Naar de navigatie Naar de inhoud

Gezamenlijke Eigenwoningschuld

Schenkingsvrijstelling bij een gezamenlijke eigenwoningschuld

Wilt u schenken aan uw kind en gebruikmaken van de verhoogde schenkingsvrijstelling voor de eigen woning? Die is in 2017 maximaal €100.000. Is uw kind getrouwd of samenwonend? Dan zijn er extra aandachtspunten. Aan de hand van een aantal voorbeelden leggen we dit hieronder uit hoe de eigenwoningschuld kan worden afgelost met een schenking.

De eigenwoningschuld is het bedrag dat u hebt geleend voor uw woning en waarover u de rente mag aftrekken plus uw schuld voor de financieringskosten.

Geen eigenwoningschuld

Stel uw kind gaat samenwonen, of trouwt op huwelijkse voorwaarden. Zijn of haar partner heeft een eigen woning met een eigenwoningschuld. Kunt u dan belastingvrij schenken aan uw kind? 
  • Niet als uw kind met de schenking de eigenwoningschuld wilt aflossen. De woning is namelijk niet van uw kind. 
  • Wel als uw kind met de schenking een deel van de woning van zijn of haar partner koopt.

De eigenwoningschuld is het bedrag dat u hebt geleend voor uw woning en waarover u de rente mag aftrekken plus uw schuld voor de financieringskosten.

Een halve eigenwoningschuld

Heeft uw kind samen met zijn of haar partner de woning gekocht, ieder voor 50%? Dan heeft uw kind de helft van de eigenwoningschuld. Dat betekent dat u belastingvrij kunt schenken zodat uw kind zijn of haar helft van de eigenwoningschuld kan aflossen. Dit geldt ook als uw kind op huwelijkse voorwaarden getrouwd is en samen met de partner de woning heeft gekocht. 

Voorbeeld: 
  • De gezamenlijke schuld is € 75.000,-. Uw kind kan de schenkingsvrijstelling voor € 37.500,- (de helft) benutten voor aflossing. 
  • De gezamenlijke schuld is € 220.000,- of meer. Uw kind kan het maximaal vrijgestelde bedrag ontvangen van €100.000.

Een hele eigenwoningschuld

Is uw kind getrouwd in gemeenschap van goederen? Of heeft het een geregistreerd partnerschap in gemeenschap van goederen afgesloten? Dan is de eigenwoningschuld helemaal van uw kind en zijn of haar partner. In het voorbeeld van een eigenwoningschuld van € 75.000,- kan uw kind dus nu ook het maximaal vrijgestelde bedrag van € 75.000,- ontvangen om de eigenwoningschuld mee af te lossen. Ook als u bepaalt dat de schenking privé is.

De schenking blijft privé van uw kind

Wilt u dat de schenking privébezit wordt van uw kind? Bijvoorbeeld omdat u wilt voorkomen dat bij een echtscheiding de schenking gedeeld wordt? Dan kunt u dat bereiken met een zogenaamde uitsluitingsclausule. Maar omdat uw kind de schenking aan een gezamenlijke bezitting besteedt, biedt dit geen 100% zekerheid. Hoe bepaal je bijvoorbeeld in hoeverre de partner meeprofiteert van een aflossing van een gezamenlijke schuld? Het is verstandig dat uw kind en zijn of haar partner hierover afspraken maken en deze schriftelijk vastleggen. Zo kunnen ze een conflict hierover bij echtscheiding voorkomen.

Schenking voor onderhoud of verbouwing

De vraag of de woning gezamenlijk bezit is, is ook van belang bij een schenking voor verbouwing of onderhoud:
  • Uw kind woont samen of is getrouwd op huwelijkse voorwaarden en woont in de woning
    - van zijn of haar partner? Dan heeft uw kind geen extra vrijstelling voor een schenking voor onderhoud van die woning.
    - die gezamenlijk bezit is van uw kind en zijn of haar partner? Omdat de woning voor de helft van uw kind is, geldt de extra vrijstelling voor maximaal de helft van de schenking voor onderhoud van die woning. Eventueel kunt u dit oplossen door samen aan uw kind en schoonzoon of schoondochter te schenken. 
  • Is uw kind getrouwd in gemeenschap van goederen? Dan is de woning helemaal van uw kind en zijn of haar partner. De extra vrijstelling kan dan gelden voor de volledige schenking. Ook als u bepaalt dat de schenking privé is van uw kind.

Weet u precies wat u besteedt?

Meer controle op uw geld met Grip

Met Grip weet je precies wat je per maand aan koffie uitgeeft

Een kop koffie to go, een lunch in de stad of een extra zak chips in uw boodschappenmand. Naast uw vaste lasten kunnen de kosten van kleine uitgaven snel oplopen. Met de Grip app weet u precies waar uw geld naartoe gaat en houdt u de controle.