Naar de navigatie Naar de inhoud

Schenken aan een culturele instelling

Schenken aan een culturele instelling

Cultuurgiften blijven fiscaal aantrekkelijk

Denkt u erover na om uw favoriete theater of museum financieel te ondersteunen? Dan kan een gift u extra fiscaal voordeel opleveren. Dit extra belastingvoordeel geldt zowel voor particulieren als bedrijven als zij schenken aan een culturele instelling.

Voor particulieren is de meest gunstige vorm om periodiek te schenken aan een ANBI (Algemeen Nut Beogende Instellingen). Deze gift is volledig aftrekbaar van uw inkomen. Afhankelijk van uw inkomen krijgt u tot 40,8 of 52% van uw bijdrage terug. Tjarko Denekamp, Specialist Schenken en Erven bij ABN AMRO: 'U kunt hierdoor het goede doel met een groter bedrag steunen terwijl u hierover niet meer hoeft te betalen. U kunt er ook voor kiezen om het belastingvoordeel zelf te houden.'

Belastingvoordeel

Zowel bedrijven als particulieren mogen giften aan culturele ANBI's nog eens extra verhogen met de zogenaamde 'multiplier voor giftenaftrek'. Particulieren mogen 25% extra aftrekken tot een bedrag van maximaal € 5.000,- per jaar. Dat betekent dat het extra belastingvoordeel jaarlijks kan oplopen tot € 1.250,-. Doet u zowel een periodieke als een eenmalige schenking aan een culturele ANBI? Dan blijft de verhoging voor beide soorten giften maximaal € 1.250,-.

Rekenvoorbeeld:
U schenkt voor een periode van minimaal 5 jaar een bedrag van € 500,- aan een culturele ANBI. Uw bruto-inkomen is tussen de € 19.982,- en € 67.072,- en u bent jonger dan 65 jaar. Uw inkomen wordt dan belast tegen 40,8%.

Schenking aan ANBI € 500,-
Multiplier van 25% € 125,-
Fiscale aftrekpost € 625,- 
Teruggave Belastingdienst € 255
Netto betaalt u voor de schenking € 245

U kunt er ook voor kiezen het voordeel te gunnen aan het goede doel:

Schenking aan ANBI € 1.000,-
Multiplier van 25% € 250,-
Fiscale aftrekpost € 1.250,- 
Teruggave Belastingdienst € 510,- 
Netto betaalt u voor de schenking € 490,-

Om aanspraak te maken op het extra belastingvoordeel met een periodieke gift, moet u voldoen aan een aantal voorwaarden:

  • U legt uw gift vast in een schriftelijke schenkingsakte. De Belastingdienst heeft hiervoor een model beschikbaar.

  • U geeft ten minste vijf jaar achtereen minimaal eenmaal per jaar een vast bedrag aan een ANBI-instelling, die is aangemerkt als culturele instelling. Deze bedragen zijn steeds (ongeveer) even hoog, dus niet bijvoorbeeld het ene jaar € 100,- en het andere jaar € 500,-. Het overmaken van deze bedragen eindigt uiterlijk bij uw overlijden.


Op de website van de Belastingdienst kunt u controleren of u in aanmerking komt voor de aftrek van een gift.

Bedrijven kunnen ook aftrekbare giften doen. De aftrek bedraagt ten hoogste 50% van de winst, met een maximum van € 100.000,-. Voor een gift aan een culturele instelling mag de gift met 50% en maximaal met € 2.500,- worden verhoogd.

Het extra voordeel geldt tot en met 2017. Als u een periodieke gift start in 2017, heeft u het extra voordeel dus alleen in 2017.

Verder praten over schenken

Bij grote financiële beslissingen is het fijn als iemand met verstand van zaken met u meedenkt. De adviseurs van ABN AMRO helpen u hier graag bij. Wij gaan samen met u op zoek naar de oplossing die het beste bij u past.

Hulp nodig? 
U kunt ons 24/7 bereiken.

Bel met onze medewerkers

Weet u precies wat u besteedt?

Meer controle op uw geld met Grip

Met Grip weet je precies wat je per maand aan koffie uitgeeft

Een kop koffie to go, een lunch in de stad of een extra zak chips in uw boodschappenmand. Naast uw vaste lasten kunnen de kosten van kleine uitgaven snel oplopen. Met de Grip app weet u precies waar uw geld naartoe gaat en houdt u de controle.