Naar de navigatie Naar de inhoud

Scheiden zonder te vechten

Scheiden zonder te vechten

Een vechtscheiding voorkomen

Een scheiding is altijd vervelend, zeker als u met ruzie uit elkaar gaat. Soms lopen de emoties en ruzies zo hoog op dat een van de ex-partners een advocaat in de arm neemt. De andere ex-partner wordt dan gedwongen om hetzelfde te doen. Het uitvechten van een scheiding voor een rechtbank is een voorbeeld van  een 'vechtscheiding'. Een vechtscheiding kunt u voorkomen door te blijven praten met uw ex-partner. En door financiële zaken goed te regelen voor de toekomst.  Waar moet u dan aan denken?

1. Maak afspraken over uw huis

Als u en uw partner gaan scheiden, moet u misschien uw huis toedelen. Het is belangrijk om hier samen over te beslissen en goede afspraken over te maken. Bijvoorbeeld over wie er in de woning kan blijven wonen. Vooral als de woning minder waard is dan de hypotheeksom (restschuld), kan het slim zijn dat één van beiden er blijft wonen. Kan dat niet? Dan zou u samen de woning kunnen verkopen en de opbrengst verdelen.

U kunt ook wachten met verdelen tot de woningprijzen weer stijgen.  Het is belangrijk dat u goed vastlegt hoe u tijdens die periode omgaat met het betalen van de vaste lasten en de hypotheekrente. Ook is het belangrijk dat u op tijd advies vraagt over wat dit kan betekenen voor de aftrek van de hypotheekrente.

De schuld die overblijft als de waarde van uw woning lager is dan de hypotheek op het moment dat u de hypotheek moet terugbetalen, meestal bij verkoop van de woning.

2. Leg alles rond uw kinderen goed vast

Vooral als u kinderen heeft is het belangrijk om een vechtscheiding te voorkomen. Maak daarom goede afspraken. Als u minderjarige kinderen heeft, bent u verplicht een ouderschapsplan op te stellen. Zet in dat plan ook afspraken over de studiekosten die u moet betalen als de kinderen meerderjarig worden.

3. Maak afspraken over uw spaargeld

Stel, u bent getrouwd in gemeenschap van goederen. Dan moet u na uw scheiding een deel van het spaargeld of beleggingen verrekenen met uw ex-partner. Ook moeten u en uw ex de pensioenrechten verdelen. Dit heet 'verevenen'. In de Wet verevening pensioenrechten bij scheiding (Wvps) staat dat u bij scheiding recht heeft op de helft van het ouderdomspensioen dat uw ex opgebouwd heeft in de periode dat u  samen was. En andersom. Kiest u voor een afwijkende verevening, laat dit dan vastleggen in een convenant. Als u bijvoorbeeld evenveel verdient, dan kunnen u en uw ex er voor kiezen het pensioen niet te verevenen. 
Bent u getrouwd  op basis van huwelijkse voorwaarden? Dan gelden er misschien andere regels. Bij het bepalen van de voorwaarden kunt u bijvoorbeeld al meteen vastleggen dat u verevening uitsluit.

4. Ondernemers: denk aan uw pensioen

Zeker als u ondernemer bent, is het goed om afspraken te maken voor als u gaat scheiden. Wat gebeurt er bijvoorbeeld met uw pensioen? Als u uw pensioen buiten de BV onderbrengt, dan hoeft u bij verevening geen geld uit de BV te gebruiken. Als u uw pensioen wel heeft ondergebracht in uw eigen BV, dan kan het verevenen van het pensioen problemen opleveren. Voor de verevening moet u voldoende geld beschikbaar hebben dat u direct kunt vrijmaken.  Maar dat kan moeilijk zijn als u het geld nodig heeft voor uw onderneming. Na een scheiding kunt u dan misschien niet aan uw wettelijke verplichtingen voldoen.  U kunt zich hierop voorbereiden door op tijd (een deel van) uw pensioen buiten de BV te brengen. Ruzies met uw ex kunt u voorkomen door afspraken te maken, en deze afspraken vast te leggen in een convenant.

Verder praten over uw situatie

Bij grote financiële beslissingen is het fijn als iemand met verstand van zaken met u meedenkt. De adviseurs van ABN AMRO helpen u hier graag bij. Wij gaan samen met u op zoek naar de oplossing die het beste bij u past.

Hulp nodig? 
U kunt ons 24/7 bereiken.

Bel met onze medewerkers

Liever 4G dan openbare wifi

Bedenk welk netwerk u gebruikt

10 tips voor Veilig Mobiel Bankieren

Wist u dat slimme criminelen makkelijk kunnen 'meekijken' op openbare wifi, en wifi waarvan iedereen het wachtwoord kan krijgen? Gebruik liever uw eigen 4G netwerk. Dat is vaak nog sneller ook.