Naar de navigatie Naar de inhoud

Schenken met uitsluitingsclausule

Adviseur bespreekt aan tafel met een jong stel wat schenken met uitsluitingsclausule betekent

Is uw kind getrouwd in gemeenschap van goederen en gaat hij of zij scheiden? Dan wordt uw schenking  verdeeld tussen uw kind en uw schoondochter of -zoon. Wilt u dat niet? Maak dan gebruik van een uitsluitingsclausule.  

 

Wat is een uitsluitingsclausule?

Als u schenkt met een uitsluitingsclausule bepaalt u dat het geld niet in de gemeenschap van goederen valt. Gaat hij of zij scheiden? Dan hoeft uw kind het geschonken bedrag niet te delen met uw schoondochter of -zoon. Hoewel niet verplicht is het verstandig om deze uitsluitingsclausule vast te leggen in een schenkingsovereenkomst. Dat kan problemen achteraf voorkomen.

 

In schenkingsovereenkomst vastleggen

Wilt u een uitsluitingsclausule aan de schenking verbinden? U kunt ervoor kiezen om dat te vermelden in de omschrijving als u het geld overboekt naar uw kind. Het nadeel daarvan is dat u moet bewijzen dat u de clausule heeft gemaakt. Dat kan lastig zijn. U ondervangt dit door zelf een akte op te stellen. We helpen u graag op weg met een paar voorbeelden van een onderhandse schenkingsakte met uitsluitingsclausule.

 

Uitzondering op uitsluitingsclausule 

Bij het opstellen van de schenkingsovereenkomst kunt u een uitzondering maken op de uitsluitingsclausule. Dat is als het huwelijk van uw kind zou eindigen door het overlijden van een van beiden. U bepaalt dan dat de clausule niet geldt. Daardoor valt de schenking alsnog onder de eventuele gemeenschap van goederen. Zeker bij een grote schenking kan dat erfbelasting schelen.

 

Huwelijken die gesloten zijn na 1 januari 2018

Is uw kind getrouwd na 1 januari 2018? Dan vallen schenkingen en erfenissen niet meer in de wettelijke huwelijksgemeenschap. Maar in huwelijkse voorwaarden kan zijn bepaald dat schenkingen en erfenissen wel in de huwelijksgemeenschap vallen. De uitsluitingsclausule kan dat voor uw schenking voorkomen. De uitsluitingsclausule blijft dus ook relevant voor huwelijken die zijn gesloten na 1 januari 2018.

We helpen u graag verder

Wilt u meer weten over schenken  met een uitsluitingsclausule zodat u een goede keuze maakt? We staan voor u klaar.

ABN AMRO geeft geen belastingadvies. Wilt u specifiek advies over schenken en/of erven en belasting? Neem dan contact op met uw belastingadviseur. 

Liever 4G dan openbare wifi

Bedenk welk netwerk u gebruikt

10 tips voor Veilig Mobiel Bankieren

Wist u dat slimme criminelen makkelijk kunnen 'meekijken' op openbare wifi, en wifi waarvan iedereen het wachtwoord kan krijgen? Gebruik liever uw eigen 4G netwerk. Dat is vaak nog sneller ook.