Naar de navigatie Naar de inhoud

Schenkbelasting betalen

Wanneer is er sprake van een schenking?

Uw kind is dertig geworden en u pakt eens flink uit. U doet dit jaar iets extra's in de verjaardagsenvelop. Uw kind reageert zoals gehoopt: aangenaam verrast. 'hadden jullie niet hoeven doen zeg!' Moet uw kind dit cadeau nu aangeven bij de Belastingdienst? Een verjaardagscadeau is toch geen schenking? Of wel?

Wanneer is er sprake van een schenking?

Om te bepalen of er sprake is van een schenking moeten er drie vragen positief beantwoord worden:

  1. Wordt u armer?

  2. Wordt uw kind rijker?

  3. Is dit ook de bedoeling?

Omdat het geven van een verjaardagscadeau voldoet aan de drie schenkingsvoorwaarden, is er sprake van een schenking.

Wanneer moet er schenkbelasting worden betaald?

Dit is het geval als u in Nederland woont. De woonplaats van uw kind is voor de Nederlandse Schenkbelasting niet van belang. En de schenking moet de vrijstelling overtreffen; voor een schenking van u aan uw kind is de vrijstelling in 2015 € 5.277,-. Onder voorwaarden kan deze vrijstelling verhoogd worden tot € 25.322,- of € 52.752,-. Uw kind moet dan ouder zijn dan 18 jaar en jonger dan 40 jaar. Over het gedeelte van uw schenking dat de vrijstelling overtreft moet door uw kind schenkbelasting worden betaald. Bij een schenking door u aan uw kind is dat 10% over € 121.296,- en 20% over het meerdere.

Kosten van levensonderhoud?

Maar wat als u uw kind nu een bedrag geeft als bijdrage in zijn kosten van levensonderhoud? Soms bent u hiertoe wettelijk verplicht. Dat is zo als uw kind minderjarig is of meerderjarig maar onder de 21 jaar en studerend.

Geeft u dit kind een bedrag, dan kan gesteld worden dat u dit verplicht doet. En dan is er dus geen sprake is van een (belaste) schenking. Het bedrag moet wel in verhouding staan tot de kosten van levensonderhoud.

Is uw kind ouder dan 18 jaar maar niet studerend, dan hoeft u alleen maar bij te dragen als uw kind het echt nodig heeft ('behoeftig' is). Het hangt in dat geval dus van de omstandigheden af of u met uw bijdrage voldoet aan een wettelijke verplichting of dat het als een schenking gezien kan worden. Kan uw kind in zijn eigen onderhoud voorzien? Dan wordt het bedrag dat u gegeven heeft, gezien als een schenking (die eventueel belast kan worden).

Kindvriendelijke lening?

Maar wat nu als u uw kind geld leent tegen zeer vriendelijke voorwaarden? Het ligt voor de hand om hier een schenking in te zien. Maar is het wel uw wil om uw kind te bevoordelen? Stel dat uw kind € 100.000,- wil lenen bij de bank en hiervoor 5% rente per jaar moet betalen. Laat u nu net € 100.000,- op een bankrekening hebben staan tegen 2% rente per jaar. Is er dan sprake van een schenking als u dit bedrag leent aan uw kind tegen 2,5%? Omdat u er niet op achteruit gaat, zou gesteld kunnen worden dat u niet armer wordt en is er dus geen sprake van een (belaste) schenking.

In veel gevallen zal het voor u en uw kind duidelijk zijn dat het om een belaste schenking gaat. Maar in sommige gevallen ligt het dus moeilijker. Dan is het niet meteen duidelijk of iets een schenking is of niet. Laat u hierover goed adviseren. Wij zijn u hierbij graag van dienst.

Stel een vraag aan een adviseur

email facebook twitterVia e-mail
 Via Facebook
 Via Twitter

Verder praten over schenken


Bij grote financiële beslissingen is het fijn als iemand met verstand van zaken met u meedenkt. De adviseurs van ABN AMRO helpen u hier graag bij. Wij gaan samen met u op zoek naar de oplossing die het beste bij u past.

Hulp nodig? 
U kunt ons 24/7 bereiken.

Bel met onze medewerkers

Uw Financieel Jaaroverzicht

Het jaaroverzicht voor uw belastingaangifte

Het financieel jaarovericht voor uw belastingaangifte

Uw Financieel Jaaroverzicht over 2016 zetten wij tussen eind januari en eind februari voor u klaar in Internet Bankieren. U krijgt een Bankmail zodra u dit overzicht kunt downloaden.

Blijf op de hoogte via

  • Volg ons via Facebook
  • Volg ons via Twitter
  • Volg ons via Linkedin
  • Volg ons via YouTube
  • Nieuwsbrief