Naar de navigatie Naar de inhoud

Onderneming verdelen bij scheiding

Heb ik recht op de helft van het bedrijf van mijn partner?

Als u in gemeenschap van goederen bent getrouwd, maakt het voor de wet niet uit wie het bedrijf heeft opgezet.

Alles 50/50

Al uw bezittingen zijn van u samen. Als u van uw dertiende maand een nieuwe laptop koopt, dan heeft uw partner recht op de helft van de waarde. Met een onderneming is dat net zo, ook als u nooit bij het bedrijf werkte.

Waarde bepalen

Om de onderneming te verdelen, moet een accountant de waarde ervan bepalen. Kunt u het niet eens worden over de waarde? Dan kunt u een rechter om hulp vragen. Die schakelt dan een externe deskundige in. De waarde die door deze deskundige wordt bepaald, is bindend.

En dan?

Als de waarde van het bedrijf is vastgesteld, wordt dat bedrag opgeteld bij de waarde van de rest van uw gezamenlijke boedel. Vervolgens wordt dat bedrag door twee gedeeld en verdeelt u alle eigendommen en uw vermogen, zodat u beiden evenveel waarde krijgt.

Als het bedrijf een groot deel uitmaakt van de boedelwaarde, dan is de verdeling makkelijker gezegd dan gedaan. Het komt vaak voor dat degene die het bedrijf houdt, afstand moet doen van bijvoorbeeld het huis of de auto. Bij een BV of een NV kunt u er voor kiezen om allebei de helft van de aandelen te houden. Soms is er geen andere optie dan het bedrijf te verkopen, hoe vervelend dat ook is. Onze adviseurs zetten graag de opties voor u uiteen.

Stel een vraag aan een adviseur

email facebook twitterVia e-mail
 Via Facebook
 Via Twitter

Verder praten over uw situatie


Bij grote financiële beslissingen is het fijn als iemand met verstand van zaken met u meedenkt. De adviseurs van ABN AMRO helpen u hier graag bij. Wij gaan samen met u op zoek naar de oplossing die het beste bij u past.

Hulp nodig? 
U kunt ons 24/7 bereiken.

Bel met onze medewerkers

Tip: al uw rekeningen in beeld

Toegang tot al uw rekeningen via de app

In de mobiel bankieren app ziet u al uw rekeningen bij elkaar.

Met de Mobiel Bankieren app heeft u toegang tot uw betaal-, spaar- of beleggingsrekeningen. Ook de betalingen van uw ABN AMRO Credit Card kunt u bekijken. Zo heeft u altijd overzicht, waar en wanneer u wilt.

Blijf op de hoogte via

  • Volg ons via Facebook
  • Volg ons via Twitter
  • Volg ons via Linkedin
  • Volg ons via YouTube
  • Nieuwsbrief