Naar de navigatie Naar de inhoud

Schenken en de bijstandsuitkering

Mijn kind heeft een bijstandsuitkering. Welke gevolgen heeft een schenking?

Afhankelijk van de hoogte van de schenking kan deze invloed hebben op de bijstandsuitkering.

De bijstand kent een vermogenstoets. Iemand krijgt alleen bijstand als er niet meer dan € 5.850,- (alleenstaanden, cijfer 2014) of € 11.700,- (gezinnen of alleenstaande ouder, cijfer 2014) aan vermogen is. Heeft uw kind een eigen woning met overwaarde? Dan mag dat voor een deel buiten beschouwing blijven. Als vermogen telt namelijk alles mee waarover iemand 'redelijkerwijs kan beschikken', dus soms ook een schenking op papier. Als in de schenkingsakte is vastgelegd dat de schenking pas veel later of bij overlijden vrijvalt, wordt deze schenking op papier niet meegerekend.

Veel gemeenten laten zulke schenkingen met rust, maar niet alle. Informeer daarom voor de zekerheid bij de betreffende gemeente en controleer de voorwaarden van de schenking.

Heeft iemand die bijstand aanvraagt meer vermogen, dan moet hij of zij dat eerst opmaken. Een schenking kan dus leiden tot het stoppen van de uitkering. Het is verstandig om dit eerst te onderzoeken zodat u en uw kind niet worden verrast. Denkt u ook aan andere regelingen die uw kind mogelijk heeft.

Stel een vraag aan een adviseur

email facebook twitterVia e-mail
 Via Facebook
 Via Twitter

Verder praten over schenken


Bij grote financiële beslissingen is het fijn als iemand met verstand van zaken met u meedenkt. De adviseurs van ABN AMRO helpen u hier graag bij. Wij gaan samen met u op zoek naar de oplossing die het beste bij u past.

Hulp nodig? 
U kunt ons 24/7 bereiken.

Bel met onze medewerkers

Uw Financieel Jaaroverzicht

Het jaaroverzicht voor uw belastingaangifte

Het financieel jaarovericht voor uw belastingaangifte

Uw Financieel Jaaroverzicht over 2016 zetten wij tussen eind januari en eind februari voor u klaar in Internet Bankieren. U krijgt een Bankmail zodra u dit overzicht kunt downloaden.

Blijf op de hoogte via

  • Volg ons via Facebook
  • Volg ons via Twitter
  • Volg ons via Linkedin
  • Volg ons via YouTube
  • Nieuwsbrief