Naar de navigatie Naar de inhoud

Hoe kan ik schenken?

Uitgelicht

Bekijk op welke manieren u kunt schenken.

Op welke manieren kunt u schenken?

Heeft u geld gespaard en wilt u dit geven aan uw kinderen of kleinkinderen? Dit kan op verschillende manieren. U kunt kiezen voor contant schenken, schenken onder bewind of schenken op papier. Lees hierna wat dit betekent en bekijk welke vorm het beste aansluit bij uw wensen.

 

Schenken op papier, wat is dat?

Een schuldigerkenning wordt ook wel een 'schenking op papier' genoemd. Bij deze schenking gaat er namelijk geen geld over tafel. U verklaart een bedrag schuldig te zijn aan uw kind. Het bedrag komt vrij op een moment dat u bepaald heeft, zoals bij uw overlijden. Schenken zonder dat het u nu geld kost? Zo eenvoudig is het niet.

Schenken op papier
 
Een uitsluitingsclausule opnemen in uw schenking.

Uitsluitingsclausule bij schenking

Is uw kind getrouwd in gemeenschap van goederen? Of gaat uw kind dat mogelijk nog doen? Een schenking valt dan in een huwelijksgemeenschap en wordt zo eigendom van uw kind én schoonkind. Zou het tot een echtscheiding komen, dan moet de schenking worden gedeeld. U kunt dit voorkomen door een uitsluitingsclausule te verbinden aan uw schenking.

 

Schenken onder bewind

Stel, u wilt uw kinderen een financieel steuntje in de rug geven. Zodat ze bijvoorbeeld zonder schuld de studie kunnen afronden. Jaarlijks schenkt u een bedrag op een spaarrekening van uw kind. U profiteert zo steeds van de vrijstelling voor de schenkbelasting.

Schenken onder bewind

Vragen van klanten

Wanneer is er sprake van een schenking?

Uw kind is dertig geworden en u pakt eens flink uit. U doet dit jaar iets extra's in de verjaardagsenvelop. Uw kind reageert zoals gehoopt: aangenaam verrast. "Dat hadden jullie niet hoeven doen zeg!." Moet uw kind dit cadeau nu aangeven bij de Belastingdienst?

Ik wil schenken aan een goed doel. Hoe pak ik dat aan?

Het belangrijkste is dat u geeft met uw verstand én gevoel, dat moet samen kloppen. Welke maatschappelijke thema's liggen u na aan het hart?

Wanneer is een schenking definitief?

Een schenking is definitief op het moment die die wordt gedaan. Toch kan een schenking soms worden teruggedraaid. Dit kan als u een 'herroepingsclausule' in de schenking heeft opgenomen.

Verder praten over schenken

Bij grote financiële beslissingen is het fijn als iemand met verstand van zaken met u meedenkt. De adviseurs van ABN AMRO helpen u hier graag bij. Wij gaan samen met u op zoek naar de oplossing die het beste bij u past.

Hulp nodig? 
U kunt ons 24/7 bereiken.

Bel met onze medewerkers

Weet u precies wat u besteedt?

Meer controle op uw geld met Grip

Met Grip weet je precies wat je per maand aan koffie uitgeeft

Een kop koffie to go, een lunch in de stad of een extra zak chips in uw boodschappenmand. Naast uw vaste lasten kunnen de kosten van kleine uitgaven snel oplopen. Met de Grip app weet u precies waar uw geld naartoe gaat en houdt u de controle.