Naar de navigatie Naar de inhoud

Scheiden en alimentatie

-

De feiten op een rij

Geldzaken regelen tijdens een scheiding: het brengt vaak een hoop kopzorgen met zich mee. Waar heeft u recht op? Hoeveel moet u uw partner betalen? Hoe zorgt u ervoor dat uw kinderen niets tekort komen? Wij zetten een paar van de belangrijkste wetenswaardigheden voor u op een rij.

Wist u dat

 • U maximaal 12 jaar partneralimentatie ontvangt of moet betalen? Was u minder dan 5 jaar getrouwd en heeft u samen geen kinderen? Dan duurt de alimentatieplicht maximaal zo lang als de duur van het huwelijk. Deze limiet geldt niet voor scheidingen vóór 1 juli 1994.

 • De partneralimentatieplicht vervalt als de ontvanger gaat samenwonen of hertrouwt?

 • Kinderalimentatie altijd voor gaat? De rechter bepaalt de hoogte van deze alimentatie en kijkt daarna naar uw draagkracht. Heeft u nog zogeheten draagkrachtruimte over, dan kan er een partneralimentatie worden vastgesteld.

 • Meerderjarige kinderen tot 21 jaar ook recht hebben op een bijdrage in hun levensonderhoud en studie? Dit ontvangen zij zelf op hun rekening.

 • De partneralimentatie alleen aftrekbaar is als u deze betaalt als bijdrage in het levensonderhoud? Als u de alimentatieregeling gebruikt om een groter bedrag terug te betalen, bijvoorbeeld een verrekening volgens uw huwelijkse voorwaarden, dan mag u dit bedrag niet aftrekken. 

Is hetzelfde als kredietlimiet. Het bedrag dat u maximaal kunt rood staan of opnemen van uw rekening.


 • U in het jaar van de scheiding mogelijk fiscaal partners kunt blijven? Dit is soms stukken voordeliger.

 • Kosten die u maakt om alimentatie te ontvangen, verhogen of incasseren belastingaftrekbaar zijn?


Vindt u beiden dat de wettelijke normen of regels niet passen bij uw situatie? Dan bent u altijd vrij om zelf andere afspraken te maken. Bijvoorbeeld dat u iets meer bijdraagt voor de kinderen. Dit kunt u vastleggen in het scheidingsconvenant. Houd er wel rekening mee dat de Belastingdienst een hoger maandbedrag kan zien als een schenking. Op de site van de Belastingdienst leest u daar meer over.

Stel een vraag aan een adviseur

email facebook twitterVia e-mail
 Via Facebook
 Via Twitter

Verder praten over uw situatie


Bij grote financiële beslissingen is het fijn als iemand met verstand van zaken met u meedenkt. De adviseurs van ABN AMRO helpen u hier graag bij. Wij gaan samen met u op zoek naar de oplossing die het beste bij u past.

Hulp nodig? 
U kunt ons 24/7 bereiken.

Bel met onze medewerkers

Pas deblokkeren? Gebruik de app

U kunt uw pas meteen weer gebruiken

Pas weer gevonden? Deblokkeer 'm direct via de app.

Heeft u uw geblokkeerde pas teruggevonden? Dat is fijn, want dan hoeft u geen nieuwe pas aan te vragen. U deblokkeert de pas zelf via Internet Bankieren of de Mobiel Bankieren app. Daarna kunt u de pas meteen weer gebruiken.

Blijf op de hoogte via

 • Volg ons via Facebook
 • Volg ons via Twitter
 • Volg ons via Linkedin
 • Volg ons via YouTube
 • Nieuwsbrief