Naar de navigatie Naar de inhoud

Schenken op papier

Schenken op papier, wat is dat?

Een schuldigerkenning wordt ook wel een 'schenking op papier' genoemd. Bij deze schenking gaat er namelijk geen geld over tafel. U verklaart een bedrag schuldig te zijn aan uw kind. Het bedrag komt vrij op een moment dat u bepaald heeft, zoals bij uw overlijden. Schenken zonder dat het u nu geld kost? Zo eenvoudig is het niet.

Het kan zo zijn dat uw vermogen bestaat uit uw huis. Of uit een andere investering, waardoor u het geld niet 'contant' te besteden heeft. Wilt u toch schenken, dan kan een schenking op papier de oplossing zijn.

U moet jaarlijks 6% rente betalen aan uw kinderen. Als u geen rente of te weinig rente betaalt, dan wordt de schuld genegeerd voor de erfbelasting. De schuld aan uw kind mag niet afgetrokken worden van uw nalatenschap.

Iemand die overlijdt, laat bezittingen na. Bijvoorbeeld een huis, auto en bank- en spaartegoeden. En soms ook schulden. Zoals een hypotheek en een lening. Alle bezittingen en schulden behoren tot de nalatenschap.

Een schenking op papier is voor de schenkbelasting wel een echte schenking. Mogelijk moet er dus aangifte schenkbelasting worden gedaan en moet er schenkbelasting worden betaald.

Voor de inkomstenbelasting geldt dat u als schenker een schuld heeft die uw vermogen vermindert. Uw kind heeft een bezitting die zijn vermogen verhoogd. Dat kan voor uw kind financiële gevolgen hebben. Dit wordt nog wel eens door een kind vergeten, omdat een schenking op papier minder zichtbaar is dan een bedrag op een bankrekening.

Schenken op papier kan een hele mooie oplossing zijn. U houdt de beschikking over het schenkingsbedrag en geeft uw kinderen een interessante rente. Bovendien bespaart u erfbelasting voor uw kinderen. Doet u vaker schenkingen? Let er dan wel op dat de rente behoorlijk kan oplopen. Die moet nu en in de toekomst wel betaald worden.

Stel een vraag aan een adviseur

email facebook twitterVia e-mail
 Via Facebook
 Via Twitter

Verder praten over schenken


Bij grote financiële beslissingen is het fijn als iemand met verstand van zaken met u meedenkt. De adviseurs van ABN AMRO helpen u hier graag bij. Wij gaan samen met u op zoek naar de oplossing die het beste bij u past.

Hulp nodig? 
U kunt ons 24/7 bereiken.

Bel met onze medewerkers

Financieel Jaaroverzicht

Uw Financieel Jaaroverzicht staat online

Het financieel jaarovericht voor uw belastingaangifte

Heeft u uw belastingaangifte nog niet gedaan? Uw Financieel Jaaroverzicht over 2016 staat voor u klaar in Internet Bankieren. Handig als u de gegevens op uw belastingaangifte wilt controleren en aanvullen.

Blijf op de hoogte via

  • Volg ons via Facebook
  • Volg ons via Twitter
  • Volg ons via Linkedin
  • Volg ons via YouTube
  • Nieuwsbrief