Naar de navigatie Naar de inhoud

Rekenvoorbeeld geld schenken

Roel heeft € 100.000,- overwaarde op zijn woning en € 400.000,- op zijn spaarrekening. Hij wil de erfbelasting voor zijn dochter Laura beperken. Hij is bereid om al tijdens zijn leven schenkingen te doen aan Laura. Zij heeft het geld niet direct nodig. Roel vindt het prettig om zijn spaarrekening zo veel als mogelijk ongemoeid te laten.

 

Schenkbelasting

Roel doet een schenking op papier van € 100.000,- aan Laura. Omdat Roel en Laura nog geen gebruik hebben gemaakt van de eenmalige verhoogde schenkingsvrijstelling van € 25.322,-, hoeft Laura alleen schenkbelasting te betalen over € 74.678,- (€ 100.000,- -/- € 25.322,- = € 74.678,-). Roel kan er ook voor kiezen om de schenkbelasting voor haar te betalen. Hij doet de schenking dan 'vrij van recht'. Dit is extra voordelig voor Laura. De schenkbelasting die Roel voor haar betaalt, komt in dit geval wel iets hoger uit.

 

Jaarlijkse rente

Roel doet een schenking op papier aan Laura. Dit betekent dat hij nu geld geeft, maar dat Laura dit in beginsel pas krijgt na zijn overlijden. Omdat Roel een officiële belofte doet om geld te geven, maar dit niet direct geeft, blijft hij het geld schuldig aan Laura. Laura krijgt een vordering op Roel.
Roel is verplicht om ieder jaar over deze schuld 6% rente aan Laura te betalen. Roel maakt daarom ieder jaar € 6.000,- over aan Laura. Dit bedrag kan Roel betalen van (de rente op) zijn spaargeld. Laura hoeft over de rente geen schenkbelasting te betalen. De € 6.000,- is namelijk geen schenking maar een rentebetaling over een schuld. Roel mag daarom ieder jaar ook nog geld schenken en daarbij gebruik maken van de jaarlijkse schenkingsvrijstelling.

 

Inkomstenbelasting

Door de schenking krijgt Roel een schuld aan Laura. Dit vermindert zijn vermogen in box 3 , waardoor hij hierover jaarlijks 1,2% minder belasting is verschuldigd. Laura krijgt een vordering in box 3 en is hierover 1,2% belasting verschuldigd. Zij kan deze belasting ook betalen, zij krijgt immers 6% rente.

Belasting box die bestaat uit spaargeld, overige beleggingen en eventueel een tweede woning, verminderd met lopende schulden.

Positie Laura

Door de schenking wordt het vermogen van Laura vergroot. Het is mogelijk dat dit consequenties heeft voor een uitkering of een toeslag die Laura krijgt. Huurtoeslag is een regeling die bijvoorbeeld een vermogensgrens kent. Het is van belang dit te onderkennen, zodat u hierdoor niet wordt verrast.

 

Na Roels overlijden

Als Roel overlijdt, kan Laura haar vordering opeisen. Laura krijgt dan € 100.000,-. Ze hoeft hierover geen belasting meer te betalen als aan alle voorwaarden is voldaan.

Stel een vraag aan een adviseur

email facebook twitterVia e-mail
 Via Facebook
 Via Twitter

Verder praten over schenken


Bij grote financiële beslissingen is het fijn als iemand met verstand van zaken met u meedenkt. De adviseurs van ABN AMRO helpen u hier graag bij. Wij gaan samen met u op zoek naar de oplossing die het beste bij u past.

Hulp nodig? 
U kunt ons 24/7 bereiken.

Bel met onze medewerkers

Uw Financieel Jaaroverzicht

Het jaaroverzicht voor uw belastingaangifte

Het financieel jaarovericht voor uw belastingaangifte

Uw Financieel Jaaroverzicht over 2016 zetten wij tussen eind januari en eind februari voor u klaar in Internet Bankieren. U krijgt een Bankmail zodra u dit overzicht kunt downloaden.

Blijf op de hoogte via

  • Volg ons via Facebook
  • Volg ons via Twitter
  • Volg ons via Linkedin
  • Volg ons via YouTube
  • Nieuwsbrief