Naar de navigatie Naar de inhoud

Verplichte bemiddeling bij scheiding?

Verplichte bemiddeling bij scheiding?

1 verplicht maar vrijblijvend gesprek is genoeg

Om langdurige rechtszaken rond scheiding te voorkomen, wil de SGP dat ouders verplicht een mediator inschakelen. Pas als ze meerdere malen naar zo'n bemiddelaar zijn gegaan, mogen ze naar de rechter. Anneke Janssen, senior strategieconsultant van ABN AMRO, vindt het goed dat de SGP met een voorstel komt. Alleen plaatst ze er wel kanttekeningen bij.

Een vrijblijvend gesprek

Dat de SGP de emotionele gevolgen van een scheiding voor kinderen zoveel mogelijk wil beperken, vindt Janssen positief. Alleen werkt het averechts om ouders te verplichten een aantal keer naar een mediator te gaan. Als ouders echt niet willen, schiet dat zijn doel voorbij. Maar helemaal geen bemiddeling aanbieden is een gemiste kans voor de kinderen. Daarom stelt Janssen voor dat de ouders verplicht een vrijblijvend gesprek hebben met een mediator. Tijdens dat gesprek kan de bemiddelaar uitleggen hoe mediation werkt. Na afloop zijn de ouders vrij om te kiezen: schakelen ze wel of niet een mediator in.

Meer dan het ouderschapsplan

Ook een ander deel van het voorstel van de SGP wil Janssen graag nuanceren. De politieke partij stelt voor dat de ouders tijdens de mediation het 'ouderschapsplan' opstellen. In zo'n ouderschapsplan staan duidelijke afspraken over de kinderen. Dat het ouderschapsplan aan bod komt, is prima. Maar er moet veel meer besproken worden. "Als je alleen het ouderschapsplan bespreekt, komen de financiële aspecten onvoldoende aan bod. Denk bijvoorbeeld aan de verkoop van het gezamenlijk huis. Als de mediator hier geen aandacht aan besteedt, kunnen de ouders alsnog in de financiële problemen komen. Wat dan ten koste gaat van het kind."

Mediation werkt

Dat het verplichte eerste contact met een mediator goede resultaten zal geven, vindt ook Paul van der Ploeg, directeur van Scheidingsexpert Nederland. "Wij zien regelmatig dat ouders ten onrechte denken dat mediation kansloos is. Vaak gebruiken ze het argument dat met de ander niet te praten valt. Wij nemen altijd zo snel mogelijk met beiden contact op om een vrijblijvende gezamenlijke afspraak te maken. In deze eerste afspraak bespreken we vooral de verschillen tussen een vechtscheiding en een overlegscheiding. En wat de gevolgen voor de kinderen zijn. Onze ervaring is dat het overgrote deel van de ouders dan toch voor mediation kiest. Vrijwillig en zonder verdere verplichting."

Meer dan afspraken maken

Van der Ploeg onderschrijft verder dat mediation belangrijk is tijdens het hele scheidingstraject. "Met het maken van de afspraken over de kinderen ben je er zeker niet. Daar moet meer voor gebeuren. Samen met de mediator moeten de ouders andere onzekerheden en strijdpunten wegnemen. Pas dan kunnen ze vanuit het belang van de kinderen denken, en gezamenlijk voor hen zorgen."

Verder praten over uw situatie

Bij grote financiële beslissingen is het fijn als iemand met verstand van zaken met u meedenkt. De adviseurs van ABN AMRO helpen u hier graag bij. Wij gaan samen met u op zoek naar de oplossing die het beste bij u past.

Hulp nodig? 
U kunt ons 24/7 bereiken.

Bel met onze medewerkers

Liever 4G dan openbare wifi

Bedenk welk netwerk u gebruikt

10 tips voor Veilig Mobiel Bankieren

Wist u dat slimme criminelen makkelijk kunnen 'meekijken' op openbare wifi, en wifi waarvan iedereen het wachtwoord kan krijgen? Gebruik liever uw eigen 4G netwerk. Dat is vaak nog sneller ook.