Naar de navigatie Naar de inhoud

Partnerpensioen na scheiding

Heeft mijn mans eerdere huwelijk gevolgen voor mijn partnerpensioen?

Partnerpensioen wordt opgebouwd vanaf het moment dat de deelname aan de pensioenregeling begint. Bij een scheiding stopt de teller. De ex-partner - in dit geval de ex van uw man - heeft recht op het partnerpensioen dat tot dat moment is opgebouwd. Dit heet het bijzonder partnerpensioen, dat wordt uitgekeerd als uw man overlijdt.

Uw deel van het partnerpensioen

De teller voor uw partnerpensioen is gaan lopen op het moment dat de scheiding officieel was, en niet pas vanaf het moment dat u elkaar leerde kennen. Stel dat uw man op het moment van de scheiding € 11.000,- aan partnerpensioen heeft opgebouwd, dan is dit maximaal het bedrag waar zijn ex aanspraak op kan maken. Als hij op het moment dat hij stopt met werken € 15.000,- aan partnerpensioen heeft, dan kunt u aanspraak maken op een bedrag van € 4.000,-.

Uitzonderingen

Sommige pensioenfondsen werken op een risicobasis. In dergelijke pensioenregelingen bouwt u geen kapitaal op, maar betaalt u slechts een premie, zoals bij een brandverzekering. Hierdoor komt het partnerpensioen voor de ex-partner geheel te vervallen op het moment van scheiding.

Ook is het mogelijk dat de ex van uw man geen aanspraak meer kan maken op het moment dat hij of zij hertrouwt of gaat samenwonen. De regels van het partnerpensioen zijn altijd afhankelijk van het pensioenreglement van de pensioenuitvoerder. Informeer ook bij hen waar u recht op heeft, zodat u niet voor vervelende verrassingen komt te staan.

Verzekeringen

Blijft er voor u niet voldoende partnerpensioen over? Dan kan uw echtgenoot besluiten om een verzekering af te sluiten, zoals een overlijdensrisicoverzekering.

Stel een vraag aan een adviseur

email facebook twitterVia e-mail
 Via Facebook
 Via Twitter

Verder praten over uw situatie


Bij grote financiële beslissingen is het fijn als iemand met verstand van zaken met u meedenkt. De adviseurs van ABN AMRO helpen u hier graag bij. Wij gaan samen met u op zoek naar de oplossing die het beste bij u past.

Hulp nodig? Bel met onze medewerkers. Dat kan 24 uur per dag, 7 dagen per week.

0900 - 00 24 (gebruikelijke belkosten)

Identificatiecode vergeten?

Maak eenvoudig een nieuwe code aan

Sneller inloggen en uw saldo bekijken met uw persoonlijke identificatiecode

Bent u uw identificatiecode vergeten? Maak dan in Internet Bankieren een nieuwe code aan en u kunt direct weer inloggen. Voor de Mobiel Bankieren app gebruikt u dezelfde code.

Blijf op de hoogte via

  • Volg ons via Facebook
  • Volg ons via Twitter
  • Volg ons via Linkedin
  • Volg ons via YouTube
  • Nieuwsbrief