Naar de navigatie Naar de inhoud

Schenken met een uitsluitingsclausule

-

Uitsluitingsclausule bij schenking

Is uw kind getrouwd in gemeenschap van goederen? Of gaat uw kind dat mogelijk nog doen? Een schenking valt dan in een huwelijksgemeenschap en wordt zo eigendom van uw kind én schoonkind. Zou het tot een echtscheiding komen, dan moet de schenking worden gedeeld. U kunt dit voorkomen door een uitsluitingsclausule te verbinden aan uw schenking.

De uitsluitingsclausule regelt dat uw schenking niet in de huwelijksgemeenschap valt, maar privébezit wordt van uw kind. Bij een eventuele scheiding hoeft de schenking dan niet te worden gedeeld. Overigens mag uw kind de schenking verder besteden zoals hij of zij dat wil.

Versoepelde uitsluitingsclausule

Een uitsluitingsclausule kan nadelig zijn als het huwelijk van uw kind eindigt door overlijden. Als de schenking wel tot de gemeenschap behoort, dan is dat vaak gunstiger voor de erfbelasting. Om deze reden wordt voor grote schenkingen vaak gewerkt met een versoepelde uitsluitingsclausule. Bij echtscheiding geldt de clausule, maar als het huwelijk eindigt door overlijden komt hij te vervallen. De schenking valt dan alsnog in de gemeenschap van goederen. Het kind is dan meer flexibel om zelf regelingen te treffen.

Hoe werkt het?

Een uitsluitingsclausule koppelen aan een schenking kan heel eenvoudig. Noteer 'schenking met uitsluitingsclausule' bij de overboeking en de clausule geldt. Het betreffende rekeningafschrift moet goed bewaard blijven, want u moet kunnen bewijzen dat de clausule is gemaakt. Het is verstandiger om een schenkingsakte op te stellen met daarin een duidelijke uitsluitingsclausule. Dat kan een onderhandse akte zijn, waarvoor u niet naar de notaris hoeft.

Stel een vraag aan een adviseur

email facebook twitterVia e-mail
 Via Facebook
 Via Twitter

Verder praten over schenken


Bij grote financiële beslissingen is het fijn als iemand met verstand van zaken met u meedenkt. De adviseurs van ABN AMRO helpen u hier graag bij. Wij gaan samen met u op zoek naar de oplossing die het beste bij u past.

Hulp nodig? 
U kunt ons 24/7 bereiken.

Bel met onze medewerkers

Financieel Jaaroverzicht

Uw Financieel Jaaroverzicht staat online

Het financieel jaarovericht voor uw belastingaangifte

Heeft u uw belastingaangifte nog niet gedaan? Uw Financieel Jaaroverzicht over 2016 staat voor u klaar in Internet Bankieren. Handig als u de gegevens op uw belastingaangifte wilt controleren en aanvullen.

Blijf op de hoogte via

  • Volg ons via Facebook
  • Volg ons via Twitter
  • Volg ons via Linkedin
  • Volg ons via YouTube
  • Nieuwsbrief