Naar de navigatie Naar de inhoud

Schenking ontvangen

Ik ontvang een schenking. Wat nu?

U ontvangt een schenking, bijvoorbeeld van uw (groot)ouder. Hoe kunt u de schenking zo goed mogelijk besteden en waarmee moet u rekening houden als het gaat om de belasting?

Een jong (klein)kind

Als een jong (klein)kind een schenking krijgt van een ouder of grootouder, is dat veelal in de vorm van een spaarrekening. Daarop wordt vaak éénmalig of periodiek geld op gestort. Is de schenking hoger dan de vrijgestelde bedragen? Dan moet over dat bedrag door de ouders van minderjarige kinderen aangifte worden gedaan bij de Belastingdienst. Het spaargeld van kinderen wordt bij de belastingaangifte van de ouders in box 3  bijgeteld.

Belasting box die bestaat uit spaargeld, overige beleggingen en eventueel een tweede woning, verminderd met lopende schulden.

Een (klein)kind
tussen 18 en 40 jaar

Krijgt u als (klein)kind in deze leeftijdscategorie een schenking van uw (groot)ouder(s) van of tot het bedrag van de jaarlijkse vrijstelling? Dan kunt dit geld gericht besteden, bijvoorbeeld voor de aflossing van een hypotheek of sparen voor later. Voor uw leeftijdscategorie geldt bovendien een verhoogde vrijstelling. Dat kan zeer gunstig zijn als u door uw (groot)ouder(s) wordt geholpen bij, bijvoorbeeld, het betalen van een dure studie of eigen woning.

Een kind van
40 jaar of ouder

Ontvangt u een schenking van uw (groot)ouder(s) en bent u 40 jaar of ouder? Het kan zijn dat u de jaarlijkse vrijstelling krijgt, maar er zijn voor uw (groot)ouder(s) ook andere mogelijkheden. Zij kunnen u daarmee meer schenken, bijvoorbeeld via een schenking op papier. U heeft hier dan niet direct voordeel van, maar u hoeft na het overlijden van uw (groot)ouder hierover geen erfbelasting meer te betalen.
Heeft u een partner die jonger is dan 40 jaar? Dan kunt u alsnog gebruik maken van de eenmalig verhoogde vrijstelling als u die nog niet eerder heeft gebruikt. 

Stel een vraag aan een adviseur

email facebook twitterVia e-mail
 Via Facebook
 Via Twitter

Verder praten over schenken


Bij grote financiële beslissingen is het fijn als iemand met verstand van zaken met u meedenkt. De adviseurs van ABN AMRO helpen u hier graag bij. Wij gaan samen met u op zoek naar de oplossing die het beste bij u past.

Hulp nodig? 
U kunt ons 24/7 bereiken.

Bel met onze medewerkers

Uw Financieel Jaaroverzicht

Het jaaroverzicht voor uw belastingaangifte

Het financieel jaarovericht voor uw belastingaangifte

Uw Financieel Jaaroverzicht over 2016 zetten wij tussen eind januari en eind februari voor u klaar in Internet Bankieren. U krijgt een Bankmail zodra u dit overzicht kunt downloaden.

Blijf op de hoogte via

  • Volg ons via Facebook
  • Volg ons via Twitter
  • Volg ons via Linkedin
  • Volg ons via YouTube
  • Nieuwsbrief