Naar de navigatie Naar de inhoud

Alimentatieplicht na scheiding

Hoe lang ben ik verplicht te betalen?

Hoe lang u alimentatie moet betalen, hangt af van een paar factoren. De belangrijkste zijn de duur van het huwelijk en eventuele kinderen.

Voor uw ex

Was u minder dan 5 jaar getrouwd en heeft u samen geen kinderen? Dan duurt de alimentatieplicht maximaal zo lang als de duur van het huwelijk. Bij een huwelijk met kinderen of een huwelijk dat langer duurde dan 5 jaar, is de alimentatieplicht 12 jaar. Dit geldt niet voor scheidingen vóór 1 juli 1994. Bij deze scheidingen is er geen sprake van een einddatum voor de partneralimentatie. U kunt wel een verzoek bij de rechter indienen om de alimentatie alsnog stop te zetten.

Kinderalimentatie

Voor uw kinderen heeft u een zorgplicht tot ze minimaal 21 jaar zijn. Kinderalimentatie kan in sommige gevallen dus langer doorlopen dan de partneralimentatie. Als uw kinderen 18 jaar zijn, moet u de alimentatie rechtstreeks aan hen betalen. In de praktijk gebeurt dit niet altijd. Dat is prima, zolang het in overleg met uw kinderen gebeurt.

Ouderlijke bijdrage

Gaan uw kinderen studeren? Dan gaat de Dienst Uitvoering Onderwijs (DUO) er vanuit dat u een ouderlijke bijdrage betaalt voor de studie. Dit bedrag berekent DUO op basis van uw inkomen. U krijgt hierover persoonlijk bericht. De ouderbijdrage gaat van de aanvullende studiebeurs af. U kunt bij de rechter vragen om de alimentatie te verminderen als de ouderbijdrage dit bedrag (deels) vervangt.

Verder praten over uw situatie

Bij grote financiële beslissingen is het fijn als iemand met verstand van zaken met u meedenkt. De adviseurs van ABN AMRO helpen u hier graag bij. Wij gaan samen met u op zoek naar de oplossing die het beste bij u past.

Hulp nodig? 
U kunt ons 24/7 bereiken.

Bel met onze medewerkers

Internet Bankieren is vernieuwd

Helpt u ons mee testen?

Inloggen in het vernieuwde Internet Bankieren

U wilt natuurlijk zo prettig mogelijk bankieren. Daarom verbeteren we Internet Bankieren voortdurend. We voeren deze wijzigingen pas door, nadat we deze hebben getest. En u kunt daarbij helpen. Test u mee?

Blijf op de hoogte via

  • Volg ons via Facebook
  • Volg ons via Twitter
  • Volg ons via Linkedin
  • Volg ons via YouTube
  • Nieuwsbrief