Naar de navigatie Naar de inhoud

Herroepelijke schenking

oudere man en vrouw zitten gezellig aan tafel en hebben het over de herroepelijke schenking

Vindt u het een prettiger idee om een schenking te doen als u weet dat u die kunt terugdraaien? Dat kan met een herroepelijke schenking. Maar wat houdt dat in?

 

Wat is een herroepelijke schenking?

Bij een herroepelijke schenking kunt u het bedrag dat u schenkt aan uw (klein)kinderen terugvragen. Op elk moment. Dat kan nodig zijn als u merkt dat uw (klein)kinderen het geld niet goed beheren. Maar ook als u zelf bijna in de financiële problemen komt. Bijvoorbeeld omdat u onverwacht hoge zorgkosten krijgt.

 

Wanneer terugdraaien?

U bepaalt zelf in welke situatie u de schenking straks terugdraait. Dat kan zijn als uw (klein)kinderen eerder overlijden dan u.  Maar ook als zij in de bijstand terechtkomen. U hoeft het overigens niet zo specifiek vast te leggen. U kunt er ook voor kiezen op elk moment en zonder reden de schenking terug te kunnen draaien. Dat is aan u.

Tip: bespreek deze manier van schenken goed met uw (klein)kinderen. Het is belangrijk dat zij weten dat ze het geld niet zomaar kunnen uitgeven omdat ze het misschien moeten teruggeven.     

 

In notariële akte vastleggen?

U bent niet verplicht uw herroepelijke schenking vast te leggen in een notariële akte. Maar we adviseren om het wel te doen. Het is namelijk niet eenvoudig om deze schenking goed te regelen.

Een notaris helpt u graag verder

Heeft u vragen over het opstellen van een akte voor uw herroepelijke schenking? Neem dan contact op met een notaris.

ABN AMRO geeft geen belastingadvies. Wilt u specifiek advies over schenken en/of erven en belasting? Neem dan contact op met uw belastingadviseur.

Weet u precies wat u besteedt?

Meer controle op uw geld met Grip

Met Grip weet je precies wat je per maand aan koffie uitgeeft

Een kop koffie to go, een lunch in de stad of een extra zak chips in uw boodschappenmand. Naast uw vaste lasten kunnen de kosten van kleine uitgaven snel oplopen. Met de Grip app weet u precies waar uw geld naartoe gaat en houdt u de controle.