Naar de navigatie Naar de inhoud

Onderzoek naar financiële steun door ouders

-

Ouders geven vaker financieel steuntje in de rug

Ouders steunen hun volwassen kinderen financieel steeds meer. Dat blijkt uit onderzoek over schenken dat het Nibud uitvoerde in opdracht van ABN AMRO. Ondanks het steeds groter wordende gebrek aan financiële middelen springen ouders bij als dat nodig is. Dat gebeurt doorgaans niet op frequente basis, maar meer op onregelmatige momenten.

51% van de ouders geeft aan hun kind(eren) financieel te ondersteunen. Dit is een duidelijke toename in vergelijking tot 2010. Toen sprong 41% bij. Ruim driekwart van de ouders zegt dat de economische crisis geen invloed heeft op de financiële relatie met hun kind(eren). De financiële ondersteuning gebeurt veruit het meest op onregelmatige basis door geld te geven of lenen als het kind het nodig heeft of erom vraagt.

Praten over geld

Het spreken met de ouders over geld is overigens geen vanzelfsprekendheid. 42% van de kinderen geeft aan nooit met de ouders te praten over zijn of haar financiële situatie.

Uit het onderzoek blijkt dat het met elkaar praten over geldzaken binnen een familie nog geen gewoonte is. En dat terwijl het juist slim is om dit wel te doen. Als je van elkaar weet wat er speelt, kun je elkaar helpen en voorkom je later misverstanden.

'Geld niet nodig, wel sympathiek'

Naast geld lenen of af en toe toestoppen is het (fiscaal) schenken van geld een manier om een kind financieel te steunen. De kinderen zetten deze eenmalige of jaarlijkse schenking voornamelijk op hun spaarrekening (30%), gebruiken het voor aankoop van een eigen woning (26%) of zetten het in voor verbouwing of onderhoud van de woning (21%). Iets meer dan de helft van de kinderen vindt de schenking 'niet nodig, maar wel sympathiek'. 8% vindt het niet meer dan logisch geld te krijgen van de ouders.

Uitsluiten aangetrouwde kinderen

Het hebben van een testament is voor ouders nog geen gemeengoed. 44% heeft het, waarbij 70% heeft vastgelegd dat de totale erfenis naar de langstlevende partner gaat. Opvallend is dat ruim 38% in het testament heeft opgenomen dat aangetrouwde kinderen geen recht hebben op de erfenis.

Dit is een document waarin iemand verklaart wat er na het overlijden met zijn of haar nalatenschap moet gebeuren. Met een testament kan iemand dus afwijken van het wettelijk erfrecht. Een notaris stelt een testament op en meldt dit bij het Centraal Testamentenregister. Weet u niet of de overledene een testament had? U kunt dit navragen bij een notaris of bij het Centraal Testamentregister in Den Haag.

Stel een vraag aan een adviseur

email facebook twitterVia e-mail
 Via Facebook
 Via Twitter

Verder praten over schenken


Bij grote financiële beslissingen is het fijn als iemand met verstand van zaken met u meedenkt. De adviseurs van ABN AMRO helpen u hier graag bij. Wij gaan samen met u op zoek naar de oplossing die het beste bij u past.

Hulp nodig? 
U kunt ons 24/7 bereiken.

Bel met onze medewerkers

Tip: al uw rekeningen in beeld

Toegang tot al uw rekeningen via de app

In de mobiel bankieren app ziet u al uw rekeningen bij elkaar.

Met de Mobiel Bankieren app heeft u toegang tot uw betaal-, spaar- of beleggingsrekeningen. Ook de betalingen van uw ABN AMRO Credit Card kunt u bekijken. Zo heeft u altijd overzicht, waar en wanneer u wilt.

Blijf op de hoogte via

  • Volg ons via Facebook
  • Volg ons via Twitter
  • Volg ons via Linkedin
  • Volg ons via YouTube
  • Nieuwsbrief