Naar de navigatie Naar de inhoud

Schenken aan een goed doel

Groep mensen met verschillende nationaliteiten staan samen buiten - schenken aan een goed doel

Een mooie gedachte: een gift doen aan uw favoriete goede doel. Wist u dat zo’n schenking u én de instelling waaraan u schenkt belastingvoordeel kan opleveren? We geven graag uitleg. 

 

Belastingvoordeel voor het goede doel

Bent u er uit aan welk goed doel u een bedrag wilt schenken? Als u kiest voor een Algemeen Nut Beogende Instelling (ANBI)  ̶  een goed doel dat is goedgekeurd door de Belastingdienst  ̶  hoeft deze instelling geen schenkbelasting te betalen. Hierdoor krijgt het goede doel het hele bedrag dat u schenkt. Wilt u weten of uw gekozen doel een ANBI is? Kijk dan op de site van de Belastingdienst bij zoek op ANBI.

Heeft u nog geen concreet goed doel voor ogen? We helpen u graag op weg met steun het goede doel

 

Uw belastingvoordeel

Schenkt u eenmalig een bedrag aan een goed doel? Of wilt u dat voor een langere periode in delen doen? In beide gevallen kunt u (een deel van) uw schenking aftrekken van de inkomstenbelasting. Voor eenmalige schenkingen geldt een minimum- en een maximumbedrag, voor periodieke giften niet. Wel geldt bij een periodieke gift dat u verplicht 5 jaar aan dezelfde ANBI schenkt. En dat u uw schenking vastlegt via de ANBI of notaris. Voor schenkingen aan culturele ANBI’s krijgt u een extra aftrek. 

Wilt u checken of u uw gift mag aftrekken van uw inkomstenbelasting? Kijk dan bij de Belastingdienst: periodieke en gewone giften.

We helpen u graag verder

Bent u er nog niet uit op welke manier u wilt schenken aan een goed doel? Onze adviseurs helpen u graag op weg, zodat u de juiste beslissing neemt.

ABN AMRO geeft geen belastingadvies. Wilt u specifiek advies over schenken en/of erven en belasting? Neem dan contact op met uw belastingadviseur. 

Weet u precies wat u besteedt?

Meer controle op uw geld met Grip

Met Grip weet je precies wat je per maand aan koffie uitgeeft

Een kop koffie to go, een lunch in de stad of een extra zak chips in uw boodschappenmand. Naast uw vaste lasten kunnen de kosten van kleine uitgaven snel oplopen. Met de Grip app weet u precies waar uw geld naartoe gaat en houdt u de controle.