Naar de navigatie Naar de inhoud

Rekenvoorbeeld geld schenken

Schenking van Roel aan Laura

Roel heeft € 100.000,- overwaarde op zijn woning en € 400.000,- op zijn spaarrekening. Hij wil dat zijn dochter Laura na zijn overlijden zo min mogelijk erfbelasting betaalt en hij wil tijdens zijn leven al schenkingen doen aan Laura. Maar Roel vindt het ook prettig om daarvoor niet zijn spaarrekening aan te spreken. Een schenking op papier past dan goed. Ook prettig voor Laura, omdat zij het geld niet direct nodig heeft.

 

Jaarlijkse vrijstelling

Roel doet een schenking op papier van € 100.000,- aan Laura. Omdat Roel en Laura in de toekomst misschien nog gebruik willen maken van de verhoogde vrijstelling voor de eigen woning, doet Laura nu geen beroep op de eenmalige verhoogde schenkingsvrijstelling van€25.526,-. Voor Laura geldt dan de jaarlijkse vrijstelling van€ 5.320,- zodat Laura schenkbelasting moet betalen over € 94.680,-. Roel kan er ook voor kiezen om de schenkbelasting voor haar te betalen. Hij doet de schenking dan 'vrij van recht'. Dit is extra voordelig voor Laura. De schenkbelasting die Roel voor haar betaalt, komt in dit geval wel iets hoger uit.

 

Schenking op papier

Roel doet via de notaris een schenking op papier aan Laura. Dit betekent dat hij nu geld geeft, maar dat Laura dit pas krijgt na zijn overlijden. Roel heeft nu een schuld aan Laura en Laura krijgt een vordering op Roel. Roel is verplicht om ieder jaar over deze schuld 6% rente aan Laura te betalen. Roel maakt daarom ieder jaar € 6.000,- over aan Laura. Dit bedrag kan hij betalen van (de rente op) zijn spaargeld. Laura hoeft over de rente geen schenkbelasting te betalen. De € 6.000,- is namelijk geen schenking maar een rentebetaling over een schuld. Roel mag daarom ieder jaar ook nog geld schenken en daarbij gebruikmaken van de jaarlijkse schenkingsvrijstelling.

 

Inkomstenbelasting

De schuld van Roel aan Laura vermindert zijn vermogen in box 3, zodat hij jaarlijks minder belasting hoeft te betalen. Laura krijgt een vordering in box 3 en is hierover jaarlijks belasting verschuldigd. Zij kan deze belasting ook betalen, zij krijgt immers 6% rente. Belasting box 3 bestaat uit spaargeld, overige beleggingen en eventueel een tweede woning, verminderd met lopende schulden.

Positie Laura

Door de schenking wordt het vermogen van Laura vergroot. Het is mogelijk dat dit consequenties heeft voor een uitkering of een toeslag die Laura krijgt. Huurtoeslag is een regeling die bijvoorbeeld een vermogensgrens kent. Houd hier rekening mee, zodat u hierdoor niet wordt verrast.

 

Na Roels overlijden

Als Roel overlijdt, kan Laura haar vordering opeisen. Laura krijgt dan € 100.000,-. Als aan alle voorwaarden is voldaan, hoeft ze hierover geen erfbelasting meer te betalen.

Verder praten over schenken

Bij grote financiële beslissingen is het fijn als iemand met verstand van zaken met u meedenkt. De adviseurs van ABN AMRO helpen u hier graag bij. Wij gaan samen met u op zoek naar de oplossing die het beste bij u past.

Hulp nodig? 
U kunt ons 24/7 bereiken.

Bel met onze medewerkers

Weet u precies wat u besteedt?

Meer controle op uw geld met Grip

Met Grip weet je precies wat je per maand aan koffie uitgeeft

Een kop koffie to go, een lunch in de stad of een extra zak chips in uw boodschappenmand. Naast uw vaste lasten kunnen de kosten van kleine uitgaven snel oplopen. Met de Grip app weet u precies waar uw geld naartoe gaat en houdt u de controle.