Naar de navigatie Naar de inhoud

Schenken aan uw kind

-

Is schenken aan mijn kind eigenlijk ingewikkeld?

Schenken kan heel eenvoudig zijn, maar het is verstandig om bij een aantal zaken stil te staan. Wij zetten de belangrijkste zaken voor u op een rij.

Als u de voor u relevante vragen leest, dan bent u een eind op de goede weg. Vraag u zich wel steeds af of er geen bijzonder aspect speelt in uw situatie.

We spreken hierna steeds over een schenking aan uw kind, maar de meeste principes gelden ook voor schenkingen aan bijvoorbeeld kleinkinderen of een goede vriend(in).

Een aantal relevante vragen:

1. Heeft u een goed beeld van uw financiële positie nu en in de toekomst?

Het is niet verstandig dat u nu gul bent, maar straks zelf geld tekort komt.

2. Weet u hoe het zit met de fiscale vrijstellingen?

Bij schenken kan ook heffing van belasting aan de orde komen, de schenkbelasting. Er gelden jaarlijkse en eenmalige vrijstellingen.

3. Kan uw kind de schenking goed beheren?

Twijfelt u hierover, dan kunt u denken aan een schenking onder bewind. Bij jonge kinderen is het altijd verstandig om dit te overwegen.

4. Heeft de schenking invloed op de financiële positie van uw kind?

Een schenking kan leiden tot vermogensvorming. Dat kan weer invloed hebben op bijvoorbeeld de huurtoeslag, studiefinanciering of bijstandsuitkering.

5. Schenkt u om erfbelasting te besparen?

Dan is het goed om uit te zoeken welk bedrag aan erfbelasting verschuldigd is als u niet schenkt.

6. Heeft u nagedacht over de methode van schenken?

Een aantal mogelijkheden is: schenken van geld, van effecten of 'schenken op papier'. Elke schenkingsvorm heeft zijn voors en tegens.

7. Weet u welke clausules u gaat verbinden aan de schenking?

Een veelgebruikte clausule is de uitsluitingsclausule. Dit beschermt uw kind tegen het echtscheidingsrisico. Maar er zijn nog meer clausules mogelijk, zoals de schenking onder bewind.

8. Wilt u aan een goed doel schenken?

Dan heeft u mogelijk recht op een fiscale aftrekpost voor de inkomstenbelasting. Hoe groot die aftrekpost is, hangt af van de manier waarop u schenkt.

9. Wilt u uw kind helpen bij de aankoop van zijn of haar woning?

Met een duwtje in de rug kan uw kind wellicht een woning kopen. Of een woning die net wat ruimer is. Op schenkingen voor de eigen woning is een speciale vrijstelling voor de schenkbelasting van toepassing.

10. Realiseert u zich dat schenken invloed kan hebben op de relatie tussen u en uw kind?

U voegt een financieel element toe aan de relatie en dat kan van invloed zijn. Het kan zo zijn dat uw kind verwacht dat hij of zij volgend jaar weer een schenking krijgt. Lees ook het artikel 'De valkuilen bij schenken'.

Kortom, schenken kan heel eenvoudig zijn, maar een nare verrassing achteraf wilt u natuurlijk voorkomen. Door vooraf bij een aantal zaken stil te staan, vermindert u de kans hierop.

Maak kans op een iPad mini

Meedoen is eenvoudig

Maak kans op 1 van de 100 iPad Mini's!

Download en activeer Mobiel Bankieren uiterlijk 31 december 2016. Of log voor het nieuwe jaar even in, als u de app al heeft. Dan maakt u automatisch kans op 1 van de 100 iPad mini's!

Blijf op de hoogte via

  • Volg ons via Facebook
  • Volg ons via Twitter
  • Volg ons via Linkedin
  • Volg ons via YouTube
  • Nieuwsbrief