Naar de navigatie Naar de inhoud

Verdeling schenking aan kinderen

Moet ik al mijn kinderen een gelijk bedrag schenken?

Als u meerdere kinderen heeft, is het aan u of u uw kinderen gelijke bedragen schenkt. Het is niet verplicht om al uw kinderen een (gelijk) bedrag te schenken.

Een ongelijke behandeling hoeft niet altijd een onrechtvaardige behandeling te zijn. Er kunnen goede redenen zijn om kinderen verschillend te behandelen. Bijvoorbeeld door een verschil in leeftijd, of in behoefte, zoals hoge zorgkosten. Realiseert u zich wel dat door kinderen ongelijk te behandelen de verhoudingen in uw gezin gespannen kunnen raken. Dan noemen we niet enkel de technische aspecten, maar ook de emotionele.

Wilt u een van uw kinderen iets extra's geven, zonder hem of haar te bevoordelen? Misschien moet u het bedrag dan niet schenken, maar aan uw kind lenen.

U kunt ook vastleggen dat er sprake is van een voorschot op uw nalatenschap, dat bij de uiteindelijke verdeling van uw nalatenschap moet worden rechtgetrokken. Dit is een schenking met 'de verplichting om in te brengen in uw nalatenschap'. Als er hele grote verschillen ontstaan tussen de bedragen die u aan uw kinderen schenkt, dan kan er sprake zijn van een schending van de legitieme portie van het andere kind. Mogelijk heeft dat kind dan na uw overlijden recht op geld van uw andere kind(eren).

Stel een vraag aan een adviseur

email facebook twitterVia e-mail
 Via Facebook
 Via Twitter

Verder praten over schenken


Bij grote financiële beslissingen is het fijn als iemand met verstand van zaken met u meedenkt. De adviseurs van ABN AMRO helpen u hier graag bij. Wij gaan samen met u op zoek naar de oplossing die het beste bij u past.

Hulp nodig? 
U kunt ons 24/7 bereiken.

Bel met onze medewerkers

Financieel Jaaroverzicht

Uw Financieel Jaaroverzicht staat online

Het financieel jaarovericht voor uw belastingaangifte

Heeft u uw belastingaangifte nog niet gedaan? Uw Financieel Jaaroverzicht over 2016 staat voor u klaar in Internet Bankieren. Handig als u de gegevens op uw belastingaangifte wilt controleren en aanvullen.

Blijf op de hoogte via

  • Volg ons via Facebook
  • Volg ons via Twitter
  • Volg ons via Linkedin
  • Volg ons via YouTube
  • Nieuwsbrief