Naar de navigatie Naar de inhoud

Schenkingsvormen

Op welke manieren kunt u schenken?

Heeft u geld gespaard en wilt u dit geven aan uw kinderen of kleinkinderen? Dit kan op verschillende manieren. U kunt kiezen voor contant schenken, schenken onder bewind of schenken op papier. Lees hierna wat dit betekent en bekijk welke vorm het beste aansluit bij uw wensen.

Contant schenken: eenvoudig schenken

Als u contant schenkt aan uw (klein)kinderen, kunt u dat doen wanneer u dat wilt. Is de schenking minder dan een bepaald bedrag per jaar? Dan betalen zij hier geen belasting over. Dit is de zogenaamde schenkingsvrijstelling. De Belastingdienst stelt jaarlijks opnieuw de schenkingsvrijstellingen vast.

Schenken op papier: nu schenken, later betalen

Wilt u officieel laten vastleggen dat uw kind na uw overlijden een schenking krijgt? Dan is schenken op papier een goede mogelijkheid. Daarbij heeft u een schenkingsakte nodig met een handtekening van een notaris. In deze schenkingsakte geeft u aan welk bedrag u schenkt aan uw kind, bijvoorbeeld de overwaarde van uw huis.

Uw kind krijgt het geld bij deze schenkingsvorm pas na uw overlijden. U doet hiermee dus als het ware 'een officiële belofte' om geld te geven. Omdat u dit geld niet direct geeft, blijft u het geld schuldig aan uw kind. Voor de wet is dit een officiële schuld. U bent daarom verplicht om ieder jaar over deze schuld 6% rente aan uw kind te betalen.

De rente die u ieder jaar aan uw kind betaalt, is geen schenking. Dit is voordelig, want:

  • uw kind betaalt hierover geen schenkbelasting

  • u mag ieder jaar ook nog schenken tot aan de vrijstelling.

Nog een voordeel: minder erfbelasting
Als u overlijdt, betaalt uw kind erfbelasting over uw erfenis. Uw kind mag het bedrag van uw schenking op papier aftrekken van de nalatenschap. Zo betaalt uw kind minder erfbelasting.

Schenken onder bewind: zelf controle houden

U wilt geld schenken aan uw kind of kleinkind, maar zelf bepalen wanneer uw kind dit kan gebruiken. Dit heet schenken onder bewind. Wilt u niet dat uw kind op zijn 18e vrij over het geld kan beschikken? Dan is dit de beste oplossing voor u.

Schenken onder bewind kunt u doen met onze Royaal Rekening. Dit is een spaarrekening waarop u kunt sparen of beleggen voor bijvoorbeeld uw (klein)kind. De ontvanger krijgt bovenop de basisrente een bonusrente. De eerste bonusrente wordt gestort in het kwartaal dat u de rekening opent. De ontvanger krijgt bonusrente over het spaargeld dat tot het eind van het kwartaal op de rekening staat. Ook als u het bedrag in de loop van dat kwartaal heeft gestort.

Stel een vraag aan een adviseur

email facebook twitterVia e-mail
 Via Facebook
 Via Twitter

Verder praten over schenken


Bij grote financiële beslissingen is het fijn als iemand met verstand van zaken met u meedenkt. De adviseurs van ABN AMRO helpen u hier graag bij. Wij gaan samen met u op zoek naar de oplossing die het beste bij u past.

Hulp nodig? 
U kunt ons 24/7 bereiken.

Bel met onze medewerkers

Uw Financieel Jaaroverzicht

Het jaaroverzicht voor uw belastingaangifte

Het financieel jaarovericht voor uw belastingaangifte

Uw Financieel Jaaroverzicht over 2016 zetten wij tussen eind januari en eind februari voor u klaar in Internet Bankieren. U krijgt een Bankmail zodra u dit overzicht kunt downloaden.

Blijf op de hoogte via

  • Volg ons via Facebook
  • Volg ons via Twitter
  • Volg ons via Linkedin
  • Volg ons via YouTube
  • Nieuwsbrief