Naar de navigatie Naar de inhoud

Lijfrente inzetten als schenking

Ik heb een lijfrenteverzekering uit het oude fiscale regime. Kan ik die gebruiken voor een schenking?

Het is inderdaad mogelijk om uw oude lijfrenteverzekering aan uw kinderen of kleinkinderen te schenken.

Met lijfrentevermogen dat valt onder het oude fiscale regime bedoelen we lijfrenteverzekeringen die zijn afgesloten vóór 16 oktober 1990 en koopsompolissen gesloten vóór 1 januari 1992. Ook lijfrenteverzekering die zijn afgesloten ná 16 oktober 1990, maar waarvoor u ná 31 december 1991 geen premie heeft betaald, vallen onder deze regeling. Deze verzekeringen bieden meer flexibiliteit als het gaat om het gebruik voor iemand anders dan de verzekeringsnemer.

Heeft u deze verzekeringen niet nodig voor uw pensioen? Overweegt u dan om ze te schenken aan uw kinderen of kleinkinderen.

Schenken kan sowieso gunstig zijn om de toekomstige erfbelasting te beperken, maar schenken van oud regime lijfrentevermogen kan ook gunstig zijn voor de inkomstenbelasting. Dat is zo als de lijfrente-uitkeringen bij uw (klein)kinderen tegen een lager tarief worden belast dan bij u het geval zou zijn. Kortom, het is hierbij niet alleen goed om naar uw persoonlijke situatie te kijken, maar ook naar de situatie van uw (klein)kinderen. Bovendien vraagt deze schenkingsmogelijkheid om een nauwkeurige begeleiding om geen fiscale brokken te krijgen. Voor advies kunt u terecht bij een van onze adviseurs.

Verder praten over schenken

Bij grote financiële beslissingen is het fijn als iemand met verstand van zaken met u meedenkt. De adviseurs van ABN AMRO helpen u hier graag bij. Wij gaan samen met u op zoek naar de oplossing die het beste bij u past.

Hulp nodig? 
U kunt ons 24/7 bereiken.

Bel met onze medewerkers

Internet Bankieren is vernieuwd

Helpt u ons mee testen?

Inloggen in het vernieuwde Internet Bankieren

U wilt natuurlijk zo prettig mogelijk bankieren. Daarom verbeteren we Internet Bankieren voortdurend. We voeren deze wijzigingen pas door, nadat we deze hebben getest. En u kunt daarbij helpen. Test u mee?

Blijf op de hoogte via

  • Volg ons via Facebook
  • Volg ons via Twitter
  • Volg ons via Linkedin
  • Volg ons via YouTube
  • Nieuwsbrief