Naar de navigatie Naar de inhoud

Indexatie van alimentatie

Indexatie van alimentatie

Kinder- en partneralimentatie is in 2016 met 1,3 % gestegen

Het levensonderhoud wordt elk jaar duurder. Daarom stijgen de lonen ook. Omdat het Ministerie van Justitie de kinder- en partneralimentatie heeft gekoppeld aan de lonen, gaat ook de alimentatie omhoog. Dit heet indexatie. Voor 2016 is het percentage vastgesteld op 1,3 %. Deze indexatie is verplicht als u kinderalimentatie betaalt. Bij partneralimentatie mag u hier van afwijken.

Verplicht bij kinderalimentatie

Betaalt u kinderalimentatie aan uw partner? Dan moet u deze indexatie doorberekenen. Dit betekent dat u in 2016 1,3% meer moet betalen ten opzichte van vorig jaar. In overleg met uw ex-partner kunt u bepalen hoe u dit percentage verrekent. Bijvoorbeeld een vast bedrag per maand of juist per jaar. Deze afspraak moet u dan wel opgenomen hebben in het convenant.

Partneralimentatie en scheidingsconvenant

Als u partneralimentatie betaalt, hoeft u de indexatie niet door te berekenen als u dat in het scheidingsconvenant heeft opgenomen. Hebben u en uw ex dat niet gedaan? Dan moet u de indexatie wel toepassen.

Met terugwerkende kracht indexeren

Stel dat u en uw ex-partner zijn vergeten om de indexatie toe te passen. Dan kunt u dat met terugwerkende kracht nog doen. Komen jullie er samen niet uit? Via de rechter kan alleen de afgelopen 5 jaar worden gecorrigeerd.

Bereken de gevolgen

Wilt u weten wat de indexatie voor u betekent in 2016? Bereken het eenvoudig.

Verder praten over uw situatie

Bij grote financiële beslissingen is het fijn als iemand met verstand van zaken met u meedenkt. De adviseurs van ABN AMRO helpen u hier graag bij. Wij gaan samen met u op zoek naar de oplossing die het beste bij u past.

Hulp nodig? 
U kunt ons 24/7 bereiken.

Bel met onze medewerkers

Internet Bankieren is vernieuwd

Helpt u ons mee testen?

Inloggen in het vernieuwde Internet Bankieren

U wilt natuurlijk zo prettig mogelijk bankieren. Daarom verbeteren we Internet Bankieren voortdurend. We voeren deze wijzigingen pas door, nadat we deze hebben getest. En u kunt daarbij helpen. Test u mee?

Blijf op de hoogte via

  • Volg ons via Facebook
  • Volg ons via Twitter
  • Volg ons via Linkedin
  • Volg ons via YouTube
  • Nieuwsbrief