Naar de navigatie Naar de inhoud

Scheiding en vermogen

Uitgelicht

Vermogen verdelen bij echtscheiding.

Vermogen verdelen bij een scheiding

Als u het moeilijke besluit neemt om te gaan scheiden, zal u het gezamenlijke vermogen moeten verdelen. Grofweg kan dit op 2 manieren: volgens uw huwelijkse voorwaarden, of alles door de helft. Dat klinkt simpel, maar de daadwerkelijke verdeling is dat meestal niet, want er komt naast emotie nog veel meer bij kijken.

 

Pensioenverdeling na uw scheiding

Bij een scheiding moet er veel verdeeld worden. Ook zaken waar u misschien niet direct aan denkt, zoals uw pensioen. Hieronder kunt u lezen hoe dit in zijn werk gaat.

Pensioenverdeling na echtscheiding
 
Schenking of erfenis na echtscheiding

Echtscheiding na schenking of erfenis

Stel, u heeft tijdens uw huwelijk een geldbedrag of erfenis van uw ouders ontvangen. Wat gebeurt daar dan mee als u gaat scheiden? Wat veel voorkomt, is dat de familie de 'koude kant' ofwel de schoonfamilie uitsluit met een uitsluitingsclausule. Dit betekent dat uw partner na de scheiding niets krijgt van deze schenking of erfenis. Om hier geen problemen over te krijgen, kunt dit geld beter apart zetten. Maar wat gebeurt er als u en uw partner dit geld volledig hebben gebruikt voor gemeenschappelijke uitgaven? Als u hierover tijdens uw huwelijk afspraken over heeft gemaakt – en deze heeft vastgelegd – voorkomt u discussies op het moment dat u gaat scheiden. Als u hierover geen afspraken heeft gemaakt, kan dat tot grote problemen leiden.

Vragen van klanten

Kan ik advocaatkosten aftrekken als ik alimentatie betaal?

Als u partneralimentatie aan uw ex-partner betaalt, mag u geen scheidingskosten aftrekken. Uw ex mag wel kosten aftrekken die te maken hebben met de alimentatie. Een ongelijke situatie zo lijkt het. De rechter heeft zich hier dan ook al vaak over gebogen.

Wat houdt het wetsvoorstel partneralimentatie in?

Op 19 juni 2015 presenteerden 3 Kamerleden een nieuw wetsvoorstel over partneralimentatie. Uitgangspunt is dat iedereen na een scheiding financieel op eigen benen kan staan. De nadruk ligt minder op levensonderhoud en meer op het vinden van werk.

Wat zijn de gevolgen van de wijzigingen in de kindregelingen voor mij?

Bent u gescheiden en heeft u een kind? Vanaf 1 januari is er veel veranderd op financieel gebied. De overheid heeft nu nog maar 4 regelingen voor ouders en hun minderjarige kinderen. Vorig jaar waren er nog 11 zogenaamde kindregelingen.

Heb ik recht op de helft van het bedrijf van mijn partner?

Als u in gemeenschap van goederen bent getrouwd, maakt het voor de wet niet uit wie het bedrijf heeft opgezet.

Als mijn ex komt te overlijden, heb ik dan nog recht op een deel van de erfenis?

Of u nog erfgenaam bent van uw ex, hangt af van het testament. Heeft uw ex u nog als erfgenaam in zijn of haar testament staan? Dan heeft u recht op de erfenis.

Heeft het eerdere huwelijk van mijn man gevolgen voor mijn partnerpensioen?

Uw man bouwt partnerpensioen op vanaf het moment dat hij is gaan deelnemen aan de pensioenregeling. Bij een scheiding stopt de teller. De ex-partner van uw man heeft recht op het partnerpensioen dat tot dat moment is opgebouwd. Na de scheiding gaat de teller weer verder. U heeft recht op het partnerpensioen dat na de scheiding wordt opgebouwd. Dit heet het bijzonder partnerpensioen en wordt uitgekeerd als uw man overlijdt. U krijgt dus een lager partnerpensioen, omdat de ex van uw man ook een deel van het partnerpensioen krijgt.

Video's over scheiding en vermogen

Verder praten over uw situatie

Bij grote financiële beslissingen is het fijn als iemand met verstand van zaken met u meedenkt. De adviseurs van ABN AMRO helpen u hier graag bij. Wij gaan samen met u op zoek naar de oplossing die het beste bij u past.

Hulp nodig? 
U kunt ons 24/7 bereiken.

Bel met onze medewerkers

Liever 4G dan openbare wifi

Bedenk welk netwerk u gebruikt

10 tips voor Veilig Mobiel Bankieren

Wist u dat slimme criminelen makkelijk kunnen 'meekijken' op openbare wifi, en wifi waarvan iedereen het wachtwoord kan krijgen? Gebruik liever uw eigen 4G netwerk. Dat is vaak nog sneller ook.