Naar de navigatie Naar de inhoud

Scheiding en vermogen

Uitgelicht

Vermogen verdelen bij echtscheiding.

Vermogen verdelen bij een scheiding

Als u het moeilijke besluit neemt om te gaan scheiden, zal u het gezamenlijke vermogen moeten verdelen. Grofweg kan dit op 2 manieren: volgens uw huwelijkse voorwaarden, of alles door de helft. Dat klinkt simpel, maar de daadwerkelijke verdeling is dat meestal niet, want er komt naast emotie nog veel meer bij kijken.

 

Pensioenverdeling na uw scheiding

Bij een scheiding moet er veel verdeeld worden. Ook zaken waar u misschien niet direct aan denkt, zoals uw pensioen. Hieronder kunt u lezen hoe dit in zijn werk gaat.

Pensioenverdeling na echtscheiding
 
Schenking of erfenis na echtscheiding

Echtscheiding na schenking of erfenis

Stel, u heeft tijdens uw huwelijk een geldbedrag of erfenis van uw ouders ontvangen. Wat gebeurt daar dan mee als u gaat scheiden? Wat veel voorkomt, is dat de familie de 'koude kant' ofwel de schoonfamilie uitsluit met een uitsluitingsclausule. Dit betekent dat uw partner na de scheiding niets krijgt van deze schenking of erfenis. Om hier geen problemen over te krijgen, kunt dit geld beter apart zetten. Maar wat gebeurt er als u en uw partner dit geld volledig hebben gebruikt voor gemeenschappelijke uitgaven? Als u hierover tijdens uw huwelijk afspraken over heeft gemaakt – en deze heeft vastgelegd – voorkomt u discussies op het moment dat u gaat scheiden. Als u hierover geen afspraken heeft gemaakt, kan dat tot grote problemen leiden.

Video's over scheiding en vermogen

Verder praten over uw situatie

Bij grote financiële beslissingen is het fijn als iemand met verstand van zaken met u meedenkt. De adviseurs van ABN AMRO helpen u hier graag bij. Wij gaan samen met u op zoek naar de oplossing die het beste bij u past.

Hulp nodig? 
U kunt ons 24/7 bereiken.

Bel met onze medewerkers

Liever 4G dan openbare wifi

Bedenk welk netwerk u gebruikt

10 tips voor Veilig Mobiel Bankieren

Wist u dat slimme criminelen makkelijk kunnen 'meekijken' op openbare wifi, en wifi waarvan iedereen het wachtwoord kan krijgen? Gebruik liever uw eigen 4G netwerk. Dat is vaak nog sneller ook.