Naar de navigatie Naar de inhoud

Scheiden en alimentatie

Scheiden en alimentatie

De feiten op een rij

Geldzaken regelen tijdens een scheiding: het brengt vaak een hoop kopzorgen met zich mee. Waar heeft u recht op? Hoeveel moet u uw partner betalen? Hoe zorgt u ervoor dat uw kinderen niets tekort komen? Wij zetten een paar van de belangrijkste wetenswaardigheden voor u op een rij.

Wist u dat

  • U maximaal 12 jaar partneralimentatie ontvangt of moet betalen? Was u minder dan 5 jaar getrouwd en heeft u samen geen kinderen? Dan duurt de alimentatieplicht maximaal zo lang als de duur van het huwelijk. Deze limiet geldt niet voor scheidingen vóór 1 juli 1994.

  • De partneralimentatieplicht vervalt als de ontvanger gaat samenwonen of hertrouwt?

  • Kinderalimentatie altijd voor gaat? De rechter bepaalt de hoogte van deze alimentatie en kijkt daarna naar uw draagkracht. Heeft u nog zogeheten draagkrachtruimte over, dan kan er een partneralimentatie worden vastgesteld.

  • Meerderjarige kinderen tot 21 jaar ook recht hebben op een bijdrage in hun levensonderhoud en studie? Dit ontvangen zij zelf op hun rekening.

  • De partneralimentatie alleen aftrekbaar is als u deze betaalt als bijdrage in het levensonderhoud? Als u de alimentatieregeling gebruikt om een groter bedrag terug te betalen, bijvoorbeeld een verrekening volgens uw huwelijkse voorwaarden, dan mag u dit bedrag niet aftrekken. 

Is hetzelfde als kredietlimiet. Het bedrag dat u maximaal kunt rood staan of opnemen van uw rekening.


  • U in het jaar van de scheiding mogelijk fiscaal partners kunt blijven? Dit is soms stukken voordeliger.

  • Kosten die u maakt om alimentatie te ontvangen, verhogen of incasseren belastingaftrekbaar zijn?


Vindt u beiden dat de wettelijke normen of regels niet passen bij uw situatie? Dan bent u altijd vrij om zelf andere afspraken te maken. Bijvoorbeeld dat u iets meer bijdraagt voor de kinderen. Dit kunt u vastleggen in het scheidingsconvenant. Houd er wel rekening mee dat de Belastingdienst een hoger maandbedrag kan zien als een schenking. Op de site van de Belastingdienst leest u daar meer over.

Verder praten over uw situatie

Bij grote financiële beslissingen is het fijn als iemand met verstand van zaken met u meedenkt. De adviseurs van ABN AMRO helpen u hier graag bij. Wij gaan samen met u op zoek naar de oplossing die het beste bij u past.

Hulp nodig? 
U kunt ons 24/7 bereiken.

Bel met onze medewerkers

Weet u precies wat u besteedt?

Meer controle op uw geld met Grip

Met Grip weet je precies wat je per maand aan koffie uitgeeft

Een kop koffie to go, een lunch in de stad of een extra zak chips in uw boodschappenmand. Naast uw vaste lasten kunnen de kosten van kleine uitgaven snel oplopen. Met de Grip app weet u precies waar uw geld naartoe gaat en houdt u de controle.