Naar de navigatie Naar de inhoud

Indexatie van alimentatie

Indexatie van alimentatie

Kinder- en partneralimentatie is in 2016 met 1,3 % gestegen

Het levensonderhoud wordt elk jaar duurder. Daarom stijgen de lonen ook. Omdat het Ministerie van Justitie de kinder- en partneralimentatie heeft gekoppeld aan de lonen, gaat ook de alimentatie omhoog. Dit heet indexatie. Voor 2016 is het percentage vastgesteld op 1,3 %. Deze indexatie is verplicht als u kinderalimentatie betaalt. Bij partneralimentatie mag u hier van afwijken.

Verplicht bij kinderalimentatie

Betaalt u kinderalimentatie aan uw partner? Dan moet u deze indexatie doorberekenen. Dit betekent dat u in 2016 1,3% meer moet betalen ten opzichte van vorig jaar. In overleg met uw ex-partner kunt u bepalen hoe u dit percentage verrekent. Bijvoorbeeld een vast bedrag per maand of juist per jaar. Deze afspraak moet u dan wel opgenomen hebben in het convenant.

Partneralimentatie en scheidingsconvenant

Als u partneralimentatie betaalt, hoeft u de indexatie niet door te berekenen als u dat in het scheidingsconvenant heeft opgenomen. Hebben u en uw ex dat niet gedaan? Dan moet u de indexatie wel toepassen.

Met terugwerkende kracht indexeren

Stel dat u en uw ex-partner zijn vergeten om de indexatie toe te passen. Dan kunt u dat met terugwerkende kracht nog doen. Komen jullie er samen niet uit? Via de rechter kan alleen de afgelopen 5 jaar worden gecorrigeerd.

Bereken de gevolgen

Wilt u weten wat de indexatie voor u betekent in 2016? Bereken het eenvoudig.

Verder praten over uw situatie

Bij grote financiële beslissingen is het fijn als iemand met verstand van zaken met u meedenkt. De adviseurs van ABN AMRO helpen u hier graag bij. Wij gaan samen met u op zoek naar de oplossing die het beste bij u past.

Hulp nodig? 
U kunt ons 24/7 bereiken.

Bel met onze medewerkers

Weet u precies wat u besteedt?

Meer controle op uw geld met Grip

Met Grip weet je precies wat je per maand aan koffie uitgeeft

Een kop koffie to go, een lunch in de stad of een extra zak chips in uw boodschappenmand. Naast uw vaste lasten kunnen de kosten van kleine uitgaven snel oplopen. Met de Grip app weet u precies waar uw geld naartoe gaat en houdt u de controle.