Naar de navigatie Naar de inhoud

Schenken aan minderjarige kleinkinderen

Man heeft kleindochter op de arm - schenken aan minderjarige kleinkinderen

Een steuntje in de rug voor uw kleindochter, zodat zij later kan studeren. Of uw kleinzoon vast op weg helpen voor zijn rijbewijs. Wilt u schenken aan uw minderjarige kleinkinderen? Zo bent u goed voorbereid.  

 

Ga in gesprek met uw kinderen

Wilt u uw kleinkinderen een bedrag schenken, maar zijn ze nog geen 18? Dan zijn hun ouders – uw kinderen – nog verantwoordelijk. Zij beheren het geld, totdat uw kleinkinderen 18 zijn. Bespreek uw schenking daarom eerst met hen.

Als uw kleinkinderen 18 jaar zijn is het geld van hun en bepalen zij zelf waaraan ze het uitgeven. Als u zelf wilt beslissen waar ze het geld aan uitgeven, kunt u dit regelen met schenken onder bewind. Advies: maak daarover van tevoren duidelijke afspraken.

 

Wie betaalt de inkomstenbelasting?

Omdat uw kleinkinderen nog geen 18 zijn, betalen zij geen inkomstenbelasting over het geld. Dat doen de ouders – uw kinderen. Zij moeten de schenking opgeven als ze belastingaangifte doen. De ouders mogen het bedrag wel gebruiken voor het betalen van hun inkomstenbelasting over het geld van hun minderjarige kinderen. 

Zijn uw kleinkinderen 18 jaar of ouder? Dan moeten ze zelf inkomstenbelasting betalen over de schenking. Daarnaast krijgen ze misschien minder uitkering of toeslag. Het is goed om daar rekening mee te houden.    

 

Voor wie is de rente?

Ouders hebben tot hun kinderen 18 zijn het ‘ouderlijk vruchtgenot’ van de schenking. Dit betekent dat ze de rente van het geschonken bedrag zelf mogen gebruiken. Wilt u niet dat de ouders dit recht hebben? Dan kunt u dat voorkomen door in de schenkingsovereenkomst vast te leggen dat het ouderlijk vruchtgenot niet geldt.

We helpen u graag verder

Heeft u specifieke vragen? Of wilt u uw keuze nog even met ons bespreken? Neem dan contact op met een van onze adviseurs.

ABN AMRO geeft geen belastingadvies. Wilt u specifiek advies over schenken en/of erven en belasting? Neem dan contact op met uw belastingadviseur. 

Liever 4G dan openbare wifi

Bedenk welk netwerk u gebruikt

10 tips voor Veilig Mobiel Bankieren

Wist u dat slimme criminelen makkelijk kunnen 'meekijken' op openbare wifi, en wifi waarvan iedereen het wachtwoord kan krijgen? Gebruik liever uw eigen 4G netwerk. Dat is vaak nog sneller ook.