Naar de navigatie Naar de inhoud

Schenken voor eigenwoningschuld

Jong stel is aan het klussen in hun nieuwe huis - schenken voor eigenwoningschuld

Wilt u geld schenken aan uw kind voor het kopen, verbouwen, onderhouden of aflossen van de eigen woning? Dan kan uw kind een beroep doen op de schenkingsvrijstelling. In 2018 is die verhoogd naar maximaal € 100.800, belastingvrij. We leggen met een paar voorbeelden uit hoe het werkt.

 

Wat is eigenwoningschuld?

Eigenwoningschuld is het bedrag dat iemand leent voor de woning en waarvan de rente aftrekbaar is voor de belasting. Meestal is het bedrag van de eigenwoningschuld hetzelfde als dat van de hypotheek. Maar niet altijd. Bereken eigenwoningschuld op de site van de Belastingdienst.

 

Geen eigenwoningschuld

Stel, uw kind gaat samenwonen of trouwt op huwelijkse voorwaarden en de partner heeft al een eigenwoningschuld. Kunt u dan voor deze woning belastingvrij schenken aan uw kind?

  • Niet als uw kind met de schenking de eigenwoningschuld van de partner wil aflossen. 
  • Wel als uw kind met de schenking een deel van de woning van de partner koopt.
 

Halve eigenwoningschuld

Heeft uw kind de woning samen gekocht met de partner en is uw kind niet getrouwd in gemeenschap van goederen? Dan heeft uw kind een deel van de eigenwoningschuld. U kunt dan belastingvrij schenken tot maximaal € 100.000, afhankelijk van het deel van uw kind.  

Bekijk een voorbeeld waarbij uw kind en de partner beiden voor 50% de woning en eigenwoningschuld hebben.

Voorbeeld:

  • De gezamenlijke eigenwoningschuld is € 70.000. Het deel van uw kind is € 35.000.
  • Heeft uw kind nog niet eerder een beroep gedaan op een verhoogde schenkingsvrijstelling? Dan geldt voor uw kind een vrijstelling van maximaal € 60.731. Dit is de optelsom van de eenmalig verhoogde jaarlijkse vrijstelling van € 25.731 en de verhoogde vrijstelling voor de eigen woning van maximaal € 100.800, in dit geval € 35.000.
 

Hele eigenwoningschuld

Is uw kind getrouwd in gemeenschap van goederen? Of heeft uw kind een geregistreerd partnerschap in gemeenschap van goederen? Dan is de eigenwoningschuld 100% van uw kind en partner. 

Voorbeeld:

  • De gezamenlijke eigenwoningschuld is € 70.000. Het deel van uw kind is € 70.000.
  • Heeft uw kind nog niet eerder een beroep gedaan op een verhoogde schenkingsvrijstelling? Dan geldt voor uw kind een vrijstelling van maximaal € 95.731. Dit is de optelsom van de eenmalig verhoogde jaarlijkse vrijstelling van € 25.731 en de verhoogde vrijstelling voor de eigen woning van € 70.000.

Kijk op tarieven en vrijstellingen schenkbelasting 2018 voor een overzicht van alle vrijstellingen bij schenken aan kinderen.

 

Schenking voor verbouwing of onderhoud

Wilt u schenken aan uw kind voor een verbouwing of onderhoud? Dan is het volgende van belang:

  • Woont uw kind samen of is het getrouwd op huwelijkse voorwaarden? En woont uw kind in de woning van de partner? Dan heeft uw kind geen vrijstelling voor een schenking. Er is bij uw kind dan geen sprake van eigenwoning. 
  • Woont uw kind samen of is het getrouwd op huwelijkse voorwaarden? En heeft uw kind de woning samen gekocht met de partner? Dan geldt de vrijstelling voor maximaal de helft van de schenking. Wilt u dit anders regelen? Schenk dan aan uw kind én partner.
  • Is uw kind getrouwd in gemeenschap van goederen? Dan geldt de vrijstelling voor het hele schenkingsbedrag.  
 

Partner van uw kind uitsluiten?

Wilt u dat de schenking van uw kind blijft? Bijvoorbeeld omdat u wilt voorkomen dat uw kind bij een scheiding het geld moet delen met de partner? Dat kan als u schenkt met een uitsluitingsclausule.

Goed om te weten: omdat uw kind de schenking besteedt aan de eigen woning, heeft u geen 100% zekerheid. Want hoe bepaal je in hoeverre de partner meeprofiteert van de aflossing van de schuld met uw schenking? Ons advies: laat uw kind en partner hierover duidelijke afspraken maken en schriftelijk vastleggen om vervelende situaties bij een scheiding te voorkomen. 

We helpen u graag verder

Heeft u vragen over de eigenwoningschuld en wat deze voor u of uw kind betekent? Onze adviseurs beantwoorden ze graag.

ABN AMRO geeft geen belastingadvies. Wilt u specifiek advies over schenken en/of erven en belasting? Neem dan contact op met uw belastingadviseur.  

Liever 4G dan openbare wifi

Bedenk welk netwerk u gebruikt

10 tips voor Veilig Mobiel Bankieren

Wist u dat slimme criminelen makkelijk kunnen 'meekijken' op openbare wifi, en wifi waarvan iedereen het wachtwoord kan krijgen? Gebruik liever uw eigen 4G netwerk. Dat is vaak nog sneller ook.