Naar de navigatie Naar de inhoud

Verdeling schenking aan kinderen

Oudere man drinkt kop koffie en denkt na over hoe hij de schenking aan zijn kinderen zal verdelen

Wilt u uw kinderen niet allemaal hetzelfde bedrag schenken? Maar heeft u er moeite mee om het ene kind meer te geven dan het andere? We geven u graag een paar tips.

 

Niet verplicht

Misschien is het leeftijdsverschil tussen uw kinderen voor u een reden om de een meer te schenken dan de ander. Of heeft u een kind met hoge zorgkosten dat u meer geld wilt geven. U bent niet verplicht om al uw kinderen hetzelfde bedrag te geven. U bepaalt dat uiteindelijk zelf.   

Tip: Als u verschillende bedragen gaat schenken kan het verstandig zijn de schenkingen vast te leggen in een notariële akte. De afspraken staan dan zwart op wit en zijn helder voor de gever en ontvanger.

 

Geld lenen

Wilt u het ene kind meer geld schenken dan het andere? Zonder dat het andere kind dat als een nadeel ziet? Dan kunt u het bedrag aan het ene kind lenen in plaats van schenken. Dan is de kans kleiner dat er een vervelende situatie ontstaat. En specifiek geld lenen aan een kind voor een woning? Kijk dan eens naar eigen geld en uw hypotheek.

 

Voorschot op erfenis

Zoekt u een alternatief voor een lening aan uw kind(eren)? U kunt bij een schenking vastleggen dat het  een voorschot is op de erfenis. Dit noemen we ‘de verplichting om in te brengen in uw nalatenschap’. Bij het verdelen van de erfenis wordt er dan rekening mee gehouden dat u het ene kind meer heeft geschonken dan het andere. Meer weten over testament en wat u alvast kunt regelen voor uw nabestaanden?

We helpen u graag verder

Bent u er nog niet helemaal uit hoe u uw schenking het beste verdeelt tussen uw kinderen? Of wilt u meer tips? Onze adviseurs staan voor u klaar.

ABN AMRO geeft geen belastingadvies. Wilt u specifiek advies over schenken en/of erven en belasting? Neem dan contact op met uw belastingadviseur. 

Liever 4G dan openbare wifi

Bedenk welk netwerk u gebruikt

10 tips voor Veilig Mobiel Bankieren

Wist u dat slimme criminelen makkelijk kunnen 'meekijken' op openbare wifi, en wifi waarvan iedereen het wachtwoord kan krijgen? Gebruik liever uw eigen 4G netwerk. Dat is vaak nog sneller ook.