Naar de navigatie Naar de inhoud

Onderneming verdelen bij scheiding

Heb ik recht op de helft van het bedrijf van mijn partner?

Als u in gemeenschap van goederen bent getrouwd, maakt het voor de wet niet uit wie het bedrijf heeft opgezet.

Alles 50/50

Al uw bezittingen zijn van u samen. Als u van uw dertiende maand een nieuwe laptop koopt, dan heeft uw partner recht op de helft van de waarde. Met een onderneming is dat net zo, ook als u nooit bij het bedrijf werkte.

Waarde bepalen

Om de onderneming te verdelen, moet een accountant de waarde ervan bepalen. Kunt u het niet eens worden over de waarde? Dan kunt u een rechter om hulp vragen. Die schakelt dan een externe deskundige in. De waarde die door deze deskundige wordt bepaald, is bindend.

En dan?

Als de waarde van het bedrijf is vastgesteld, wordt dat bedrag opgeteld bij de waarde van de rest van uw gezamenlijke boedel. Vervolgens wordt dat bedrag door 2 gedeeld. U verdeelt dan alle eigendommen en uw vermogen, ofwel uw boedel. U krijgt dan beiden evenveel waarde.

Maar stel dat de waarde van uw bedrijf voor een groot deel bepaalt hoeveel de boedel waard is. Dan is het moeilijker om de eigendommen en vermogen te verdelen. Misschien moet u dan het huis of de auto verkopen. Bij een BV of een NV kunt u er voor kiezen om allebei de helft van de aandelen te houden. Soms heeft u maar één mogelijkheid, hoe vervelend dat ook is: uw bedrijf verkopen. Onze adviseurs vertellen u graag wat de mogelijkheden zijn.

Verder praten over uw situatie

Bij grote financiële beslissingen is het fijn als iemand met verstand van zaken met u meedenkt. De adviseurs van ABN AMRO helpen u hier graag bij. Wij gaan samen met u op zoek naar de oplossing die het beste bij u past.

Hulp nodig? 
U kunt ons 24/7 bereiken.

Bel met onze medewerkers

Internet Bankieren is vernieuwd

Helpt u ons mee testen?

Inloggen in het vernieuwde Internet Bankieren

U wilt natuurlijk zo prettig mogelijk bankieren. Daarom verbeteren we Internet Bankieren voortdurend. We voeren deze wijzigingen pas door, nadat we deze hebben getest. En u kunt daarbij helpen. Test u mee?

Blijf op de hoogte via

  • Volg ons via Facebook
  • Volg ons via Twitter
  • Volg ons via Linkedin
  • Volg ons via YouTube
  • Nieuwsbrief