Naar de navigatie Naar de inhoud

Vermogen verdelen bij een scheiding

Vermogen verdelen bij een scheiding

Hoe regelt u dat?

Als u het moeilijke besluit neemt om te gaan scheiden, zal u het gezamenlijke vermogen moeten verdelen. Grofweg kan dit op twee manieren: volgens uw huwelijkse voorwaarden, of alles door de helft. Dat klinkt simpel, maar de daadwerkelijke verdeling is dat meestal niet, want er komt naast emotie nog veel meer bij kijken.

Vermogen verdelen bij gemeenschap van goederen

Indien u geen huwelijkse voorwaarden hebt of in uw huwelijkse voorwaarden gekozen hebt voor gemeenschap van goederen, is al het vermogen gemeenschappelijk: van de inboedel tot verzekeringspolissen. Dit geldt voor persoonlijke en gezamenlijke spaarrekeningen, maar ook voor een eventueel negatief banksaldo of andere schulden.

De belangrijkste uitzondering hierop is vermogen dat geschonken of geërfd is met een uitsluitingsclausule. Met een dergelijke clausule kan de schenker of erflater vastleggen dat het bedrag niet mag vallen in de gemeenschap van goederen. Ook andere goederen kunnen buiten de gemeenschap vallen. Bijvoorbeeld goederen die nauw verbonden zijn met iemand (bijzondere sieraden, een ontslagvergoeding) of goederen die iemand voor zijn eigen verzorging uit de nalatenschap van zijn voormalige
echtgeno(o)t(e) heeft kunnen kiezen.

Iemand die overlijdt, laat bezittingen na. Bijvoorbeeld een huis, auto en bank- en spaartegoeden. En soms ook schulden. Zoals een hypotheek en een lening. Alle bezittingen en schulden behoren tot de nalatenschap.
Persoon die een erfenis nalaat.

Vermogen verdelen bij een scheiding

Vermogen verdelen bij huwelijkse voorwaarden

Uw vermogen verdelen als u getrouwd bent onder huwelijkse voorwaarden, is in theorie vrij eenvoudig. U kijkt na wat u destijds heeft afgesproken en verdeelt uw vermogen volgens die afspraak. Ook hier gelden uitzonderingen, zoals schenkingen met een uitsluitingsclausule. Onderdeel van uw huwelijkse voorwaarden kan een verrekenbeding zijn. Hierin legt u vast dat u jaarlijks berekent hoeveel vermogen u gezamenlijk heeft opgebouwd, om dit bedrag vervolgens te verdelen, bijvoorbeeld precies door de helft.

Een duidelijke regeling. Alleen wordt in de praktijk dit verrekenbeding vaak niet nageleefd. Doordat dit recht op verrekening niet zomaar vervalt, moet er bij een scheiding vastgesteld worden waar ieder recht op heeft. Dat kan een moeilijke klus zijn. De wetgever stelt dan ook dat het totale vermogen in de verrekening betrokken moet worden, tenzij u anders kunt aantonen. Zorg er dan ook voor dat u uw huwelijkse voorwaarden naleeft. Als ze zijn verouderd, pas ze dan aan bij uw notaris.

Verzekeringen

Waar u misschien niet direct aan denkt bij de verdeling, zijn levensverzekeringen als een lijfrentepolis of een overlijdensrisicoverzekering. Als verzekeringen een waarde hebben, moet u die ook verdelen. Heeft uw verzekering geen waarde? Dan kunt u hem opzeggen, of door een van u tweeën laten overnemen.

Verder praten over uw situatie

Bij grote financiële beslissingen is het fijn als iemand met verstand van zaken met u meedenkt. De adviseurs van ABN AMRO helpen u hier graag bij. Wij gaan samen met u op zoek naar de oplossing die het beste bij u past.

Hulp nodig? 
U kunt ons 24/7 bereiken.

Bel met onze medewerkers

Liever 4G dan openbare wifi

Bedenk welk netwerk u gebruikt

10 tips voor Veilig Mobiel Bankieren

Wist u dat slimme criminelen makkelijk kunnen 'meekijken' op openbare wifi, en wifi waarvan iedereen het wachtwoord kan krijgen? Gebruik liever uw eigen 4G netwerk. Dat is vaak nog sneller ook.