Naar de navigatie Naar de inhoud

Schenken en juridisch vaderschap

-

Het belang van juridisch vaderschap

Door Mr. Tjarko Denekamp, Specialist Estate Planning
ABN AMRO MeesPierson

Op veel vlakken maakt het eigenlijk niet zo veel uit of je getrouwd bent of een geregistreerd partnerschap hebt. Behalve voor de kinderen. De biologische band tussen moeder en kind is vaak overduidelijk, maar tussen vader en kind is het minder makkelijk aan te tonen. Soms is dat zelfs heel ingewikkeld. In het Engels zeggen ze treffend: 'A mother gets a baby, a father gets a maybe'. Dat is niet alleen lastig voor het kind, maar ook voor de Belastingdienst en het recht.

Automatische erkenning

Als ouders getrouwd zijn, dan is de man van de moeder automatisch de juridische vader. Dat betekent dat hij volgens de wet de vader is, ook als het kind stiekem van de melkboer is. Bij een geregistreerd partnerschap gaat dit niet vanzelf. De vader moet het kind officieel erkennen om de juridische vader te worden. Om dat wat makkelijker te maken, ligt er een wetsvoorstel op de plank. Als dit voorstel doorgaat, dan hoeft een man uit een geregistreerd partnerschap het kind niet meer te erkennen. Hij is automatisch juridisch vader als zijn partner een kind krijgt.

'Het brengt ook een grote verantwoordelijkheid met zich mee: als juridisch vader heb je een onderhoudsplicht tot je kinderen 21 jaar zijn'.

Waarom is dat handig?

Juridisch ouderschap geeft bepaalde rechten. Zo heeft de vader recht op omgang na een scheiding en zijn hij en zijn kinderen automatisch elkaars erfgenaam. Het brengt ook een grote verantwoordelijkheid met zich mee: als juridisch vader heb je een onderhoudsplicht tot je kinderen 21 jaar zijn. Een kind heeft er dus baat bij als hij of zij automatisch een juridische vader heeft. Ook op het gebied van schenken is dit gunstig.

Kinderen die geld krijgen van hun ouders, hebben jaarlijks recht op een vrijstelling van € 5.304,- (cijfer 2016). Over dit bedrag hoeven ze geen schenkbelasting te betalen. Woont de vader ergens anders en heeft hij het kind niet erkend?

Dan heeft dat kind geen recht op de vrijstelling. Interessant genoeg hoeft een man niet per se juridisch vader te zijn als een kind aanspraak wil maken op de vrijstelling. Maar hoe zit dat dan?

'Hij voedde ze al jaren op en zag ze als zijn eigen kinderen. Toch konden zij geen aanspraak maken op de schenkvrijstelling voor kinderen'.

Fiscaal kind

Wat veel mensen niet weten, is dat je ook fiscaal kind kunt zijn. Een beetje zoals fiscaal partner. Dat was niet altijd zo. Een goed voorbeeld is een klant van mij die samenwoonde met een weduwe en haar vijf kinderen. Hij voedde deze kinderen al jaren op en zag ze ook echt als 'zijn kinderen'. Toch konden zij geen aanspraak maken op de schenkvrijstelling. Dat was eigenlijk heel vreemd, omdat hij zowel financieel als emotioneel hun vader was.

De overheid en Belastingdienst waren het er over eens dat dit niet helemaal eerlijk en logisch is. Sinds 2010 is het daarom mogelijk om in deze situatie fiscaal kind te zijn. Als de moeder samenwoont met een man die voor de Successiewet ook haar fiscaal partner is, dan zijn haar kinderen automatisch de fiscale kinderen van haar partner. Ze hebben dan recht op dezelfde vrijstelling als juridische kinderen. Let wel op: de schenkvrijstelling is niet per ouder, maar per kind. Het is dus niet zo dat kinderen twee keer recht hebben op het vrijstellingsbedrag als ze er een 'fiscale vader' bij krijgen.

Stel een vraag aan een adviseur

email facebook twitterVia e-mail
 Via Facebook
 Via Twitter

Verder praten over schenken


Bij grote financiële beslissingen is het fijn als iemand met verstand van zaken met u meedenkt. De adviseurs van ABN AMRO helpen u hier graag bij. Wij gaan samen met u op zoek naar de oplossing die het beste bij u past.

Hulp nodig? 
U kunt ons 24/7 bereiken.

Bel met onze medewerkers

Uw Financieel Jaaroverzicht

Het jaaroverzicht voor uw belastingaangifte

Het financieel jaarovericht voor uw belastingaangifte

Uw Financieel Jaaroverzicht over 2016 zetten wij tussen eind januari en eind februari voor u klaar in Internet Bankieren. U krijgt een Bankmail zodra u dit overzicht kunt downloaden.

Blijf op de hoogte via

  • Volg ons via Facebook
  • Volg ons via Twitter
  • Volg ons via Linkedin
  • Volg ons via YouTube
  • Nieuwsbrief