Naar de navigatie Naar de inhoud

Schenken aan een goed doel

Ik wil schenken aan een goed doel. Hoe pak ik dat aan?

Het belangrijkste is dat u geeft met uw verstand én gevoel, dat moet samen kloppen. Welke maatschappelijke thema's liggen u na aan het hart? Als u op basis daarvan kiest en proactief geeft aan een goed doel, kunt u bewuster een verschil maken. Hieronder een checklist die u op weg helpt om uw geefmissie te bepalen.

Check uw giften

Inventariseer aan welke goede doelen u de afgelopen jaren geld heeft gegeven. Waarom heeft u deze goede doelen gesteund? Hoeveel heeft u gegeven? Bekijk uw lijst en bedenk wat u ervan vindt.

Kies bewust

Bepaal daarna (opnieuw) uw focus. Stel uzelf de vraag: als ik een verschil wil maken in de wereld, waaraan wil ik dan geven? Maak een keuze uit twee of drie maatschappelijke thema's, die u echt persoonlijk raken. Is dat bijvoorbeeld ontwikkelingshulp, dierenwelzijn of sport & cultuur? Lees meer over cultuurgiften.

Wie en waar helpen

Bepaal uw doelgroep en locatie. Stel dat u als thema 'ontwikkelingshulp' kiest, bepaal dan wie u wilt helpen. Zijn dat alleen kinderen of ook volwassenen? En als u kinderen kiest, welke kinderen zijn het dan? Bepaal daarna waar u wilt helpen. Wilt u wereldwijd helpen, in een specifiek land, of misschien zelfs wel een bepaald dorp? Of schenkt u liever aan een project dat u kent van een vakantie?

Maak het concreet

Wilt u dat er een nieuwe waterleiding wordt aangelegd of dat de lokale bevolking zelf leert om een waterput te bouwen? Er zijn zo veel verschillende doelen die bereikt kunnen worden. Bepaal wat u wilt dat er met uw geld wordt gedaan.

Zet het op papier

Wil u direct schenken of plannen maken voor later? Als u nu wilt schenken, formuleer wat u wilt en zet het om in acties. Als u later wilt geven, maak dan een tijdsplanning. U kunt er ook voor kiezen om uw geld na te laten aan een goed doel. Ik adviseer u om dit vast te leggen in uw testament , zodat u zeker weet dat het op de juiste plek terecht komt.

Dit is een document waarin iemand verklaart wat er na het overlijden met zijn of haar nalatenschap moet gebeuren. Met een testament kan iemand dus afwijken van het wettelijk erfrecht. Een notaris stelt een testament op en meldt dit bij het Centraal Testamentenregister. Weet u niet of de overledene een testament had? U kunt dit navragen bij een notaris of bij het Centraal Testamentregister in Den Haag.

Stel een vraag aan een adviseur

email facebook twitterVia e-mail
 Via Facebook
 Via Twitter

Verder praten over schenken


Bij grote financiële beslissingen is het fijn als iemand met verstand van zaken met u meedenkt. De adviseurs van ABN AMRO helpen u hier graag bij. Wij gaan samen met u op zoek naar de oplossing die het beste bij u past.

Hulp nodig? 
U kunt ons 24/7 bereiken.

Bel met onze medewerkers

Tip: al uw rekeningen in beeld

Toegang tot al uw rekeningen via de app

In de mobiel bankieren app ziet u al uw rekeningen bij elkaar.

Met de Mobiel Bankieren app heeft u toegang tot uw betaal-, spaar- of beleggingsrekeningen. Ook de betalingen van uw ABN AMRO Credit Card kunt u bekijken. Zo heeft u altijd overzicht, waar en wanneer u wilt.

Blijf op de hoogte via

  • Volg ons via Facebook
  • Volg ons via Twitter
  • Volg ons via Linkedin
  • Volg ons via YouTube
  • Nieuwsbrief