Naar de navigatie Naar de inhoud

Schenken aan uw kind

-

Is schenken aan mijn kind eigenlijk ingewikkeld?

Schenken lijkt eenvoudig, toch is het verstandig om bij een paar zaken stil te staan. Bekijk zie hieronder. U leest steeds over schenken aan kinderen, maar dit geldt natuurlijk ook voor schenkingen aan anderen, bijvoorbeeld kleinkinderen of vrienden.

1. Heeft u een goed beeld van uw financiële positie nu en in de toekomst?

Het is niet verstandig dat u nu gul bent, maar straks zelf geld tekort komt.

2. Weet u hoe het zit met de fiscale vrijstellingen?

Als u een schenking doet, moet de ontvanger misschien schenkbelasting betalen. Gelukkig zijn er jaarlijkse en eenmalige vrijstellingen.

3. Kan uw kind de schenking goed beheren?

Twijfelt u hierover? Heeft u al gedacht aan een schenking onder bewind. Bij jonge kinderen is het altijd verstandig om dit te overwegen.

4. Heeft de schenking invloed op de financiële positie van uw kind?

Logisch misschien, maar bij een schenking krijgt uw kind meer vermogen. Dat kan van invloed zijn op uitkeringen of toeslagen die uw kind ontvangt, bijvoorbeeld de huurtoeslag, bijstandsuitkering of studiefinanciering (voor studenten die onder het oude stelsel vallen).

5. Schenkt u om erfbelasting te besparen?

Dan is het goed om uit te zoeken welk bedrag aan erfbelasting uw kind zou moeten betalen als u niet schenkt.

6. Heeft u nagedacht over de methode van schenken?

Bij schenken denkt u misschien direct aan geld schenken, maar er zijn meer mogelijkheden: schenken van effecten of 'schenken op papier'. Elke schenkingsvorm heeft zijn voors en tegens.

7. Weet u welke voorwaarden u gaat verbinden aan de schenking?

Een veelgebruikte voorwaarde is de uitsluitingsclausule. Dit beschermt uw kind tegen het echtscheidingsrisico. Maar er zijn nog meer clausules mogelijk, zoals de schenking onder bewind.

8. Wilt u aan een goed doel schenken?

Dan kunt u misschien een bedrag aftrekken bij uw belastingaangifte. Hoe groot die aftrekpost is, hangt af van de manier waarop u schenkt.

9. Wilt u uw kind helpen bij de aankoop van zijn of haar woning?

Met een duwtje in de rug kan uw kind misschien een (grotere) woning kopen. Of een woning die net wat ruimer is. Op schenkingen voor de eigen woning is een speciale vrijstelling voor de schenkbelasting van toepassing.

10. Realiseert u zich dat schenken invloed kan hebben op de relatie tussen u en uw kind?

Het onderwerp 'geld' speelt nu een grote(re) rol in uw relatie tot uw kind dat kan van invloed zijn. Het kan zo zijn dat uw kind verwacht dat hij of zij volgend jaar weer een schenking krijgt.

Kortom, schenken kan heel eenvoudig zijn, maar een nare verrassing achteraf wilt u natuurlijk voorkomen. Door vooraf bij een aantal zaken stil te staan, vermindert u de kans hierop.. En kunt u uw dierbare een financieel steuntje in de rug bieden met een schenking.

Pas deblokkeren? Gebruik de app

U kunt uw pas meteen weer gebruiken

Pas weer gevonden? Deblokkeer 'm direct via de app.

Heeft u uw geblokkeerde pas teruggevonden? Dat is fijn, want dan hoeft u geen nieuwe pas aan te vragen. U deblokkeert de pas zelf via Internet Bankieren of de Mobiel Bankieren app. Daarna kunt u de pas meteen weer gebruiken.

Blijf op de hoogte via

  • Volg ons via Facebook
  • Volg ons via Twitter
  • Volg ons via Linkedin
  • Volg ons via YouTube
  • Nieuwsbrief