Naar de navigatie Naar de inhoud

Schenking ontvangen

Ik ontvang een schenking. Wat nu?

U ontvangt een schenking, bijvoorbeeld van uw (groot)ouder. Hoe kunt u de schenking zo goed mogelijk besteden en waarmee moet u rekening houden als het gaat om de belasting?

Een jong (klein)kind

Als een een ouder of grootouder een schenking doet aan zijn of haar (klein)kind, gebeurt dit meestal in de vorm van een eenmalige of periodieke storting op een spaarrekening. Is de schenking hoger dan de vrijgestelde bedragen? Dan moet u over dat bedrag aangifte doen bij de Belastingdienst. Het spaargeld van kinderen wordt opgeteld in box 3 bij de belastingaangifte van de ouders.

Belasting box 3 die bestaat uit spaargeld, overige beleggingen en eventueel een tweede woning, verminderd met lopende schulden.

Een (klein)kind
tussen 18 en 40 jaar

Wie tussen de 18 en 40 jaar oud is en een schenking ontvangt van (groot)ouder(s) van of tot het bedrag van de jaarlijkse vrijstelling, kan dit geld gericht besteden. Bijvoorbeeld aan de aflossing van een hypotheek of een spaarrekening voor later. Voor deze leeftijdscategorie geldt bovendien een verhoogde vrijstelling. Dat kan zeer gunstig zijn als uw (groot)ouder(s) helpen bij, bijvoorbeeld, het betalen van een dure studie of eigen woning.

Een kind van
40 jaar of ouder

(Groot)ouders die schenken aan hun (klein)kinderen van 40 jaar of ouder hebben meer mogelijkheden dan schenken tot de jaarlijkse vrijstelling. U kunt méér schenken, bijvoorbeeld via een schenking op papier. Uw (klein)kind heeft er geen direct voordeel van, na het overlijden van de (groot)ouder hoeft het geen erfbelasting meer te betalen. Heeft u een partner die jonger is dan 40 jaar? Hij of zij kan alsnog gebruik maken van de eenmalig verhoogde vrijstelling als die nog niet eerder is gebruikt.

Verder praten over schenken

Bij grote financiële beslissingen is het fijn als iemand met verstand van zaken met u meedenkt. De adviseurs van ABN AMRO helpen u hier graag bij. Wij gaan samen met u op zoek naar de oplossing die het beste bij u past.

Hulp nodig? 
U kunt ons 24/7 bereiken.

Bel met onze medewerkers

Weet u precies wat u besteedt?

Meer controle op uw geld met Grip

Met Grip weet je precies wat je per maand aan koffie uitgeeft

Een kop koffie to go, een lunch in de stad of een extra zak chips in uw boodschappenmand. Naast uw vaste lasten kunnen de kosten van kleine uitgaven snel oplopen. Met de Grip app weet u precies waar uw geld naartoe gaat en houdt u de controle.