Naar de navigatie Naar de inhoud

Schenken bij een scheiding

-

'Help, mijn dochter gaat scheiden'

Door Mr. Tjarko Denekamp, Specialist Estate Planning
ABN AMRO MeesPierson

Een tijdje geleden adviseerde ik een klant over zijn testament. Terwijl we daarmee bezig waren, kwam er een ander vraagstuk op zijn pad. Zijn dochter, eind dertig met twee kinderen, lag in scheiding. Ze was in gemeenschap van goederen getrouwd. Samen hadden ze een huis met een hypotheek van ongeveer € 290.000,-.

Zijn dochter wilde niets liever dan in het huis blijven wonen. De kinderen gaan in de buurt naar school en opa en oma wonen om de hoek. Gelukkig wilden zij en haar man samen een goede oplossing zoeken. Samen ging het niet meer, maar er was geen haat en nijd. De man vond het dan ook niet erg om uitgekocht te worden en naar een appartement in de buurt te verhuizen. Er was alleen een probleem: zij kon de hypotheek niet overnemen met haar parttime inkomen. Haar vader wilde graag helpen, maar hoe?

'Wij moeten als bank kijken naar het inkomen van degene die de hypotheek afneemt. Of haar vader een modaal inkomen heeft of in de Quote 500 staat, maakt daarbij geen enkel verschil'.

Hobbels op de weg

Vroeger was het voor mijn klant eenvoudiger geweest om zijn dochter te helpen. Als hij bijvoorbeeld borg zou staan voor zijn dochter, kreeg zij makkelijker een hogere hypotheek. Nu konden ze dat helaas wel vergeten. Wij kijken als bank naar het inkomen van de persoon die de hypotheek afneemt. Dat haar vader ruim voldoende heeft om bij te springen, maakt daarbij geen enkel verschil.

Dus wat doe je dan als vader? Hij heeft voldoende vermogen om zijn dochter met een schenking uit de brand te helpen, maar hij wil ook niet dat zijn meisje het idee krijgt dat 'papa alles wel oplost'. Helpen, oké, maar ze moet het niet allemaal in haar schoot geworpen krijgen.

Dan was er nog een ander heikel punt. Als zijn dochter ineens meer vermogen krijgt, kan dat invloed hebben op de hoogte van de alimentatie. Hoewel zijn ex-schoonzoon aangaf dat hij de alimentatie dan niet zou verlagen, weet je nooit hoe de verhoudingen over een paar jaar zijn. Tot slot zou vader te maken krijgen met schenkbelasting, als hij zijn dochter met een groot geldbedrag zou helpen.

Een voordelige oplossing

Nadat een aantal ideeën de revue passeerde, kwamen we samen tot een gunstige oplossing. Vader zou het huis kopen en zijn dochter zou het van hem huren. De lagere overdrachtsbelasting van twee procent was in dit geval een meevaller. Wil zijn dochter het huis binnen drie jaar terugkopen? Dan hoeft ze geen overdrachtsbelasting te betalen. Ideaal dus.

Hoewel, ook hier zat nog een addertje onder het gras. De huur zou voor zijn dochter wat aan de hoge kant zijn. Haar veel minder huur laten betalen dan in de huurmarkt gebruikelijk is, mag niet zomaar. Dat ziet de Belastingdienst als een schenking. Gelukkig vonden we ook daarvoor een oplossing. Hij kan zijn dochter ondersteunen door haar zo nu en dan een korting op de huur te geven. Deze korting mag per jaar maximaal € 5.304,- zijn, het vrijstellingsbedrag voor schenkingen aan kinderen.

Lang niet alle ouders zijn in staat om een huis voor hun kinderen te kopen. Dat betekent niet dat je ze niet kunt helpen. Er zijn nog meer mogelijkheden om je kind financieel te steunen bij het kopen van een woning. Meer weten? Vraag het gerust aan een van onze adviseurs.

Stel een vraag aan een adviseur

email facebook twitterVia e-mail
 Via Facebook
 Via Twitter

Verder praten over schenken


Bij grote financiële beslissingen is het fijn als iemand met verstand van zaken met u meedenkt. De adviseurs van ABN AMRO helpen u hier graag bij. Wij gaan samen met u op zoek naar de oplossing die het beste bij u past.

Hulp nodig? 
U kunt ons 24/7 bereiken.

Bel met onze medewerkers

Uw Financieel Jaaroverzicht

Het jaaroverzicht voor uw belastingaangifte

Het financieel jaarovericht voor uw belastingaangifte

Uw Financieel Jaaroverzicht over 2016 zetten wij tussen eind januari en eind februari voor u klaar in Internet Bankieren. U krijgt een Bankmail zodra u dit overzicht kunt downloaden.

Blijf op de hoogte via

  • Volg ons via Facebook
  • Volg ons via Twitter
  • Volg ons via Linkedin
  • Volg ons via YouTube
  • Nieuwsbrief