Naar de navigatie Naar de inhoud

Bankzaken regelen bij scheiding

Wat moet ik bij de bank regelen?

Voor u officieel uit elkaar gaat, is het belangrijk om uw financiële en verzekeringszaken op een rij te zetten. Welke producten heeft u met uw partner bij ABN AMRO afgesloten? En welke producten heeft u straks nodig?

Gezamenlijke bankrekening

Het kan verstandig zijn om een gezamenlijke rekening aan te houden zolang u gezamenlijke kosten moet betalen. Zo voorkomt u onnodige incasso's en boetes. Zodra u niets meer samen betaalt, kunt u de gezamenlijke rekening opheffen of op naam van één van u laten zetten.

Bankzaken regelen bij scheiding

Hypotheek

Heeft u samen met uw partner een woning? Dan is het belangrijk om te kijken of een van u genoeg verdient om te blijven wonen. Is dit niet het geval, dan zullen u en uw ex-partner het huis moeten verkopen. Is uw inkomen wel hoog genoeg, dan kunt u de hypotheek op uw naam laten zetten. Ofwel, u kunt in het huis blijven wonen.

Gezamenlijke lening

Soms is het financieel gunstig om een gezamenlijke lening op naam van u beiden te laten staan. U betaalt deze na de scheiding dan nog samen af. Hier zit wel een risico aan. Als uw ex geen rente en aflossing meer betaalt, moet u ook dat deel betalen. Het is bij leningen van ABN AMRO soms ook mogelijk de lening te splitsen of om de lening op één naam te laten zetten. Lees meer over gezamenlijke leningen en uit elkaar gaan.

Verdeling vermogen

Als u en uw partner gaan scheiden, verdeelt u het spaartegoed en de opbrengst van beleggingen. Maar ook verdeelt u het ouderdomspensioen dat u heeft opgebouwd in de periode dat u samen was. U krijgt ieder de helft, behalve als u hierover andere afspraken maakte in uw huwelijkse voorwaarden of scheidingsconvenant.

Samen langskomen werkt sneller

Heeft u vragen over uw scheiding? Of wilt u uw financiën regelen? Kom bij voorkeur samen bij ons langs. U krijgt dan tegelijk dezelfde informatie, waardoor de scheiding van de financiële producten zorgvuldig en sneller verloopt. Heeft u liever allebei een eigen adviseur? Dat kan natuurlijk ook.

Verder praten over uw situatie

Bij grote financiële beslissingen is het fijn als iemand met verstand van zaken met u meedenkt. De adviseurs van ABN AMRO helpen u hier graag bij. Wij gaan samen met u op zoek naar de oplossing die het beste bij u past.

Hulp nodig? 
U kunt ons 24/7 bereiken.

Bel met onze medewerkers

Liever 4G dan openbare wifi

Bedenk welk netwerk u gebruikt

10 tips voor Veilig Mobiel Bankieren

Wist u dat slimme criminelen makkelijk kunnen 'meekijken' op openbare wifi, en wifi waarvan iedereen het wachtwoord kan krijgen? Gebruik liever uw eigen 4G netwerk. Dat is vaak nog sneller ook.