Naar de navigatie Naar de inhoud

Een onbedoelde vechtscheiding

"Tot mij heeft zich gewend ..."

Een paar dagen geleden vond Karel de Vries, klant van ABN AMRO, op zijn deurmat een brief van een advocaat. Daarin stond: "Tot mij heeft zich gewend mevrouw Lydia de Vries-de Groot met het verzoek namens haar op te treden en de echtscheiding te verzorgen. Vriendelijk verzoek ik u zelf ook een advocaat in de arm te nemen." 

Schrik en boosheid

Karel schrok hier enorm van. Meteen ging hij naar zijn bankkantoor om een eigen salarisrekening te openen. Bovendien boekte hij de helft van het gezamenlijke spaargeld over naar een nieuwe spaarrekening op zijn naam. De adviseur van de bank vroeg naar de reden van deze actie. Hij merkte dat Karel niet alleen geschrokken was, maar ook erg boos over de actie van zijn vrouw.

Vechtscheiding of overlegscheiding

De adviseur van de bank legde Karel uit dat hij nu in een vechtscheiding dreigde te komen. Als één van de echtgenoten namelijk een advocaat inschakelt, dan mag deze advocaat alleen voor deze persoon werken en niet meer voor beiden. De advocaat doet dan terecht waar hij voor ingehuurd wordt, namelijk voor zijn klant het beste regelen. Over de scheiding beslissen dan eerst de advocaten en daarna de rechter.

Niet erger maken dan het al is

Ook legde de adviseur uit dat de meeste mensen dit helaas niet weten en dat zijn vrouw dat misschien ook niet weet. Misschien wil zij de echtscheiding ook liever in onderling overleg regelen. Dat Karel meteen de rekeningen wilde regelen was begrijpelijk. Maar het zou ook alles nog erger kunnen maken dan dat het nu al is. 

Mediation met een oplossing

De adviseur gaf aan dat hij zou regelen dat een scheidingsexpert contact met Karel op nam. Deze zou nagaan of hij en zijn vrouw toch nog in overleg afspraken zouden kunnen maken. Als dit niet zou lukken, kon Karel altijd nog de bankzaken regelen. Nog dezelfde dag belde de scheidingsexpert met Karel.  Deze bood aan zijn vrouw Lydia te bellen om haar uitleg te geven over de 2 mogelijkheden die ze had: een vechtscheiding of een overlegscheiding. Zo kon zij een bewuste keuze maken.

Op een goede manier uit elkaar

Na contact met Lydia bleek dat zij ook liever in onderling overleg uit elkaar wilde. Zeker ook omdat ze 2 jonge kinderen hebben. Zij wist niet dat zij bijna had gezorgd voor een vechtscheiding.

Door weer met elkaar te gaan praten, hebben Karel en Lydia een vechtscheiding voorkomen. Op een goede manier zijn ze uit elkaar gegaan.

Verder praten over uw situatie

Bij grote financiële beslissingen is het fijn als iemand met verstand van zaken met u meedenkt. De adviseurs van ABN AMRO helpen u hier graag bij. Wij gaan samen met u op zoek naar de oplossing die het beste bij u past.

Hulp nodig? 
U kunt ons 24/7 bereiken.

Bel met onze medewerkers

Liever 4G dan openbare wifi

Bedenk welk netwerk u gebruikt

10 tips voor Veilig Mobiel Bankieren

Wist u dat slimme criminelen makkelijk kunnen 'meekijken' op openbare wifi, en wifi waarvan iedereen het wachtwoord kan krijgen? Gebruik liever uw eigen 4G netwerk. Dat is vaak nog sneller ook.