw geld met Grip

Met Grip weet je precies wat je per maand aan koffie uitgeeft

Een kop koffie to go, een lunch in de stad of een extra zak chips in uw boodschappenmand. Naast uw vaste lasten kunnen de kosten van kleine uitgaven snel oplopen. Met de Grip app weet u precies waar uw geld naartoe gaat en houdt u de controle.