Naar de navigatie Naar de inhoud

Schenk bewust

Schenk bewust

Schenk bewust met je hoofd en hart aan een goed doel

Door Marianne Verhaar, Hoofd Filantropie Advies
ABN AMRO MeesPierson

Een tijdje terug kwam een vrouw uit Amsterdam bij me. Ze vertelde me dat ze de afgelopen jaren wat losse donaties aan goede doelen had gedaan, maar dat ze het nu hoog tijd vond om het gestructureerd aan te pakken. Of ik haar daarbij kon helpen? Ze wilde iets goeds doen samen met haar dochters van 24 en 19 jaar. De oudste was vier jaar geleden op kamers gegaan en sinds kort was ook de jongste uitgevlogen. Nu allebei haar kinderen het huis uit zijn, brak voor haar een nieuwe levensfase aan. Ze had meer tijd voor zichzelf. Het zette haar aan het denken over haar leven, hoe goed zij en haar dochters het eigenlijk hebben. En zo kwam ze op filantropie; geld investeren in een betere wereld. Haar ouders hadden haar namelijk een mooi bedrag nagelaten, waarmee ze nu iets terug wilde doen voor de maatschappij.

Periodieke gift

Klanten vragen me vaker hoe ze gestructureerd kunnen schenken. Met losse donaties is niets mis, maar door proactief en gericht te schenken aan goede doelen kun je veel meer bereiken. Daarbij komt dat losse donaties niet altijd fiscaal aftrekbaar zijn. Een periodieke gift is dat wel. Je schenkt dan elk jaar een vast bedrag aan hetzelfde doel en dat vijf jaar lang. Belangrijke voorwaarde is dat de schenking naar een 'Algemeen Nut Beogende Instelling' ofwel ANBI gaat. Dit zijn door de Belastingdienst erkende goede doelen. Ik adviseer mijn klanten om altijd even te checken of het goede doel dat ze willen steunen geregistreerd staat.

Eigen stichting

Mevrouw gaf aan dat ze het ontzettend belangrijk vindt om samen met haar dochters de goede doelen te bepalen. Het liefst wil ze daarover jaarlijks overleg hebben. Ze wilde namelijk dat ze echt betrokken zouden raken bij het geven van het geld. Maar ook wilde ze haar dochters op deze manier leren om iets goeds te doen voor de wereld. Voor haar zat er dus een diepere betekenis achter. Op basis van haar verhaal, en ook omdat ze er de tijd voor heeft, adviseerde ik haar om zelf een ANBI op te richten. Zo kan ze het fiscale voordeel van een periodieke gift benutten, en zo kan ze samen met haar dochters jaarlijks de goede doelen bepalen. Een voorwaarde van een stichting is namelijk dat het bestuur jaarlijks vergadert en notuleert. Het idee van een eigen stichting sprak mijn klant eigenlijk meteen aan. Natuurlijk had ze nog een hoop vragen. Welke regels zijn er? Welke stappen moet ik ondernemen? Ik vertelde haar wat er allemaal bij komt kijken. Aan het einde van het gesprek zei ze:

"Dit is precies waarnaar ik op zoek ben! Ik ga met mijn dochters overleggen en kom er zo snel mogelijk bij je op terug."

Keuzes maken

Een paar weken later hadden we weer een afspraak en adviseerde ik mevrouw over haar 'geefmissie'. We bespraken onder andere welke maatschappelijke thema's zij en haar dochters belangrijk vinden. Al gauw bleek dat 'het stoppen van kindermishandeling in Nederland' en 'internationale vrouwenrechten' thema's zijn die hen na aan het hart liggen. Het kiezen van een goed doel heeft te maken met je verstand en gevoel. Het moet allebei kloppen. Als je verstand en je intuïtie zeggen 'het zit goed' zeg ik: Doen!

Na het gesprek heeft mevrouw samen met haar dochters een eigen stichting opgericht. Om alles goed vast te leggen, stelde ze een contract op met een notaris. Ze vormt samen met haar twee dochters het bestuur. Het komt precies goed uit, want het bestuur moet uit een oneven aantal leden bestaan. Jaarlijks stort ze een bedrag van € 10.000 in de stichting. Daarnaast komen zij en haar dochters elk jaar officieel bij elkaar om te vergaderen en de goede doelen voor het komende jaar te bepalen. Zo kon de wens van mijn klant in vervulling gaan. Laatst sprak ik haar via de telefoon. Ze vertelde enthousiast dat ze nu echt het gevoel heeft dat ze een verschil maakt en dat haar dochters het ook ontzettend leuk vinden. Dat vind ik fijn om te horen. We hebben afgesproken om over een jaar te evalueren hoe het allemaal loopt. Ik ben benieuwd!

Verder praten over schenken

Bij grote financiële beslissingen is het fijn als iemand met verstand van zaken met u meedenkt. De adviseurs van ABN AMRO helpen u hier graag bij. Wij gaan samen met u op zoek naar de oplossing die het beste bij u past.

Hulp nodig? 
U kunt ons 24/7 bereiken.

Bel met onze medewerkers

Weet u precies wat u besteedt?

Meer controle op uw geld met Grip

Met Grip weet je precies wat je per maand aan koffie uitgeeft

Een kop koffie to go, een lunch in de stad of een extra zak chips in uw boodschappenmand. Naast uw vaste lasten kunnen de kosten van kleine uitgaven snel oplopen. Met de Grip app weet u precies waar uw geld naartoe gaat en houdt u de controle.