Naar de navigatie Naar de inhoud

Hoeveel kunt u schenken?

-

Heb ik genoeg geld om te schenken?

Als u economen vraagt om een voorspelling over de toekomst te doen, dan doen zij dit vaak onder voorbehoud. Voorspellen is namelijk lastig. Dat geldt ook voor uw financiële toekomst. Denkt u maar aan de onzekerheden rondom pensioenen en zorgkosten. Is uw pensioen waardevast? Krijgt u te maken met hoge zorgkosten en hoeveel moet u dan zelf bijdragen? Het veiligste is om helemaal niets weg te geven, maar u wilt uw kinderen misschien wel helpen.

We kunnen wel wat concreter worden. Albert Touwen, Financieel Planner bij ABN AMRO, legt uit hoe u kunt bepalen hoeveel u kunt schenken:

'Het is belangrijk om inzicht in uw financiële situatie te krijgen. Daarom maken we samen met u een financieel plan. De basis voor elk financieel plan is het 'netto besteedbaar inkomen'. Dit is uw totale inkomen na aftrek van belastingen, hypotheeklasten en levensverzekeringspremies. Vervolgens zetten we dat af tegen uw gewenste netto besteedbaar inkomen. Dit is het bedrag wat u denkt nodig te hebben voor eten, drinken, leuke dingen en overige vaste lasten. Als het werkelijke netto besteedbaar inkomen hoger is dan het gewenste netto besteedbaar inkomen, kunt u er voor kiezen om het overschot vast te schenken. Hiermee kunt u mogelijk erfbelasting beperken. Veranderingen in uw situatie, zoals pensionering, moeten natuurlijk ook in het verhaal worden meegenomen.'

Zelfs bij zo'n gedetailleerde berekening is het belangrijk om te bedenken dat we alleen kunnen uitgaan van bestaande regelgeving. Toekomstige veranderingen kunnen een grote impact op uw financiën hebben. Touwen:

'Waar u als schenker rekening mee moet houden, is dat u niet het vermogen weggeeft dat u zelf nodig heeft voor uw toekomstige levensonderhoud. U kunt daarom beter alleen een schenking doen als u met grote zekerheid kunt zeggen dat u dit bedrag zelf niet nodig heeft. Nu niet, en in de toekomst ook niet. Daarnaast moet u rekening houden met de verschillende vormen van schenken, zoals contant, op papier of onder bewind. U moet ook bekijken welke gevolgen elke schenkingsvorm heeft op uw financiële positie.'

Een adviseur neemt graag uw persoonlijke situatie met u door.

Stel een vraag aan een adviseur

email facebook twitterVia e-mail
 Via Facebook
 Via Twitter

Verder praten over schenken


Bij grote financiële beslissingen is het fijn als iemand met verstand van zaken met u meedenkt. De adviseurs van ABN AMRO helpen u hier graag bij. Wij gaan samen met u op zoek naar de oplossing die het beste bij u past.

Hulp nodig? 
U kunt ons 24/7 bereiken.

Bel met onze medewerkers

Tip: al uw rekeningen in beeld

Toegang tot al uw rekeningen via de app

In de mobiel bankieren app ziet u al uw rekeningen bij elkaar.

Met de Mobiel Bankieren app heeft u toegang tot uw betaal-, spaar- of beleggingsrekeningen. Ook de betalingen van uw ABN AMRO Credit Card kunt u bekijken. Zo heeft u altijd overzicht, waar en wanneer u wilt.

Blijf op de hoogte via

  • Volg ons via Facebook
  • Volg ons via Twitter
  • Volg ons via Linkedin
  • Volg ons via YouTube
  • Nieuwsbrief