Naar de navigatie Naar de inhoud

Schenken aan uw kleinkind

Schenken aan een minderjarig kleinkind

Een steuntje in de rug voor uw kleindochtertje, zodat zij later kan studeren. Of uw kleinzoon vast op weg helpen voor zijn rijbewijs. Wilt u schenken aan een minderjarig kleinkind? Houd dan rekening met de volgende 5 zaken.

 

Met wie voert u het gesprek?

Een minderjarig kind kan zelf geen schenking aannemen. Zijn of haar ouders wel. Een schenking aan een minderjarige moet u dus bespreken met de ouders. Zij moeten bijvoorbeeld ook een bankrekening openen voor de schenkingen als dat nodig is. U kunt dat als grootouder niet zelf.

Wanneer krijgt het kleinkind het geld?

Zolang een kind minderjarig is, beheren de ouders zijn of haar geld. Zodra het kind 18 jaar is, wordt het zelf verantwoordelijk hiervoor. Met een bewind kunt u dit anders regelen. Bijvoorbeeld dat u zelf de schenkingen beheert. Of dat dit bewind duurt tot uw kleinkind 25 jaar is. Deze afspraken maakt u met de ouders van uw kleinkind.

 

Wie betaalt de inkomstenbelasting?

Minderjarigen betalen geen inkomstenbelasting over hun vermogen. Dat doen de ouders. Voor de heffing van inkomstenbelasting moeten zij het vermogen van hun kind dus tot hun eigen vermogen rekenen. Ouders mogen het vermogen van hun kinderen gebruiken om belasting van te betalen. Deze regel kan dus gevolgen hebben voor de ouders van uw kleinkind. Voor bijvoorbeeld de huur- of zorgtoeslag gelden vermogensgrenzen. Het vermogen in de aangifte inkomstenbelasting is dan beslissend. Het is verstandig dit te onderzoeken om verrassingen te voorkomen.

 

Heeft schenken gevolgen voor uw kleinkind?

Als uw kleinkind 18 wordt,  telt zijn of haar vermogen mee voor de eigen inkomstenbelasting. Dat kan dus gevolgen hebben voor een toeslag of uitkering. Een lastig punt is dat de wet kan wijzigen. Als uw kind 18 wordt, kunnen er dus andere regels gelden. 

Voor wie is de rente?

Ouders hebben het ouderlijk vruchtgenot van het vermogen van hun minderjarige kinderen. Dit betekent dat ouders de rente van dat vermogen mogen gebruiken. Wilt u niet dat de ouders dit recht hebben? Dan kunt u het ouderlijk vruchtgenot bij de schenking uitsluiten.

Internet Bankieren is vernieuwd

Helpt u ons mee testen?

Inloggen in het vernieuwde Internet Bankieren

U wilt natuurlijk zo prettig mogelijk bankieren. Daarom verbeteren we Internet Bankieren voortdurend. We voeren deze wijzigingen pas door, nadat we deze hebben getest. En u kunt daarbij helpen. Test u mee?

Blijf op de hoogte via

  • Volg ons via Facebook
  • Volg ons via Twitter
  • Volg ons via Linkedin
  • Volg ons via YouTube
  • Nieuwsbrief